Dieta na wynos – Viola Urban

Avatar photo

Żyjąc w biegu, mało kto może pozwolić sobie na przesiadywanie w kuchni i wymyślanie nowych potraw.  Single mają dobrze, bo albo gotują w 15 minut lub po prostu idą zjeść na mieście. Gdy jednak musisz nakarmić zarówno siebie jak i rodzinę sięgniesz pewnie po zdrowe przekąski lub przygotujesz zdrowe przetwory a do pracy spakujesz coś do zjedzenia w przerwie.

Trendem we współczesnej kuchni jest szybko, zdrowo i „na wynos”, i właśnie w te potrzeby świetnie wpisują się obie książki Violi Urban „Poranne inspiracje, zdrowe śniadania w 15 minut” i najnowsza „Dieta na wynos, 100 przepisów na zdrowy lunch”. Recenzję tej ostatniej objętej patronatem naszego portalu, znajdziecie poniżej.

Tytuł: Dieta na wynos
Autor: Viola Urban
Wydawnictwo: Publicat
Liczba stron: 240
Rok wydania: 2019

Dieta na wynos – Viola Urban

„Dieta na wynos, 100 przepisów na zdrowy lunch” ukazała się w 2019 roku nakładem wydawnictwa Publicat. Uwagę zwraca piękne wydanie w twardej oprawie, dopracowane ilustracje i inspirujące przepisy opatrzone fachowym komentarzem dietetyka.

Co znajdziesz w środku?

Autorka zestawiła przepisy w 8 rozdziałów. We wstępie książki zamieściła poradnik zakupowy – swego rodzaju przegląd towaroznawczy po wszystkich grupach produktów spożywczych z podpowiedziami jak wybrać produkt najbardziej wartościowy. Przydatną poradą na pewno będzie to, w co zapakować jedzenie do pracy. Na rynku jest ogromna oferta gadżetów od termosów po bidony i wymyślne lunchboxy ale jak wybrać najpraktyczniejszy dowiecie się z „Diety na wynos”.

Książka Violi Uran to także świetne źródło inspiracji przepisowych dla dietetyków. Autorka oznaczyła piktogramami przepisy by ułatwić znalezienie dań bez jajek, mleka, wersję wegańską, wegetariańską, przepisy bogate w błonnik i te wysokobiałkowe. Praktyczną adnotacją jest też oznaczenie dań na zimno i na ciepło. Pracę dietetykom ułatwi też tabelaryczne zestawienie makroskładników odżywczych i zestawienia przykładowych dodatków do potraw, zebrane w osobne tabele, na początku każdego rozdziału.

Meritum, czyli przepisy

Na początek autorka zaproponowała kilkanaście przepisów na sałatki. Pomysły na nie są nietuzinkowe, składniki urozmaicone a ich połączenia usatysfakcjonują zarówno zmysł smaku jak i wzroku. Koleżanki zza biurka z pewnością pozazdroszczą sałatki śródziemnomorskiej, tej z koziego sera buraków i malin czy orientalnej z tofu i mango.

Ci, którzy lubią coś na słodko powinni zajrzeć do drugiego rozdziału „Diety na wynos”.  Moim osobistym numerem jeden jest chałwowy budyń jaglany z granatem, który można podawać z musem figowym czy mango.  Z chęcią też spróbuję kaszki manny ze śliwkami i cynamonem oraz kremowego ryżu z owocami.

Kiedy przyjdzie pora na coś konkretnego inspiracją będą miski zdrowia, których w rozdziale trzecim jest kilkanaście. Dla tych, którzy zakochają się w tych pięknie podanych sycących daniach warto polecić całą książkę, poświęconą im właśnie (link). U Violi Urban propozycje na tofu tikka masala z warzywami i ryżem, moskę z kozim serem, pieczonym burakiem i pistacjami czy miskę owocową z kremowym serkiem wyglądają przepięknie i są proste do wykonania. Warto wymienić się tymi przepisami ze znajomymi.

W dalszej części „Diety na wynos” znalazły się pomysły na sycące dania do których definitywnie należą risotto z krewetkami, cukinią i groszkiem, caponata z indykiem czy grzybowe kaszotto z gryki. Ci, którzy lubią piec znajdą dobry przepis na drożdżowe bułeczki ze szpinakiem i fetą – dużo osób robi ten przepis z makaronem ale w wersji drożdżówek na pewno się sprawdzi. Osoby wyposażone w dobry sprzęt miksujący z pewnością zaszaleją z pastami i dipami bo kto by się oparł azjatyckiej paście z tuńczyka czy aromatycznej paście z soczewicy i pieczonej papryki?

Miłośnicy zup mogą podać krem z kopru włoskiego i kukurydzy, krem dyniowy z curry, tofu i nerkowcami czy na przykład zupę śródziemnomorską z ryba i owocami morza.

Posiadaczom blendera podsunąć trzeba pomysł na pożywne smoothie jaglane, wegański koktajl białkowy z wiśniami czy smoothie bananowo kawowe z masłem migdałowym. Szczególnie ta ostatnia propozycja przypadła mi do gustu i już wiem co przygotuję na drugie śniadanie!

Podsumowanie

Książka „Dieta na wynos” to nowoczesne podejście do dań lunchowych. Łatwe do spakowania, oparte o urozmaicone dietetyczne składniki a przede wszystkim estetycznie zaprezentowane dania będą wspaniałym urozmaiceniem codziennej biurowej rutyny. Warto skorzystać samemu jak i poczęstować znajomych – docenią kunszt kulinarny i nietuzinkowy pomysł na drugie śniadanie.