Nowe badania prowadzone przez ekspertów z Roswell Park Comprehensive Cancer Center (USA) podkreślają, że diety obfite w pokarmy będące źródłami przeciwutleniaczy mogą przynieść szczególne korzyści młodym pacjentom z nowotworem.
Opublikowane w „Journal of Clinical Oncology”, czasopiśmie American Society of Clinical Oncology, badanie kohortowe z udziałem ponad 500 pacjentów pediatrycznych z ostrą białaczką limfoblastyczną (ALL) wykazało, że ci, którzy jedli pokarmy bogate w m.in. karotenoidy, byli mniej narażeni na rozwój infekcji bakteryjnych lub zapaleń błony śluzowej podczas pierwszej fazy leczenia.
To pierwsze badanie sugerujące, że dieta wysokiej jakości, zamiast przyjmowania suplementów, podczas leczenia ALL, może być korzystna w zmniejszaniu ryzyka występowania tych powszechnych problemów zdrowotnych.
ALL jest jednym z najczęstszych nowotworów wieku dziecięcego. Jej leczenie wiąże się z wysokim odsetkiem zakażeń i zapaleń błon śluzowych wyściełających przewód pokarmowy.
Szczegóły na temat badania:
Ankiety dietetyczne były dostępne do analizy od 614 i 561 uczestników odpowiednio przy diagnozie i na końcu indukcji. Spośród 513 uczestników, którzy ukończyli ankiety na temat spożycia pokarmów w obu punktach czasowych (początek i koniec indukcji), kolejno 120 (23%) i 87 (16%) doświadczyło infekcji bakteryjnej, a kolejno 22 (4%) i 55 (10%) – zapalenia błony śluzowej.
Zwiększone spożycie karotenoidów, beta-karotenu, witaminy A i alfa-karotenu prowadziło do niższego ryzyka infekcji, podczas gdy zwiększone spożycie witaminy A, E, cynku i karotenoidów prowadziło do niższego ryzyka rozwoju zapalenia błony śluzowej. Przykładowo, karotenoidy występują w dużych ilościach w warzywach. Źródłami karotenoidów są, np.: jarmuż, szpinak, czerwona papryka, marchew, biała i czerwona kapusta, brokuły, brukselka, kalafior, sałata i pomidor.
Podsumowanie:
Wyniki tego badania są godne uwagi, ponieważ wcześniej pojawiły się pewne kontrowersje dotyczące przyjmowania przeciwutleniaczy podczas leczenia nowotworów. Niektóre wcześniejsze prace sugerowały, że przeciwutleniacze mogą negatywnie wpływać na przebieg leczenia.
Źródło: Ladas, E.J., et al. (2020) Protective Effects of Dietary Intake of Antioxidants and Treatment-Related Toxicity in Childhood Leukemia: A Report From the DALLT Cohort. Journal of Clinical Oncology. (https://ascopubs.org/doi/10.1200/JCO.19.02555)
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl