Jak co roku z nieskrywaną przyjemnością prezentujemy Wam dietetyczne trendy 2020, czyli te tematy w dietetyce, które będą najgorętsze w nadchodzącym roku. Patrząc wstecz – możemy potwierdzić, że nasze przewidywania się spełniły – na czele z dietą ketogeniczną, która faktycznie była na ustach wszystkich – szczególnie w połowie zeszłego roku. Dlatego tym bardziej zapraszamy do sprawdzenia, co czeka nas w najbliższych miesiącach w dietetyce.
Krótkim słowem wstępu: poniższe trendy wynikają z obserwacji trendów szerokiego zakresu tematów żywieniowych z wyszukiwarek internetowych z rynku polskiego oraz amerykańskiego.
1. Dieta roślinna (plant-based diet)
Cieszymy się, że ten trend pojawia się w czołówce zestawienia – już od kilku lat same diety z odejściem mięsa są na fali wznoszącej – ale teraz przestają być niszą, zaczynają być mainstreamem.
Cieszy też, że zainteresowania dietami zdrowymi a nie dietami-cud jest tym, co porusza coraz większą część społeczeństwa. O ile same diety wegetariańskie i wegańskie istnieją już w umysłach konsumentów od dłuższego czasu – to kolejne badania, zalecenia organizacji ( planetary health diet !), filmy powoli przekonują coraz większą rzeszę osób, że dieta oparta na roślinach się opłaca. I to nie tylko dla naszego zdrowia – ale też środowiska.
Rzeczą stosunkowo nową jest dynamicznie rosnące zainteresowanie zastosowaniem diety roślinnej wśród sportowców (niewątpliwie duży wpływ filmu Game Changers ).
Więcej na temat diety roślinnej przeczytacie w artykule Roksany Smyrek „Dieta roślinna – ile o niej wiemy”)
Równolegle coraz silniej osadza się także podejście bardziej elastyczne do żywienia – czyli popularny w mijającym roku fleksitarianizm, który zyskuje coraz więcej zwolenników i nic nie wskazuje, aby ta dynamika miała wyhamować. Z drugiej strony kreowana przez kolorowe magazyny na dietę 2019 roku dieta pegańska (połączenie paleo i wegetarianizmu) nie zachwyciła i zaczyna odchodzić w cień zanim zaczęła być popularna.
2. Zero Waste
Kolejny trend, kolejna dobra nowina! Zero Waste już na dobre zadomowiło się w kampaniach społecznych, to zaś co pomaga popularyzować ideę jest angażowanie się dużych, globalnych koncernów w działania tego typu.
Choć niewątpliwie dla wielu tego typu marek jest to zwykły greenwashing – to aspekt pozytywny dla środowiska – jest nie do podważenia. W obliczu problemów klimatycznych, których istnienia coraz mniej osób ma odwagę negować – przejście do koncepcji zero waste ma ważny, pozytywny wpływ.
3. Rok gadżetów
Przez wiele lat zegarki i opaski mierzące aktywność kojarzyły się z zawodowymi sportowcami i sportem wyczynowym. Wraz z wejściem na rynek smartwatchy wiodących marek elektronicznych (Apple, Samsung, Huawei, inne) okazało się, że posiadanie zegarka umiejącego znacznie więcej niż pokazywać godzinę staje się wygodne i dostępne cenowo. Jedną z funkcji najbardziej poszukiwanych przez konsumentów, którzy coraz bardziej cenią bycie „fit” jest pomiar aktywności na różnych poziomach – zwykłego krokomierza, tętna, monitora snu czy dokładnego pomiaru ćwiczeń przy pomocy GPS.
Obecnie z miesiąca na miesiąc coraz więcej osób przekonuje się do tego typu gadżetów – i wygląda na to, że w tej lub innej formie wejdą one do życia codziennego szerokiej rzeszy konsumentów.
4. Low Fodmap
Zauważyliście, że dotychczasowe trendy są w przeciwieństwie do poprzednich lat całkiem optymistyczne? Tak jest i w tym przypadku! Rośnie przekonanie pacjentów o tym, że ich problemy układu pokarmowego i złe samopoczucie związane z żywieniem może nie wynikać z wyimaginowanej często nietolerancji ( gluten, laktoza, fruktoza – wstawcie coś dowolnego, diety eliminacyjne są już od dłuższego czasu w odwrocie dla osób zdrowych).
Natomiast rośnie świadomość istnienia stylów żywienia, które mogą być pomocne w takich przypadkach. Stąd też szybki wzrost zainteresowania dietą Low Fodmap, którą wielu specjalistów wskazuje jako modelową dla osób z zespołem jelita drażliwego, diagnozowanego u coraz szerszej grupy osób.
5. Zmierzch diety ketogenicznej!
Rok temu prognozowaliśmy, że dieta ketogeniczna będzie najgorętszym i najbardziej kontrowersyjnym tematem roku i tak też się stało. Jednak jej kariera okazuje się krótka, zaś zainteresowanie nią na Zachodzie już dramatycznie spada i jeśli nie pojawią się istotne badania na jej temat, które wesprą jej podstawy naukowe, to możemy w 2020 roku obserwować jej powolny odwrót również w Polsce.
Trendy dietetyczne 2020 według Was
Zgadzacie się z naszymi przewidywaniami? Coś jeszcze dodalibyście? Piszcie w komentarzach!