Oregano Właściwości

oreganoOregano to “radość gór” – słowo, którym opisujemy zioło popularnie stosowane w kuchni i ziołolecznictwie pochodzi bowiem z Greki ( “oros” – góry i “ganos” – radość). To najlepszy dowód, że oregano było cenione od najdawniejszych czasów – jej właściwości zdrowotne doceniał już Hipokrates. Charakteryzujące się niepowtarzalnym zapachem i smakiem jest chętnie używane w kuchni. Jakie właściwości jeszcze ma oregano znane u nas również jako lebiodka pospolita lub dziki majeranek?

Oregano właściwości

Oregano nie bez powodu uznawane jest w ziołolecznictwie za jedno z bardziej przydatnych ziół, będąc wykorzystywane jako lek na biegunkę, zatrucia, jako środek moczopędny, przeciwgrzybiczy, przy wzdęciach, kaszlu czy do dezynfekcji. Szczególne zasługi ma dla osób mających problem z układem pokarmowym.

Od strony żywieniowej oregano to bogactwo cennych minerałów, przynoszących zdrowie. I tak w oregano :

  • Już tak mała ilość jak 1 gram oregano przynosi 1% dziennego zalecanego spożycia witaminy A oraz E, 2% żelaza, wapnia i błonnika pokarmowego, 3% kwasów omega-3, manganu i aż 8% witaminy K !
  • Świeże oregano jest także rewelacyjnym źródłem witaminy C.
  • Zawiera tymol o właściwościach bakteriobójczych i grzybobójczych.
  • Oregano ma potężne właściwości antyoksydacyjne – znacznie silniejsze niż wiele chętnie spożywanych owoców.

Przeciwwskazania

Oregano szczególnie bardzo świeże może nieprzetworzone podrażniać – należy więc uważać z jego spożyciem. Również badania wskazują, że spożycie zbyt dużej ilości oregano może powodować obniżenie zdolności organizmu do przyswajania żelaza. Osobami, które powinny uważać ze spożyciem oregano to przede wszystkim kobiety w ciąży oraz dzieci. Inną grupą są alergicy – osoby, które są uczulone na pokrewne zioła mogą niewiele skorzystać z pozytywnych właściwości oregano.

Zastosowanie Oregano

Szczególnie często znaleźć można oregano w przepisach kuchni śródziemnomorskiej – szczególnie greckich i włoskich (m.in. pizza). W mieszankach ziołowych wchodzi na ogół w skład ziół prowansalskich.

Na rynku dostępne są również różnego rodzaju alkohole, który wykorzystują specyficzny aromat oregano. Nie bez znaczenia jest też znaczenie w ziołolecznictwie o którym już wspominaliśmy.

Typy Oregano

Najlepsze oregano jest obecnie pozyskiwane w Europie. Zdecydowanie najintensywniejszym rodzajem oregano jest oregano greckie, które pojawia się czasami opisane jako origanum vulgaris – posiada ono najsilniejszy smak, natomiast w sklepach często zdarza się napotkać na inne odmiany. Często spotykana w Polsce jest odmiana lebiodka majeranek (origanum majorana) – czyli majeranek ogrodowy. Pod nazwą oregano znaleźć można również wersję amerykańską – jest to de facto meksykańska szałwia (lippia graveolens), którą stosuje się jako zamiennik oregano w Ameryce Środkowej. Inna silna pod względem aromatu odmiana to również greckie origanum heracleoticum. Dobre, świeże oregano charakteryzuje się na tyle silnym smakiem, że może dawać wrażenie znieczulenia języka.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia