Raport NIZP-PZH 2020: Sytuacja zdrowotna ludności Polski i jej uwarunkowania

Avatar photo
żywienie polaków

NIZP-PZH na konferencji prasowej w najbliższy wtorek zaprezentuje główne wnioski z nowego raportu „Sytuacja zdrowotna ludności Polski i jej uwarunkowania”. Ten ponad 600-stronicowy dokument podsumowuje najważniejsze wyzwania dotyczące zdrowia i prewencji chorób. Jednym z istotnych elementów tego raportu jest ocena stanu odżywiania Polaków. Przygotowaliśmy dla Was esencję wniosków w tym zakresie.

Jak zmieniła się dieta Polaków w ostatnich latach?

  • W latach 2010-2018 nastąpił spadek spożycia:
    • produktów zbożowych
    • ziemniaków
    • warzyw
    • mięsa i przetworów
    • tłuszczów
    • mleka i napojów mlecznych
    • jaj
    • cukru
  • Powyższe oznacza spadek energetyczności diety
  • Z drugiej strony przekłada się to na spadek spożycia istotnych dla zdrowia składników. Są to między innymi błonnik i witamina C

Czego spożywamy zbyt dużo?

Niestety spożywamy zbyt dużo mięsa czerwonego oraz przetworów. Więcej tego typu produktów spożywają mieszkańcy wsi. Przekłada się to na zbyt duży udział tłuszczu w diecie, szczególnie tłuszczów nasyconych. Polacy spożywają także zbyt dużo sodu.

Czego jemy zbyt mało?

I to nie będzie dla dietetyków zaskoczenie – chodzi o warzywa i owoce. Według raportu Polacy powinni pracować nad dostarczeniem większej ilości energii pochodzącej ze zdrowych źródeł węglowodanów. Szczególnie ten ostatni problem dotyczy dorosłych. Raport wskazał również, że wiele osób (szczególnie kobiet) nie pokrywa zapotrzebowania na energię. Z drugiej strony raport wskazuje, że niedobór masy ciała jest wśród Polaków zjawiskiem rzadkim.

Najczęstsze niedobory

Raport wskazał także najczęstsze składniki, których dostarczamy w ilości mniejszej niż wskazują na to normy żywienia:

Zobacz również
pcos tycie

  • wapń
  • magnez
  • potas
  • witamina D
  • witamina C
  • foliany
  • żelazo (dotyczy dzieci i młodzieży)
Źródło: Raport NIZP-PZH 2020

Postępujący problem otyłości i nadwagi

Chociaż dane spożycia nie wskazują na to, że większość z nas przekracza zalecenia dotyczące energii, to nadwaga i otyłość są poważnym zagrożeniem. Częściej problemem dotknięci są dorośli. Częściej także występuje nadwaga i otyłość u mężczyzn niż u kobiet.

Źródło: Raport NIZP-PZH 2020

Pełna treść raportu:

Pełny raport dostępny jest na stronie PZH – dostępny pod poniższym linkiem (uwaga to ponad 100 MB):