Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem – część 2 [RECENZJA]
![Avatar photo](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/05/martaz-80x80.jpg)
![](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2017/07/jedz-i-pracuj1.jpg)
Karolina i Maciej Szaciłło
Tytuł: Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem – 2 część |
Autor: Karolina i Maciej Szaciłło |
Rok wydania: 2016 |
Wydawnictwo: Zwierciadło |
Ilość stron: 240 |
Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że zdrowiej jest zwykle jeść własne jedzenie. Tryb pracy, szybkość życia znacznie utrudnia to zadanie – czasami przez brak motywacji, czasu i chęci oraz pomysłu na to co przygotować do pracy zwyczajnie rezygnujemy z przygotowania samemu jedzenia do pracy. A wtedy pozostaje nam… jedzenie gdzie i czego popadnie. A to już zdrowe nie jest.
Druga część bestsellerowej pozycji „Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem” jest właśnie dla takich zabieganych osób, które jednak czują znaczną motywację do tego, żeby dobre, smaczne jedzenie same przyszykować. Czy się da? Zobaczymy!
Co można znaleźć w książce?
Książka zawiera „proste, zdrowe i szybkie tygodniowe menu do pracy” w różnych wariantach i dwóch modelach – wiosenno/letnim i jesienno/zimowym. Dla narzekających na nudę – każdy dzień ma inną tematykę. Znajdziemy zatem potrawy (śniadania, obiady, desery, kolacje) inspirowane kuchnią:
- Lankijską (Sri Lanka)
- Izraelską
- Węgierską
- Hawajską
- Brytyjską
- Hiszpańską
- Meksykańską
- Gruzińską
- Libańską
- Turecką
![](http://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2017/07/bilans1.jpg)
Smacznie? Wegetarianie, weganie, osoby z celiakią – znajdą modyfikacje potraw, które będą dostosowane do swoich potrzeb żywieniowych.
Menu zostało skomponowane pod nadzorem Hani Stolińskiej – dietetyczki z IŻŻ zgodnie z nową piramidą żywienia.
Wskazówki na wagę złota
Wiele osób rezygnuje z noszenia ze sobą do pracy jedzenia ze względu na samą logistykę. Autorzy podpowiadają w czym nosić konkretne potrawy, w co się zaopatrzyć żeby było nam łatwiej. Również jak przyspieszyć samo przygotowanie jedzenia. Potrawy z danego menu są opatrzone ponadto komentarzem dietetyczki, co pomoże zrozumieć pomysł, który stoi za tym jak jest ono skonstruowane.
![](http://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2017/07/bilans2.jpg)
Sama książka jest bardzo dobrze przygotowana od strony struktury oraz wizualnej, zatem czyta się ją przyjemnie. Może stanowić źródło inspiracji dla każdego, kto poszukuje pomysłów na łatwe w przygotowaniu jedzenie.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem – część 2 [RECENZJA]