Poznaj egzotyczne owoce longan: smak, sposób jedzenia i wpływ na zdrowie

diana łopatka
owoce longan

Longan jest to tropikalny i subtropikalny owoc rosnący w gronach na drzewach. Jest on także znany pod nazwą smocze oko. Przydomek ten nawiązuje do wyglądu tego zadziwiającego owocu. Longan jest chętnie spożywany ze względu na słodki smak, soczystość oraz właściwości zdrowotne. Owoc ten był dawniej stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej, w leczeniu upławów, alergii, chorób nerek i układu krążenia (Huang et al., 2021).

Czym jest longan?

Longan (Dimocarpus longan) jest owocem wartym uwagi, ponieważ zawiera wiele prozdrowotnych składników. Ze względu na swoje wartości odżywcze był on dawniej stosowany w medycynie chińskiej. Pochodzi on właśnie z południowych Chin i Azji Południowo-Wschodniej.

Jak wygląda longan?

Longan jest spokrewniony z liczi, z wyglądu i smaku są do siebie nieco podobne. W longanie pod twardą, brązową skorupą można znaleźć biały miąższ otaczający ciemne okrągłe nasiono. Potoczna nazwa wzięła się nie tylko ze względy na wygląd owocu, ale także dosłowne tłumaczenie jego lokalnego określenia.

longan

Jak smakuje longan?

Smak, jak i konsystencja longana są również bardzo zbliżone do liczi. Jednak wyczuwalna jest w nim nutka piżma. Można go spożywać w formie świeżej lub w przetworzonej.

Czym różni się longan od liczi? 

Longan jest owocem spokrewnionym z liczi. Natomiast jest on ciężej dostępny w Polsce niż liczi. Z tego względu niewiele osób słyszało o tym owocu lub niewiele wie na jego temat. Ze względu na niską dostępność również mało osób po niego sięga. Wygląd owoców nieco różni się, jednak ich smak jest bardzo podobny. Jedyną różnicą w smaku longana, której nie ma liczi, jest nutka piżma wyczuwalna w longanie. Owoce longana mają jasnobrązową skórę, a w środku ciemną okrągłą pestkę. Natomiast liczi jest jasnoczerwone na wierzchu i ma bardziej podłużną pestkę. Ich wartości odżywcze są bardzo podobne (McDermott, 2017).

Czym jest long yan?

Long Yan to nazwa, pod którą możemy znaleźć suszoną formę owocu. Jest to jedna z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych form tego owocu (WebMD Editorial Contributors, 2020).

Wartości odżywcze

Chcąc zadbać o stan swojego zdrowia, warto wdrożyć do diety różnego rodzaju owoce i warzywa. Według zaleceń WHO powinniśmy spożywać około 400 g owoców i warzyw dziennie, ze względu na ich wartości odżywcze. Longan zawiera wiele składników cennych dla zdrowia. Są to witaminy i składniki mineralne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i dobrego samopoczucia.

Miąższ longana zawiera wodę (81,4%), węglowodany (12-22%), białko (1,2%), lipidy (0,1%), błonnik (1,1%). Wartość energetyczna tego owocu to 60 kcal na 100 g. Jest on źródłem następujących składników mineralnych witamin: (Zeng et al., 2023).

  • Potas (266 mg/100 g)
  • Fosfor (21 mg/100 g)
  • Magnez (10 mg/100 g)
  • Cynk (0,05/100 g)
  • Witamina C (43 – 164 mg/100 g)
  • Kwas nikotynowy (1,3 mg/100 g) – witamina B3
  • Niacyna (0,3 mg/100 g)
  • Ryboflawina (0,14 mg/100 g) – witamina B2
  • Retinol (3 µg/100 g)
  • Karoten (20 µg/100 g)
  • Tiamina (0,01–0,03 mg/ 100 g) – witamina B1 

Indeks glikemiczny

Owoce longanu nie mają jak dotąd zbadanego indeksu glikemicznego. Ze względu na brak danych szacuje się, że surowy longan ma niski ładunek glikemiczny (Admin, 2023).

Właściwości prozdrowotne

W ostatnich latach przeprowadzono badania na temat wpływu longana na zdrowie człowieka. Jest on bogaty w antyoksydanty, w tym polifenole, polisacharydy i wiele innych związków, które mogą mieć pozytywny wpływ na organizm. Substancje te mogą zapobiegać występowaniu chorób przewlekłych, nowotworów, utrzymywać homeostazę jelitową, zdrowie skóry i poprawiać jakość snu. Ekstrakt z longana może być także skuteczny w prewencji cukrzycy i mieć pozytywny wpływ na układ krążenia. (Zeng et al., 2023).

