Choroba wrzodowa. Dieta w chorobie wrzodowej
Wrzody, czyli miejscowe, ograniczone ubytki błony śluzowej, dotyczące przede wszystkim żołądka lub dwunastnicy. Najczęściej rozwijają się na skutek zakażenia bakterią z rodzaju Helicobacter pylori, jednak przyczyną choroby wrzodowej mogą być także niewłaściwe zachowania żywieniowe. Jak nie dopuścić do rozwoju schorzenia, bądź złagodzić istniejące już objawy?
Dieta w chorobie wrzodowej
Powstawaniu wrzodów sprzyja nieregularne spożywanie posiłków, przede wszystkim w pośpiechu, w warunkach stresu. Palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu oraz niektórych leków, zwłaszcza przeciwzapalnych, jak aspiryna, ibuprofen, tak powszechnie stosowanych w naszej populacji, to kolejne z przyczyn.
Aby uchronić się więc przed rozwojem choroby warto poświęcić więcej czasu na właściwe przygotowanie i spożywanie posiłków. Zadbajmy o miłą, sprzyjającą atmosferę, celebrujmy czas spędzany podczas jedzenia, zrezygnujmy też z palenia oraz ograniczmy pozostałe używki.
Jednak jeśli choroba już nas dopadła, bądź wbrew naszym zachowaniom jesteśmy narażeni na czynnik zwiększający ryzyko choroby (osoby z grupą krwi O są bardziej podatne na powstawanie wrzodów), warto wiedzieć co jeść, aby złagodzić objawy.
Zalecenia dietetyczne w chorobie wrzodowej
Podstawowym zaleceniem w chorobie wrzodowej jest stosowanie diety lekkostrawnej, nieobciążającej przewodu pokarmowego. Posiłki powinny być rozplanowane równomiernie, w przerwach około 3-4 godzinnych, ale nie częściej, gdyż zbyt częste spożywanie posiłków, zwłaszcza obfitych, wzmaga produkcję kwasu solnego działającego drażniąco na śluzówkę.
Dzień powinno się zakończyć lekkostrawną kolacją zjedzoną na krótko przed snem, gdyż chorzy mogą odczuwać silne bóle spowodowane nocnym głodem.
Należy unikać produktów zwiększających wydzielanie soku żołądkowego, takich jak mocna kawa, herbata, alkohol, napoje gazowane, mocne, esencjonalne rosoły i wywary oraz produkty wędzone i marynowane.
Dieta lekkostrawna opiera się na ograniczeniu spożycia błonnika pokarmowego, stąd też należy unikać produktów zbożowych z pełnego ziarna, takich jak razowe pieczywo, gruboziarniste kasze czy makarony oraz zrezygnować z surowych owoców, warzyw i roślin strączkowych.
Przygotowywanie potraw powinno opierać się na gotowaniu w wodzie, na parze, duszeniu bez wcześniejszego obsmażania. Można wprowadzić także pieczenie beztłuszczowe w folii lub pergaminie. Łatwiej strawne będą również potrawy rozdrobnione, przetarte, zmiksowane, z tego względu świetne zastosowanie mają tu zupy kremy, ziemniaki puree oraz musy owocowe.
Ważna jest również temperatura spożywanych posiłków, gdyż zarówno potrawy gorące, jak i zbyt zimne, działają drażniąco na przewód pokarmowy. Konieczna jest rezygnacja z solenia oraz nadmiernego przyprawiania potraw, gdyż zarówno przyprawy pikantne, takie jak pieprz, chilli, papryka ostra, ocet, chrzan, musztarda, jak i aromatyczne zioła znacznie wzmagają trawienie.
Warto zastosować się do powyższych zaleceń, gdyż obok leczenia farmakologicznego, właściwe odżywianie może znacznie łagodzić ból oraz zmniejszać nieprzyjemne objawy dyspeptyczne, takie jak zgaga, odbijanie, nudności, zaparcia oraz zapobiegać ich nawrotom.
Produkty zalecane i przeciwwskazane w chorobie wrzodowej
Poniżej przedstawiono tabelę zawierającą produkty zalecane i przeciwwskazane w chorobie wrzodowej, z uwzględnieniem poszczególnych kategorii żywności.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Dietetyka kliniczna » Choroba wrzodowa. Dieta w chorobie wrzodowej
Studentka Dietetyki Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu