Czym są regulatory kwasowości?

Regulatory kwasowościPodczas każdej wizyty w supermarkecie można się z nimi spotkać na etykietach produktów. Wystarczy spojrzeć na produkty, które stoją u nas w lodówce – wiele z nich zawiera regulatory kwasowości. Czym one są? Po co znajdują się w produktach?

Czym są regulatory kwasowości?

Odpowiedzi na takie pytanie jest kilka. Najkrócej można powiedzieć, że zmieniają one, ustalają kwasowość produktów, które spożywamy. Przede wszystkim regulatory kwasowości pełnią zatem funkcję nadania cech smakowych, na co wskazuje sama ich nazwa. Pozwalają zatem kontrolować to jak bardzo kwasowy odczyn pH będzie miał produkt – a co za tym idzie – również smak końcowy.

To jednak nie wszystko. Działanie regulatorów ponadto hamuje rozwój bakterii w produkcie, co często jest bardzo ważne dla zdrowia konsumenta. Dzieje się to dzięki zakwaszaniu – mają zatem regulatory na celu także poprawianie jakości i wydłużenie okresu przydatności produktu. Regulatory kwasowości chronią przed działaniem jonów metali, wpływają także na późniejsze procesy enzymatyczne, ułatwiają niektóre działania fizykochemiczne. Mogą również brać udział w nadawaniu koloru produktom.

Regulatory kwasowości czyli co?

Pod nazwą regulatorów kwasowości kryć mogą się takie substancje jak na przykład kwas octowy (E 260), kwas cytrynowy (E 330), kwas mlekowy (E 270), kwas jabłkowy (E 296), a także sole tych kwasów. Poza nimi istnieje cały szereg innych substancji podchodzących pod tę kategorię. W zależności od tego jaki regulator kwasowości został wykorzystany – będą miały one dodatkowe właściwości – i tak na przykład kwas fumarowy (E 297) będzie nadawał zapach, a kwas cytrynowy (E 330) będzie wzmacniał działanie antyoksydacyjne.

Zobacz równieżporady jak kupować jedzenie

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Udostępnienia