Dominika MusiaƂowska #DIETETYKABYME

Avatar photo
musialowska

Cykl wywiadĂłw #DIETETYKABYME

DOMINIKA MUSIAƁOWSKA – prezes Fundacji Insulinoopornoƛć – zdrowa dieta i zdrowe ĆŒycie, organizacji stworzonej dla pacjentĂłw z tym schorzeniem oraz specjalistĂłw go leczących.

DIETETYCY.ORG.PL: Pani Dominiko, jest Pani zaƂoĆŒycielką prÄ™ĆŒnie dziaƂającej fundacji Insulinoopornoƛć – zdrowa dieta i zdrowe ĆŒycie. Skąd wziąƂ się pomysƂ jej stworzenia, kogo zrzesza i komu pomaga?

DOMINIKA MUSIAƁOWSKA: Fundacja powstaƂa kilka miesięcy temu ale jako projekt o tej samej nazwie i blog www.insulinoopornosc.com dziaƂamy od 4,5 roku. StworzyƂam to wszystko z wƂasnej potrzeby szukania informacji na temat insulinoopornoƛci i dzielenia się zdobytą wiedzą. Kilka lat temu zdiagnozowano u mnie insulinoopornoƛć oraz kilka innych chorĂłb wspóƂtowarzyszących m.in PCOS, Hashimoto i Celiakię. Jako pacjent nie otrzymaƂam zbyt wielu informacji na ten temat – a ĆŒe jestem ciekawska (z wyksztaƂcenia dziennikarka) postanowiƂam to wykorzystać. Kilka lat temu w polskim Internecie nie byƂo zbyt wielu informacji na temat insulinoopornoƛci dlatego postanowiƂam to zmienić. ZaƂoĆŒyƂam bloga i zaczęƂam prÄ™ĆŒnie dziaƂać w social media. PowstaƂy grupy wsparcia dla innych pacjentĂłw na Facebooku i fanpage, gdzie caƂy czas dzielimy się swoją wiedzą i doƛwiadczeniem. Z czasem projekt zacząƂ ewoluować. PodjęƂam wspóƂpracę z dietetykami, lekarzami, trenerami sportowymi oraz studentami, ktĂłrzy tworzą nowe treƛci na blogu, doradzają na grupach wsparcia, do tego od 4 lat organizujemy konferencje, wykƂady, szkolenia i warsztaty zarĂłwno dla pacjentĂłw jak i specjalistĂłw. Z czasem sama staƂam się trenerem fitness i nordic walking i zaczęƂam wspierać innych rĂłwnieĆŒ poza siecią i od innej strony – od strony aktywnoƛci fizycznej.

DIETETYCY.ORG.PL: W najbliĆŒszym czasie ukaĆŒe się Pani pierwsza ksiÄ…ĆŒka dotycząca insulinoopornoƛci. Czy problem insulinoopornoƛci jest powszechny w Polsce?

DOMINIKA MUSIAƁOWSKA: Problem insulinoopornoƛci staje się plagą XXI wieku. Dotyka coraz więcej osĂłb w dodatku często dzieci i mƂodzieĆŒy. Sama wiem ile przysporzyƂo mi problemĂłw ĆŒycie z nieleczoną insulinoopornoƛcią i ĆŒe zupeƂnie inaczej mogƂo wyglądać. Problemy zdrowotne skomplikowaƂy mi wiele spraw, psuƂy relacje spoƂeczne, wpƂywaƂy na mĂłj stan psychiczny, wpƂynęƂy nawet na ĆŒycie zawodowe i edukację (skoƄczyƂam dopiero trzecie studia, rezygnowaƂam z wielu ƛwietnych prac, bo zdrowie uniemoĆŒliwiaƂo mi wykonywanie codziennych obowiązkĂłw). Wiem, ze jest ogromna iloƛć osĂłb, ktĂłre przechodzą to, co ja kiedyƛ i wiem, ze większoƛć z nich moĆŒe ĆŒyć normalnie i cieszyć się ĆŒyciem jak ja teraz, tylko musi wiedzieć co w tym ĆŒyciu zmienić i jak. I taki jest nasz cel. Pokazać pacjentom wƂaƛciwy kierunek oraz edukować dietetykĂłw i innych specjalistĂłw ĆŒeby wiedzieli jak dalej pomagać pacjentom z insulinoopornoƛcią. Dlatego teĆŒ powstaƂ obecnie nowy projekt szkoleniowy dla dietetykĂłw i innych specjalistĂłw – SOIT School Of Insulinresistance Therapy. Szkolenie prowadzę razem z endokrynolog Magdaleną JagieƂƂo, dietetyk dr inĆŒ. Katarzyną Kowalcze oraz mgr MaƂgorzatą SƂomą. Szkolenie zakoƄczone zostanie egzaminem, ktĂłrego pozytywne zaliczenie potwierdzone zostanie certyfikatem „Specjalista przyjazny insulinoopornym”. Osoby, ktĂłre otrzymają nasz certyfikat mogą liczyć na promocję na stronie Fundacji oraz rekomendację wƛrĂłd pacjentĂłw z insulinoopornoƛcią. A jest komu pomagać. Na naszych grupach wsparcia jest kilkanaƛcie tysięcy osĂłb, na mojego bloga w kaĆŒdym miesiącu zagląda kilkadziesiąt tysięcy uĆŒytkownikĂłw… Moja ksiÄ…ĆŒka Insulinoopornoƛć – zdrowa dieta i zdrowe ĆŒycie po tygodniu przedsprzedaĆŒy, jeszcze ponad miesiąc przed premierą znalazƂa się w czoƂówce najlepiej sprzedających się ksiÄ…ĆŒek w Polsce. To o czymƛ ƛwiadczy. Mam nadzieję, ĆŒe temat insulinoopornoƛci stanie się na tyle powszechny, ĆŒe pacjenci nie będą mieli problemĂłw z otrzymaniem pomocy.

