fbpx

Jagody camu camu w prewencji otyłości – badanie na myszach

Ekstrakt z camu camu – owocu pochodzącego z Amazonii – zapobiega otyłości u myszy karmionych pokarmem bogatym w węglowodany i tłuszcze – jak donoszą naukowcy z Université Laval oraz Quebec Heart and Lung Institute Research Centre (Kanada).

Odkrycie, które niedawno opublikowano w czasopiśmie naukowym „Gut” , sugeruje, że fitochemikalia camu camu mogą odgrywać wiodącą rolę w terapii otyłości i chorób metabolicznych.

jagody camu camu

Jagody camu camu

Skład chemiczny camu camu jest wyjątkowy, ponieważ zawiera od 20 do 30 razy więcej witaminy C niż kiwi i 5 razy więcej polifenoli niż jeżyny.

Wyniki badania

Badacze karmili dwie grupy gryzoni dietą bogatą w węglowodany i tłuszcze przez osiem tygodni. Pierwsza grupy myszy otrzymywała codziennie wyciąg z camu camu.

Wpływ camu camu na przyrost masy ciała

Pod koniec eksperymentu przyrost masy ciała u myszy karmionych camu camu był o 50% niższy niż obserwowany u gryzoni w grupie kontrolnej i był podobny do przyrostu masy myszy spożywających niskowęglowodanową, niskotłuszczową dietę. Naukowcy są przekonani, że działanie camu camu przeciw otyłości można tłumaczyć wzrostem metabolizmu spoczynkowego u myszy, które otrzymały ekstrakt.

Pozostałe obserwacje

Naukowcy stwierdzili również, że camu camu poprawiła tolerancję glukozy i wrażliwość na insulinę oraz zmniejszyła stężenie endotoksyn we krwi i stan zapalny.

„Wszystkim tym zmianom towarzyszyło przekształcenie mikroflory jelitowej, w tym rozrost A. muciniphila i znaczne zmniejszenie liczby bakterii Lactobacillus. Przeszczepienie mikroflory jelitowej z gryzoni grupy karmionej ekstraktem z camu camu gryzoniom aksenicznym (pozbawionym flory bakteryjnej) tymczasowo spowodowało podobne efekty metaboliczne. Stwierdzono więc, że amazoński owoc w ten sposób wywiera pozytywne efekty metaboliczne przynajmniej częściowo poprzez modulację mikroflory jelitowej.

Wnioski

Zespół badawczy chce teraz zbadać, czy spożywanie camu camu wywołuje takie same efekty metaboliczne także u ludzi. Toksyczność ekstraktu owocowego nie powinna stanowić problemu, ponieważ jest już stosowany a w celu zwalczania przewlekłego zmęczenia i stresu oraz stymulacji układu odpornościowego.

Źródło: Fernando F Anhê, Renato T Nachbar, Thibault V Varin, Jocelyn Trottier, Stéphanie Dudonné, Mélanie Le Barz, Perrine Feutry, Geneviève Pilon, Olivier Barbier, Yves Desjardins, Denis Roy, André Marette. Treatment with camu camu (Myrciaria dubia) prevents obesity by altering the gut microbiota and increasing energy expenditure in diet-induced obese mice. Gut, 2018;

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Yes No