Jak poskromić apetyt na słodycze?

Problem spożycia dużej ilości słodyczy jest bardzo powszechny. Wielu osobom będącym na diecie,  rezygnacja ze słodyczy jest właśnie największym wyzwaniem.  Nie potrafią one zapanować nad apetytem na coś słodkiego, po posiłku odruchowo sięgają po deser, do kawy kroją słodkie ciasto, a w nocy nie mogą usnąć bez kawałka czekolady.

Dlaczego powinniśmy unikać słodyczy?

Słodkości zawierają bardzo duże ilości cukrów prostych, które przyczyniają się do gwałtownego skoku glukozy we krwi oraz jej szybkiego spadku na skutek działania insuliny. Po spożyciu słodyczy szybko dopada nas głód, co za tym idzie również powraca chęć na podjadanie. W wyniku wahania glukozy powstaje błędne koło i sami napędzamy swój apetyt.

Słodycze należą do żywności silnie przetworzonej, która oprócz cukru zawiera najczęściej spore ilości tłuszczu, kwasów trans, sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i inne szkodliwe substancje. Spożycie tego typu produktów przyczynia się do otyłości, nadwagi, problemów z cholesterolem, miażdżycy, cukrzycy i innych chorób.

Jak poskromić apetyt na słodkie?

Bardzo ważna jest pełnowartościowa i odpowiednio zbilansowana dieta. Musimy dostarczyć wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach – węglowodany, białko, tłuszcze.

Należy wybierać węglowodany złożone, jak najmniej przetworzone, naturalne.  Makaron powinien być pełnoziarnisty, pieczywo żytnie razowe, ryż naturalny – a płatki najlepiej owsiane górskie. Do tego pamiętajmy o kaszach. Węglowodany są głównym źródłem energii, a gdy jej brak, organizm zaczyna domagać się najprostszej jej formy, czyli właśnie cukrów prostych zawartych w słodyczach.

Białko to nie tylko twarogi, mleko, jogurty, maślanki czy kefiry ale także chude mięsa, ryby, jaja, rośliny strączkowe. Istnieje teoria, że osoby lubiące mięso częściej sięgają po słodycze, dlatego ewentualnie polecam spożywać do mięs słodkie warzywa np. dynie, buraki, bataty, marchewkę.

Tłuszcze wybierajmy pochodzenia roślinnego. Warto sięgać po dobrej jakości oliwy, oleje, dodawać oliwki do sałatek czy przyrządzać pasty z awokado. Do owsianki czy jogurtu można dosypać orzechy, nasiona, pestki.

Ważne jest nie tylko to co jemy, ale również jak często i jakie są porcje. Zdecydowanie korzystniej wypadniemy jedząc częściej a mniejsze porcje. Regularność posiłków zapobiega spadkom poziomu cukru we krwi i co za tym idzie zmniejsza ochotę na podjadanie. W ciągu dnia powinno być 5 posiłków zjadanych mniej więcej co 3 godziny. Nie możemy doprowadzać do wielkiego głodu, gdyż później nadrobimy zaległości zjadając słodycze.

Kilka ważnych zasad                         

  1. Unikamy przetworzonych produktów (pieczywa jasnego, sosów, zup z paczek, słodkich płatków śniadaniowych, pasztetów, parówek itp.).
  2. Pijemy głownie wodę, rezygnując z napojów gazowanych, soków z kartonu.
  3. Owoce spożywamy w kontrolowanych ilościach i najlepiej w pierwszej połowie dnia, ponieważ zawierają spore ilości cukrów prostych.
  4. Zaleca się spożywać produkty naturalnie bogate w chrom, który ma pozytywny wpływ na regulację glukozy we krwi. Źródłem chromu są: jaja, kasze, pełnoziarnistym pieczywo, chude mięso, ryby, owoce morza, zielony groszek, kiełki, brokuły.
  5. W celu odzwyczajenia się od słodyczy wskazane jest chrupanie cienko pokrojonych warzyw, rzucie miętowej gumy bez cukru, spożywanie większej ilości błonnika pokarmowego, który wypełni żołądek hamując apetyt.
  6. W pierwszym etapie walki ze słodyczami możemy stosować ich zamienniki: suszone owoce, bakalie, miód, dżem niskosłodzony.
  7. Zamiast białego cukru starajmy się używać trzcinowy, naturalny słodzik jakim jest stewia, miód.
  8. Osoby uzależnione od cukru powinny go eliminować stopniowo, ponieważ nagła rezygnacja ze słodyczy może prowadzić do nerwowości, zmęczenia, niepokoju.
  9. Zamiast objadać się słodyczami proponuję zająć się aktywnością fizyczną :)

Walka ze słodyczami nie jest łatwa, ale organizm dość szybko odzwyczaja się od słodkiego smaku. Na początku pokonanie apetytu na słodycze wymaga od nas dużej motywacji i silnej woli. Z czasem jednak zapomnimy a słodyczach i stają się nam obojętne, niepotrzebne do szczęścia, nie tęsknimy za słodkim smakiem, a kiedy jednak skusimy się np. na czekoladę, to zaspokajamy ochotę jednym kawałkiem – a nie całą tabliczką.

Przeczytaj także:

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Mgr Joanna Wasiluk - Doświadczony Dietetyk

  • Wychodzi na to, że jakiś mały grzybek kontroluje nasz umysł…

  • Zabrakło mi tutaj jednego bardzo ważnego elementu, a mianowicie wskazanie sedna problemu, dlaczego ciągnie nas do słodkości. W wielu przypadkach może okazać się, że to zakarzenie grzybami Candida, czyli drożdzycą, jest głównym winowajcą. Doniesienia naukowe mówią, wręcz o cichej pladze spowodowanej tym grzybem, nie tylko powoduje on ciągłą chęć jedzenia cukrów prostych (bo grzyb właśnie tym się żywi i domaga się tego w naszym organizmie), ale również przyczynia się do powstawania wielu innych symtomów, takich jak: zaparcia lub biegunka, zapalenie jelita grubego, bóle brzucha i głowy, nieprzyjemny zapach z ust, świąd odbytu, impotencja, zaburzenia pamięci, zły nastrój, zapalenie prostaty, bóle wrzodowe, pieczenie w klatce piersiowej, bóle mięśni i stawów, bóle gardła, kaszel, drętwienie twarzy i kończyn, trądzik, pot nocny, trudny do zniesienia świąd, piekący język, biały nalot na języku i w ustach, zmęczenie, zapalenie pochwy, zapalenie nerek i pęcherza moczowego, zapalenie stawów, depresja, obniżona produkcja hormonów tarczycy, problemy z nadnerczami, a nawet cukrzyca.Objawy grzybicy nasilają się często po spożyciu potraw zawierających cukier lub drożdże. Zakarzenie może dotyczyć każdego układu, bądź być ogólnoustrojowe. Odpowiedzią na ten stan jest dieta o niskim IG oraz wykluczenie drożdży z diety (do widzenia głównie mówimy m.in. półproduktom, czyli gotowym sosom i przeciorem, serom pleśniowym, oraz grzybom, takim jak pieczarki).

Loading...
Udostępnienia