DIETETYCY.ORG.PL: Jakie objawy powinny zaniepokoić dietetyka u swojego pacjenta, by mógƂ zasugerować kontakt z lekarzem w celu diagnostyki insulinoopornoƛci?

DOMINIKA MUSIAƁOWSKA: Insulinoopornoƛć do pewnego momentu moĆŒe nie pokazywać ĆŒadnych objawĂłw ale gdy się juĆŒ pojawią – to najczęƛciej są to: częste zmęczenie, osƂabienie (szczegĂłlnie po posiƂku węglowodanowym), zwiększony apetyt szczegĂłlnie na węglowodany, „tycie z powietrza”, „mgƂa umysƂowa”, problemy z koncentracją i pamięcią, brązowawe przebarwienia w okolicach szyi, pachwin, Ƃokci czy piersi – a nawet problemy z pƂodnoƛcią. Insulinoopornoƛć doƛć często towarzyszy chorobom i zaburzeniom takim jak otyƂoƛć, PCOS, cukrzyca, choroby tarczycy i inne zaburzenia hormonalne. Dlatego, gdy pacjent choruje na ktĂłreƛ z powyĆŒszych, warto sprawdzić czy nie ma dodatkowo insulinoopornoƛci.

Zobacz rĂłwnieĆŒ
dietetyk

DIETETYCY.ORG.PL: Czy z insulinoopornoƛci moĆŒna wyjƛć stosując wyƂącznie modyfikację diety? Jak dƂugi jest to proces? Jakie są Pani wƂasne doƛwiadczenia?

DOMINIKA MUSIAƁOWSKA: To wszystko zaleĆŒy od przypadku, ale większoƛć z nich faktycznie jest do wyleczenia dietą i aktywnoƛcią fizyczną. Jednak gdy wyniki insuliny są bardzo wysokie, pacjent moĆŒe mieć problem z początkowym etapem diety przez wahania poziomĂłw glukozy i insuliny (pacjenci często cierpią na hipoglikemię – a to napędza apetyt na węglowodany, przez co trudniej utrzymać dietę). Z wƂasnego doƛwiadczenia i doƛwiadczenia wielu pacjentĂłw, ktĂłrzy dzielą się swoimi historiami wiem, ĆŒe metformina bardzo pomaga szczegĂłlnie na początku drogi. ZwƂaszcza, ĆŒe spadek masy ciaƂa, ktĂłry moĆŒe się pojawić przy stosowaniu metforminy, korzystnie wpƂywa na psychikę pacjenta – motywuje do stosowania diety. Z drugiej strony znam osoby, ktĂłre za wszelką cenę unikaƂy metforminy i pięknie wyrĂłwnaƂy swoje wyniki badaƄ i schudƂy. Więc myƛlę, ĆŒe tutaj poza przypadkami kiedy te leki są juĆŒ naprawdę niezbędne, warto zaobserwować jakie jest nastawienie pacjenta i chęci i dobrać takie leczenie, ktĂłre przyniesie oczekiwane efekty. Jeƛli pacjent jest psychicznie gotowy na zmianę stylu ĆŒycia, dieta i ruch na pewno pomogą wrĂłcić do zdrowia.

DIETETYCY.ORG.PL: Czy jest coƛ co chciaƂaby Pani przekazać ƛrodowisku dietetycznemu związanego z insulinoopornoƛcią? Na co warto uczulić specjalistĂłw ĆŒywieniowych, aby wiedzieli jak pomĂłc pacjentom dotkniętym tym problemem?

DOMINIKA MUSIAƁOWSKA: Przede wszystkim warto wczuć się w rolę pacjenta i okazać mu zrozumienie i wsparcie. Pacjent, ktĂłry otrzymaƂ diagnozę, jest przewaĆŒnie przeraĆŒony, wie ĆŒe czeka go wiele zmian w ĆŒyciu, ĆŒe będzie musiaƂ zacząć z pewnych rzeczy, ktĂłre lubi lub do ktĂłrych byƂ przyzwyczajony, rezygnować. To napędza poczucie lęku, stresu i niechęci do leczenia. ByƂo nam bezpiecznie a teraz wchodzimy na nieznane tereny. Dlatego warto najpierw wysƂuchać pacjenta, zrozumieć go, wczuć się w jego rolę i zaobserwować czy jest psychicznie gotowy na zmiany. Czasami niezbędna jest pomoc psychologa. Czasami zmiany naleĆŒy wprowadzać stopniowo, a nie drastycznie, ĆŒeby pacjent zdÄ…ĆŒyƂ się do nich przyzwyczaić – ale teĆŒ czasami warto przedstawić wprost caƂy plan leczenia. My pacjenci boimy się tego co nieznane i tego co nas czeka. Chcemy być w peƂni edukowani o stanie naszego zdrowia i tego dlaczego coƛ nam się zaleca a czego nie. Więc, im więcej wiemy, tym mamy niĆŒszy poziom kortyzolu i lepiej ƛpimy.