Działanie antyoksydacyjne owoców longan

Polifenole, polisacharydy i oligosacharydy, które zawiera longan, mogą przeciwdziałać niekorzystnym skutkom stresu oksydacyjnego (Zeng et al., 2024). Stres oksydacyjny może być skutkiem złej diety, niezdrowego trybu życia i codziennego stresu. Może on prowadzić do rozwoju wielu chorób, m.in. chorób serca, neurodegeneracyjnych, nowotworów. Może być też przyczyną przyspieszonego starzenia się (Medonet, n.d.).

Antynowotworowe działanie longan

Składniki zawarte w longanie, takie jak polisacharydy i polifenole, wykazują potencjalne działanie przeciwnowotworowe raka jelita grubego, płuc, oskrzeli, piersi i prostaty. Nanocząsteczki srebra, które zawarte są w owocu longana, mogą być skuteczne podczas leczenia i hamowania rozwoju raka piersi i prostaty. Polisacharydy tego owocu mogą mieć także hamujący wpływ na komórki raka jajnika. Jednak należy mieć na uwadze, że wnioski te opierają się głównie na badaniach in vitro. Aktywność ta nie została ustalona w badaniach klinicznych. (Zeng et al., 2023).

Jak jeść owoce longan (świeże, suszone)?

Ze względu na właściwości prozdrowotne i bogactwo składników odżywczych, które zawiera longan, warto zacząć stosować go w swojej kuchni. Owoc ten może być trudno dostępny w polskich sklepach, szczególnie w formie świeżej. Możliwe, że dostaniemy go w sklepach azjatyckich, bądź tych z jedzeniem z całego świata. Suszona forma owocu jest na pewno łatwiej dostępna. W takiej formie możemy go dodawać np. do koktajli, jogurtów czy owsianek. W przypadku niektórych potraw suszony longan może wymagać namoczenia.

suszone owoce longan

Oto kilka sposobów jak można wykorzystać w kuchni owoce longanu: (WebMD Editorial Contributors, 2020)

  • Longan jako mrożona przekąska: umieść niełuskany owoc w zamrażalce, po paru godzinach wyjmij, obierz ze skóry i gotowe. Pamiętaj, że owoc ten ma pestkę, której nie należy jeść (WebMD Editorial Contributors, 2020).
  • Jako dodatek do sałatki wytrawnej lub owocowej bądź smoothie.
  • Suszony owoc można ugotować razem z płatkami owsianymi i ulubionymi dodatkami, aby uzyskać pyszną i słodką owsiankę. (WebMD Editorial Contributors, 2020).
  • Możemy także przygotować herbatkę z longana. Należy zalać parę kawałków owocu gotującą się wodą. Po paru minutach można rozkoszować się ciepłym naparem. 

Podsumowanie 

Owoc longan ma liczne wartości odżywcze i terapeutyczne, staje się on aktualnie coraz bardziej popularny. Kto wie, może za jakiś czas będzie on łatwiej dostępny w naszym kraju? Na razie możemy bez problemu korzystać z bardziej dostępnej formy, jaką jest suszony longan. Najczęściej spotkamy go z nazwą na opakowaniu Long Yan. To smaczny i prozdrowotny owoc, który warto uwzględnić w swoim jadłospisie. 

Bibliografia:

  1. Admin. (2023, May 17). Longans, raw: Glycemic Index (GI), Glycemic Load (GL) and Nutrition Facts. Glycemic Index Guide. https://glycemic-index.net/longans-raw/
  2. Huang, S., Han, D., Wang, J., Guo, D., & Li, J. (2021). Floral Induction of Longan (Dimocarpus longan) by Potassium Chlorate: Application, Mechanism, and Future Perspectives. Frontiers in Plant Science12. https://doi.org/10.3389/fpls.2021.670587 
  3.   McDermott, A. (2017, July 15). Longan Fruit vs. Lychee: Health Benefits, Nutrition Information, and Uses. Healthline. https://www.healthline.com/health/longan-fruit-vs-lychee-benefits#uses
  4.   Medonet, R. (n.d.). Stres oksydacyjny – jak mu zapobiegać? medonet.pl 
  5. WebMD Editorial Contributors. (2020, September 17). Health benefits of Longan. WebMD. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-longan
  6. Zeng, S., Wang, K., Liu, X., Hu, Z., & Zhao, L. (2023). Potential of longan (Dimocarpus longan Lour.) in functional food: A review of molecular mechanism-directing health benefit properties. Food Chemistry437, 137812., https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.137812