Insulinoooporność. 80 przepisów na pyszne i zdrowe dania – Monika Krasa [Recenzja książki]

Avatar photo

Temat insulinooporności od około dekady nie traci popularności w mediach. Nic dziwnego, że książki na jego temat stają się hitami wydawniczymi. Nic dziwnego, ponieważ to zaburzenie metaboliczne stwierdzane jest u coraz większej liczby osób. Jako dietetycy cieszymy się, że o tym problemie mówi się głośno i chętnie. Dzięki szerokim kampaniom edukacyjnym świadomość żywieniowa wśród społeczeństwa wzrasta. To zaś ma przełożenie na działania dietoprofilaktyczne cukrzycy typu II.

Tytuł: Insulinoooporność. 80 przepisów na pyszne i zdrowe dania
Autor: Monika Krasa
Wydawnictwo: RM
Rok wydania: 2024
Ilość stron: 192

Kompendium wiedzy o insulinooporności

Najnowsza pozycja książkowa na temat insulinooporności została wydana w styczniu 2024 r. nakładem wydawnictwa RM. Autorka, Monika Krasa, to dyplomowana dietetyczka z długoletnią praktyką zawodową.

Zagadnienie insulinooporności, dla osób niezwiązanych z dietetyką, może wydawać się skomplikowane. Specyficzna nomenklatura, konieczność wykonania badań diagnostycznych i ich interpretacja. Niezrozumiałe wzory i zalecenia żywieniowe sprawiają, że pacjent jest zagubiony, zestresowany i brak mu zapału, by wdrożyć się w rytm specjalistycznej diety.

Z pomocą takim osobom przychodzi Monika Krasa ze swoim poradnikiem „Insulinooporność”. Autorka we wstępie objaśniła, czym jest tytułowe zaburzenie metaboliczne. Z książki dowiemy się, jak można je zdiagnozować, jakie może dawać powikłania i w jaki sposób jest związane z masą ciała, poziomem aktywności fizycznej i dietą. Monika Krasa objaśniła nie tylko rolę stylu życia na jakość życia osób z insulinoopornością, ale przedstawiła znaczenie prawidłowo dobranej indywidualnej suplementacji w poprawie stanu odżywienia pacjenta.

Szeroko przedstawiła zasady dietetyczne, jakimi rządzi się insulinooporność. Obrazowo wyjaśniła, czym jest indeks, a czym ładunek glikemiczny produktów i potraw. Zrozumienie tych pojęć ma kluczowe znaczenie dla prawidłowych wyborów żywieniowych osób z insulinoopornością. Przekłamania i niedopowiedzenia na tym polu powodują mnożenie się mitów żywieniowych i błędnego postępowania dietetycznego.

80 nowych przepisów dla insulinoopornych

W części przepisowej autorka pogrupowała potrawy na śniadania, obiady i kolacje. Uwzględniła również desery.

Śniadania to przede wszystkim sery twarogowe, ryby, jaja, jogurty, warzywa pod różnymi postaciami oraz pełnoziarniste placuszki i owsianki. Z tych ostatnich zaciekawiła mnie komosanka na jogurcie.

Dania obiadowe zaproponowane przez autorkę „Insulinooporności” to ogromne urozmaicenie warzyw, produktów sezonowych oraz pełnowartościowych źródeł białka. Sycące, smaczne i proste w przygotowaniu z pewnością spodobają się nie tylko pacjentom, ale i całym rodzinom. Wśród ciekawszych dań wymienić można sezonową sałatkę z komosą i batatem, piróg biłgorajski czy orzechowe tofu z makaronem ryżowym.

Kolacje to głównie sałatki i lekkie dania na ciepło. Gotując je wieczorem, można z powodzeniem zabrać drugą porcję na lunch do pracy. Co powiecie na spring rollsy z warzywami i mango, krewetki po grecku, czy sałatkę brokułową z jajkiem i pomidorami?

Desery są dość kontrowersyjne w kontekście pacjentów cukrzycowych i ze stanem przedcukrzycowym. Umiejętnie przygotowane, tak by zawierały źródło białka, błonnika, zdrowych tłuszczów oraz zamienniki cukru sprawią, że również diabetycy mogą od czasu do czasu przekąsić coś słodkiego. Galaretkowy pucharek owocowy na bazie skyru, kokosowy krem z malinami czy ciasteczka ciecierzycowo-orzechowe będą całkiem dobrym wyborem dla insulinoopornych łasuchów.

Podsumowanie

Książka Moniki Krasy „Insulinooporność” to prosto i przystępnie napisany poradnik dla pacjentów i ich rodzin. Z licznych przepisów zamieszczonych w tym opracowaniu skorzysta również wielu dietetyków, chcących urozmaicić jadłospis swoich podopiecznych.