Dominika MusiaĆowska #DIETETYKABYME
Cykl wywiadĂłw #DIETETYKABYME
DOMINIKA MUSIAĆOWSKA – prezes Fundacji InsulinoopornoĆÄ – zdrowa dieta i zdrowe ĆŒycie, organizacji stworzonej dla pacjentĂłw z tym schorzeniem oraz specjalistĂłw go leczÄ cych.
DIETETYCY.ORG.PL: Pani Dominiko, jest Pani zaĆoĆŒycielkÄ prÄĆŒnie dziaĆajÄ cej fundacji InsulinoopornoĆÄ â zdrowa dieta i zdrowe ĆŒycie. SkÄ d wziÄ Ć siÄ pomysĆ jej stworzenia, kogo zrzesza i komu pomaga?
DOMINIKA MUSIAĆOWSKA: Fundacja powstaĆa kilka miesiÄcy temu ale jako projekt o tej samej nazwie i blog www.insulinoopornosc.com dziaĆamy od 4,5 roku. StworzyĆam to wszystko z wĆasnej potrzeby szukania informacji na temat insulinoopornoĆci i dzielenia siÄ zdobytÄ wiedzÄ . Kilka lat temu zdiagnozowano u mnie insulinoopornoĆÄ oraz kilka innych chorĂłb wspĂłĆtowarzyszÄ cych m.in PCOS, Hashimoto i CeliakiÄ. Jako pacjent nie otrzymaĆam zbyt wielu informacji na ten temat – a ĆŒe jestem ciekawska (z wyksztaĆcenia dziennikarka) postanowiĆam to wykorzystaÄ. Kilka lat temu w polskim Internecie nie byĆo zbyt wielu informacji na temat insulinoopornoĆci dlatego postanowiĆam to zmieniÄ. ZaĆoĆŒyĆam bloga i zaczÄĆam prÄĆŒnie dziaĆaÄ w social media. PowstaĆy grupy wsparcia dla innych pacjentĂłw na Facebooku i fanpage, gdzie caĆy czas dzielimy siÄ swojÄ wiedzÄ i doĆwiadczeniem. Z czasem projekt zaczÄ Ć ewoluowaÄ. PodjÄĆam wspĂłĆpracÄ z dietetykami, lekarzami, trenerami sportowymi oraz studentami, ktĂłrzy tworzÄ nowe treĆci na blogu, doradzajÄ na grupach wsparcia, do tego od 4 lat organizujemy konferencje, wykĆady, szkolenia i warsztaty zarĂłwno dla pacjentĂłw jak i specjalistĂłw. Z czasem sama staĆam siÄ trenerem fitness i nordic walking i zaczÄĆam wspieraÄ innych rĂłwnieĆŒ poza sieciÄ i od innej strony – od strony aktywnoĆci fizycznej.
DIETETYCY.ORG.PL: W najbliĆŒszym czasie ukaĆŒe siÄ Pani pierwsza ksiÄ ĆŒka dotyczÄ ca insulinoopornoĆci. Czy problem insulinoopornoĆci jest powszechny w Polsce?
DOMINIKA MUSIAĆOWSKA: Problem insulinoopornoĆci staje siÄ plagÄ XXI wieku. Dotyka coraz wiÄcej osĂłb w dodatku czÄsto dzieci i mĆodzieĆŒy. Sama wiem ile przysporzyĆo mi problemĂłw ĆŒycie z nieleczonÄ insulinoopornoĆciÄ i ĆŒe zupeĆnie inaczej mogĆo wyglÄ daÄ. Problemy zdrowotne skomplikowaĆy mi wiele spraw, psuĆy relacje spoĆeczne, wpĆywaĆy na mĂłj stan psychiczny, wpĆynÄĆy nawet na ĆŒycie zawodowe i edukacjÄ (skoĆczyĆam dopiero trzecie studia, rezygnowaĆam z wielu Ćwietnych prac, bo zdrowie uniemoĆŒliwiaĆo mi wykonywanie codziennych obowiÄ zkĂłw). Wiem, ze jest ogromna iloĆÄ osĂłb, ktĂłre przechodzÄ to, co ja kiedyĆ i wiem, ze wiÄkszoĆÄ z nich moĆŒe ĆŒyÄ normalnie i cieszyÄ siÄ ĆŒyciem jak ja teraz, tylko musi wiedzieÄ co w tym ĆŒyciu zmieniÄ i jak. I taki jest nasz cel. PokazaÄ pacjentom wĆaĆciwy kierunek oraz edukowaÄ dietetykĂłw i innych specjalistĂłw ĆŒeby wiedzieli jak dalej pomagaÄ pacjentom z insulinoopornoĆciÄ . Dlatego teĆŒ powstaĆ obecnie nowy projekt szkoleniowy dla dietetykĂłw i innych specjalistĂłw – SOIT School Of Insulinresistance Therapy. Szkolenie prowadzÄ razem z endokrynolog MagdalenÄ JagieĆĆo, dietetyk dr inĆŒ. KatarzynÄ Kowalcze oraz mgr MaĆgorzatÄ SĆomÄ . Szkolenie zakoĆczone zostanie egzaminem, ktĂłrego pozytywne zaliczenie potwierdzone zostanie certyfikatem „Specjalista przyjazny insulinoopornym”. Osoby, ktĂłre otrzymajÄ nasz certyfikat mogÄ liczyÄ na promocjÄ na stronie Fundacji oraz rekomendacjÄ wĆrĂłd pacjentĂłw z insulinoopornoĆciÄ . A jest komu pomagaÄ. Na naszych grupach wsparcia jest kilkanaĆcie tysiÄcy osĂłb, na mojego bloga w kaĆŒdym miesiÄ cu zaglÄ da kilkadziesiÄ t tysiÄcy uĆŒytkownikĂłw… Moja ksiÄ ĆŒka InsulinoopornoĆÄ – zdrowa dieta i zdrowe ĆŒycie po tygodniu przedsprzedaĆŒy, jeszcze ponad miesiÄ c przed premierÄ znalazĆa siÄ w czoĆĂłwce najlepiej sprzedajÄ cych siÄ ksiÄ ĆŒek w Polsce. To o czymĆ Ćwiadczy. Mam nadziejÄ, ĆŒe temat insulinoopornoĆci stanie siÄ na tyle powszechny, ĆŒe pacjenci nie bÄdÄ mieli problemĂłw z otrzymaniem pomocy.
DIETETYCY.ORG.PL: Jakie objawy powinny zaniepokoiÄ dietetyka u swojego pacjenta, by mĂłgĆ zasugerowaÄ kontakt z lekarzem w celu diagnostyki insulinoopornoĆci?
DOMINIKA MUSIAĆOWSKA: InsulinoopornoĆÄ do pewnego momentu moĆŒe nie pokazywaÄ ĆŒadnych objawĂłw ale gdy siÄ juĆŒ pojawiÄ – to najczÄĆciej sÄ to: czÄste zmÄczenie, osĆabienie (szczegĂłlnie po posiĆku wÄglowodanowym), zwiÄkszony apetyt szczegĂłlnie na wÄglowodany, „tycie z powietrza”, „mgĆa umysĆowa”, problemy z koncentracjÄ i pamiÄciÄ , brÄ zowawe przebarwienia w okolicach szyi, pachwin, Ćokci czy piersi – a nawet problemy z pĆodnoĆciÄ . InsulinoopornoĆÄ doĆÄ czÄsto towarzyszy chorobom i zaburzeniom takim jak otyĆoĆÄ, PCOS, cukrzyca, choroby tarczycy i inne zaburzenia hormonalne. Dlatego, gdy pacjent choruje na ktĂłreĆ z powyĆŒszych, warto sprawdziÄ czy nie ma dodatkowo insulinoopornoĆci.
DIETETYCY.ORG.PL: Czy z insulinoopornoĆci moĆŒna wyjĆÄ stosujÄ c wyĆÄ cznie modyfikacjÄ diety? Jak dĆugi jest to proces? Jakie sÄ Pani wĆasne doĆwiadczenia?
DOMINIKA MUSIAĆOWSKA: To wszystko zaleĆŒy od przypadku, ale wiÄkszoĆÄ z nich faktycznie jest do wyleczenia dietÄ i aktywnoĆciÄ fizycznÄ . Jednak gdy wyniki insuliny sÄ bardzo wysokie, pacjent moĆŒe mieÄ problem z poczÄ tkowym etapem diety przez wahania poziomĂłw glukozy i insuliny (pacjenci czÄsto cierpiÄ na hipoglikemiÄ – a to napÄdza apetyt na wÄglowodany, przez co trudniej utrzymaÄ dietÄ). Z wĆasnego doĆwiadczenia i doĆwiadczenia wielu pacjentĂłw, ktĂłrzy dzielÄ siÄ swoimi historiami wiem, ĆŒe metformina bardzo pomaga szczegĂłlnie na poczÄ tku drogi. ZwĆaszcza, ĆŒe spadek masy ciaĆa, ktĂłry moĆŒe siÄ pojawiÄ przy stosowaniu metforminy, korzystnie wpĆywa na psychikÄ pacjenta – motywuje do stosowania diety. Z drugiej strony znam osoby, ktĂłre za wszelkÄ cenÄ unikaĆy metforminy i piÄknie wyrĂłwnaĆy swoje wyniki badaĆ i schudĆy. WiÄc myĆlÄ, ĆŒe tutaj poza przypadkami kiedy te leki sÄ juĆŒ naprawdÄ niezbÄdne, warto zaobserwowaÄ jakie jest nastawienie pacjenta i chÄci i dobraÄ takie leczenie, ktĂłre przyniesie oczekiwane efekty. JeĆli pacjent jest psychicznie gotowy na zmianÄ stylu ĆŒycia, dieta i ruch na pewno pomogÄ wrĂłciÄ do zdrowia.
DIETETYCY.ORG.PL: Czy jest coĆ co chciaĆaby Pani przekazaÄ Ćrodowisku dietetycznemu zwiÄ zanego z insulinoopornoĆciÄ ? Na co warto uczuliÄ specjalistĂłw ĆŒywieniowych, aby wiedzieli jak pomĂłc pacjentom dotkniÄtym tym problemem?
DOMINIKA MUSIAĆOWSKA: Przede wszystkim warto wczuÄ siÄ w rolÄ pacjenta i okazaÄ mu zrozumienie i wsparcie. Pacjent, ktĂłry otrzymaĆ diagnozÄ, jest przewaĆŒnie przeraĆŒony, wie ĆŒe czeka go wiele zmian w ĆŒyciu, ĆŒe bÄdzie musiaĆ zaczÄ Ä z pewnych rzeczy, ktĂłre lubi lub do ktĂłrych byĆ przyzwyczajony, rezygnowaÄ. To napÄdza poczucie lÄku, stresu i niechÄci do leczenia. ByĆo nam bezpiecznie a teraz wchodzimy na nieznane tereny. Dlatego warto najpierw wysĆuchaÄ pacjenta, zrozumieÄ go, wczuÄ siÄ w jego rolÄ i zaobserwowaÄ czy jest psychicznie gotowy na zmiany. Czasami niezbÄdna jest pomoc psychologa. Czasami zmiany naleĆŒy wprowadzaÄ stopniowo, a nie drastycznie, ĆŒeby pacjent zdÄ ĆŒyĆ siÄ do nich przyzwyczaiÄ – ale teĆŒ czasami warto przedstawiÄ wprost caĆy plan leczenia. My pacjenci boimy siÄ tego co nieznane i tego co nas czeka. Chcemy byÄ w peĆni edukowani o stanie naszego zdrowia i tego dlaczego coĆ nam siÄ zaleca a czego nie. WiÄc, im wiÄcej wiemy, tym mamy niĆŒszy poziom kortyzolu i lepiej Ćpimy.