Jedz zgodnie z dietą FODMAP [Recenzja]
„Jedz zgodnie z dietą FODMAP” – nowość wydawnicza Esteri, autorstwa Sofii Antonsson.
Tytuł: Bez objawów zespołu jelita drażliwego. Jedz zgodnie z dietą FODMAP |
Autor: Sofia Antonsson |
Wydawnictwo: Esteri |
Rok wydania: 2018 |
Liczba stron: 103 |
Zespół jelita drażliwego
Zespół jelita drażliwego (IBS) jest zaburzeniem czynności motorycznych jelit, które powoduje problemy z wypróżnieniem, transportem gazów, co w efekcie prowadzi do uciążliwych objawów. Można do nich zaliczyć ból jelit, stan zapalny błony śluzowej jelit, czy nieregularne i niepełne wypróżnianie się. Obecnie na jej temat niewiele wiadomo. Szacuje się, że 15-20% światowej populacji cierpi na IBS. Schorzenie częściej dotyka kobiet, jednak nauka do tej pory nie dysponuje odpowiedzią „dlaczego?”. Przypuszczalnie kobiety żyją w większym stresie i gorzej radzą sobie z nim niż mężczyźni. Przyczyny IBS również nie są poznane. Uważa się, że przyczyna IBS jest wieloczynnikowa: czynniki psychospołeczne (STRES!), zaburzenia czynnościowe mięśni i nerwów jelitowych oraz zmiany w przekazywaniu sygnałów nerwowych do i z mózgu.
Jedz zgodnie z dietą FODMAP
FODMAP to akronim utworzony od słów: fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides, and polyols- (łatwo fermentujące wielocukry, dwucukry, cukry proste i alkohole wielowodorotlenowe). Leczenie dietetyczne polega na usunięciu z diety tych węglowodanów, które fermentują w układzie pokarmowym. Trzeba zaznaczyć, że dieta FODMAP nie jest niskowęglowodanowa, ale opiera się na doborze odpowiednich węglowodanów. Badania wskazują, że zastosowanie diety FODMAP pomaga w 80% przypadków IBS.
Książka Jedz zgodnie z dietą FODMAP została napisana przez dietetyczkę Sofię Antonsson, która sama zmaga się z IBS. Wie, jak trudno opracować smaczny i ciekawy jadłospis oparty na diecie FODMAP, dlatego wyszła nam naprzeciw i stworzyła książkę, w której zebrała swoje najlepsze przepisy. Książka zawiera takie rozdziały jak: IBS i dieta FODMAP, Śniadania, Obiady i kolacje oraz Słodkości. Przepisy są po prostu rewelacyjne! Kilkuskładnikowe ciasto albo szybkie, zdrowe sałatki? To jest to co wszyscy uwielbiają! A do tego świetna grafika, która sprawia, że książka jest kulinarnym MUST HAVE. W swojej kolekcji mam wiele kulinarnych poradników od wydawnictwa Esteri, ale ta propozycja stała się numerem 1.
Przykładowy przepis z książki
Racuchy bananowe
Czego potrzebujemy:
1 dojrzały banan
2 jajka
3 łyżki serka wiejskiego bez laktozy
szczypta soli
1 łyżka masła
Przygotowanie: Ugnieć banana widelcem i energicznie wymieszaj go z jajkiem, serkiem wiejskim i solą. Usmaż racuch na patelni na maśle. Podawaj z ulubionymi owocami lub jogurtem.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Jedz zgodnie z dietą FODMAP [Recenzja]
Dietetyk kliniczny. Główne zainteresowania: dietetyka sportowa, dietetyka leczenia otyłości, psychodietetyka oraz sport. Motto: Największe wynagrodzenie dostaniesz za pracę nad samym sobą. Kontakt: florczak.dietetyk@gmail.com