Jagody camu camu – właściwości zdrowotne
Właściwości zdrowotne egzotycznych jagód camu camu były bohaterem badań naukowych. Oto co tej pory udało się ustalić badaczom.
Jagody camu camu i ich wartości odżywcze
Skład chemiczny camu camu jest wyjątkowy, ponieważ zawiera od 20 do 30 razy więcej witaminy C niż kiwi i 5 razy więcej polifenoli niż jeżyny.
Właściwości zdrowotne jagód camu camu
Wpływ na występowanie otyłości
Ekstrakt z camu camu – owocu pochodzącego z Amazonii – zapobiega otyłości u myszy karmionych pokarmem bogatym w węglowodany i tłuszcze – jak donieśli naukowcy z Université Laval oraz Quebec Heart and Lung Institute Research Centre (Kanada) [1].
Odkrycie, które opublikowano w czasopiśmie naukowym „Gut” , sugeruje, że fitochemikalia camu camu mogą odgrywać wiodącą rolę w terapii otyłości i chorób metabolicznych.
Wyniki badania
Badacze karmili dwie grupy gryzoni dietą bogatą w węglowodany i tłuszcze przez osiem tygodni. Pierwsza grupy myszy otrzymywała codziennie wyciąg z camu camu.
Wpływ camu camu na przyrost masy ciała
Pod koniec eksperymentu przyrost masy ciała u myszy karmionych camu camu był o 50% niższy niż obserwowany u gryzoni w grupie kontrolnej i był podobny do przyrostu masy myszy spożywających niskowęglowodanową, niskotłuszczową dietę. Naukowcy są przekonani, że działanie camu camu przeciw otyłości można tłumaczyć wzrostem metabolizmu spoczynkowego u myszy, które otrzymały ekstrakt.
Pozostałe obserwacje
Naukowcy stwierdzili również, że camu camu poprawiła tolerancję glukozy i wrażliwość na insulinę oraz zmniejszyła stężenie endotoksyn we krwi i stan zapalny.
„Wszystkim tym zmianom towarzyszyło przekształcenie mikroflory jelitowej, w tym rozrost A. muciniphila i znaczne zmniejszenie liczby bakterii Lactobacillus. Przeszczepienie mikroflory jelitowej z gryzoni grupy karmionej ekstraktem z camu camu gryzoniom aksenicznym (pozbawionym flory bakteryjnej) tymczasowo spowodowało podobne efekty metaboliczne. Stwierdzono więc, że amazoński owoc w ten sposób wywiera pozytywne efekty metaboliczne przynajmniej częściowo poprzez modulację mikroflory jelitowej.
Zdrowie wątroby
🔎 Nowe badanie [2] wskazuje, że suplementacja camu-camu może zmniejszyć stłuszczenie wątroby oraz obniżyć poziomy wskaźników uszkodzenia wątroby (AST i ALT) u osób z nadwagą i podwyższonym poziomem trójglicerydów. Wyniki te sugerują, że camu-camu może stanowić wartościowe wsparcie w prewencji niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD) w tej grupie pacjentów.
Bezpieczeństwo stosowania
Zdanie zespołu badawczego [1] toksyczność ekstraktu owocowego nie powinna stanowić problemu, ponieważ jest już stosowany a w celu zwalczania przewlekłego zmęczenia i stresu oraz stymulacji układu odpornościowego.
Bibliografia:
- Fernando F Anhê, Renato T Nachbar, Thibault V Varin, Jocelyn Trottier, Stéphanie Dudonné, Mélanie Le Barz, Perrine Feutry, Geneviève Pilon, Olivier Barbier, Yves Desjardins, Denis Roy, André Marette. Treatment with camu camu (Myrciaria dubia) prevents obesity by altering the gut microbiota and increasing energy expenditure in diet-induced obese mice. Gut, 2018;
- Agrinier, A. L., Morissette, A., Daoust, L., Gignac, T., Marois, J., Varin, T. V., … & Marette, A. (2024). Camu-camu decreases hepatic steatosis and liver injury markers in overweight, hypertriglyceridemic individuals: A randomized crossover trial. Cell Reports Medicine, 5(8).
- Data pierwotnej publikacji artykułu: 18.09.2018
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 22.08.2024
Dietetycy.org.pl » Żywność » Owoce » Jagody camu camu – właściwości zdrowotne
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl