Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem – część 2 [RECENZJA]

Avatar photo

Karolina i Maciej Szaciłło

Tytuł: Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem – 2 część
Autor: Karolina i Maciej Szaciłło
Rok wydania: 2016
Wydawnictwo: Zwierciadło
Ilość stron: 240

Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że zdrowiej jest zwykle jeść własne jedzenie. Tryb pracy, szybkość życia znacznie utrudnia to zadanie – czasami przez brak motywacji, czasu i chęci oraz pomysłu na to co przygotować do pracy zwyczajnie rezygnujemy z przygotowania samemu jedzenia do pracy. A wtedy pozostaje nam… jedzenie gdzie i czego popadnie. A to już zdrowe nie jest.

Druga część bestsellerowej pozycji „Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem” jest właśnie dla takich zabieganych osób, które jednak czują znaczną motywację do tego, żeby dobre, smaczne jedzenie same przyszykować. Czy się da? Zobaczymy!

Co można znaleźć w książce?

Książka zawiera „proste, zdrowe i szybkie tygodniowe menu do pracy” w różnych wariantach i dwóch modelach – wiosenno/letnim i jesienno/zimowym. Dla narzekających na nudę – każdy dzień ma inną tematykę. Znajdziemy zatem potrawy (śniadania, obiady, desery, kolacje) inspirowane kuchnią:

  • Lankijską (Sri Lanka)
  • Izraelską
  • Węgierską
  • Hawajską
  • Brytyjską
  • Hiszpańską
  • Meksykańską
  • Gruzińską
  • Libańską
  • Turecką

Smacznie? Wegetarianie, weganie, osoby z celiakią – znajdą modyfikacje potraw, które będą dostosowane do swoich potrzeb żywieniowych.

Menu zostało skomponowane pod nadzorem Hani Stolińskiej – dietetyczki z IŻŻ zgodnie z nową piramidą żywienia.

Zobacz również
mikroplastik

Wskazówki na wagę złota

Wiele osób rezygnuje z noszenia ze sobą do pracy jedzenia ze względu na samą logistykę. Autorzy podpowiadają w czym nosić konkretne potrawy, w co się zaopatrzyć żeby było nam łatwiej. Również jak przyspieszyć samo przygotowanie jedzenia. Potrawy z danego menu są opatrzone ponadto komentarzem dietetyczki, co pomoże zrozumieć pomysł, który stoi za tym jak jest ono skonstruowane.

Sama książka jest bardzo dobrze przygotowana od strony struktury oraz wizualnej, zatem czyta się ją przyjemnie. Może stanowić źródło inspiracji dla każdego, kto poszukuje pomysłów na łatwe w przygotowaniu jedzenie.