Fawizm – co to jest i jakie ma objawy? Kiedy bób staje się niebezpieczny
Bób jest ceniony za swoje walory odżywcze oraz smakowe. Może jednak także być przyczyną bardzo poważnych komplikacji zdrowotnych. U około 0,1% Polaków oraz ponad 200 milionów osób na świecie występuje mutacja genetyczna objawiająca się niedoborem enzymu – dehydrogenazy glukozo-6-fosforanu (G6PD), przejawiającym się chorobą – tzw. fawizmem.
Czym jest fawizm?
Osoby z mutacją w genie G6PD na chromosomie X po spożyciu surowego bobu lub po narażeniu na jego pyłek mogą odczuwać bóle głowy, brzucha, nudności, często pojawia się gorączka, objawy żółtaczki, a także, co najczęściej jest następstwem kontaktu z surowym bobem – samoczynnego rozpadu czerwonych krwinek (hemoliza), która doprowadza do ciężkiej anemii.
Fawizm jako choroba jest przenoszona genetycznie, cierpią na nią przeważnie mężczyźni, u których obserwuje się najczęściej objawy – jednak nawet osoby, u których nie stwierdza się objawów, mogą być nosicielami wadliwego genu i przekazywać go swoim dzieciom. Najczęściej fawizm dotyka osoby zamieszkujące tereny położone nad Morzem Śródziemnym ale także dość często odnotowywany jest wśród mieszkańców Afryki, a także południowej Azji.
Osoby powinny obserwować reakcję swojego organizmu po spożyciu bobu – niepokój powinny wzbudzać objawy takie jak ciemne zabarwienie moczu, osłabienie, a także zażółcenie spojówek oraz skóry. Warto wiedzieć jednak, że intensywność objawów różni się wśród pacjentów lub nawet u konkretnej jednostki.
Tak. Aby w stu procentach potwierdzić czy chorujemy na fawizm, warto wykonać prosty test krwi, polegający na oznaczeniu poziomu enzymu dehydrogenazy glukozo-6-fosforanu .
Chcesz się dowiedzieć więcej na temat bobu?
- Data pierwotnej publikacji: 7.07.2013
- Aktualizacja na podstawie nowych badań: 20.06.2022
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Fawizm – co to jest i jakie ma objawy? Kiedy bób staje się niebezpieczny
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl