Roślinna Kuchnia Polska – Ida Kulawik

Avatar photo

Wielu z nas z przyjemnością wspomina czasy dzieciństwa, w szczególności domowe potrawy. Wyjazd do babci na niedzielny obiad bywał małym świętem kulinarnym. Zapach rosołu z makaronem czy zupy pomidorowej, pieczonego ciasta z owocami czy pysznych pierogów na długie lata zapadał w pamięci.

Takie potrawy często bywają określane mianem comfort food i powodują, że chętnie po nie sięgamy. Jak zatem pogodzić tradycyjną kuchnię opartą na mięsie i nabiale z wymogami diety wegańskiej? Czy takie połączenie jest w ogóle możliwe?

Rozwiązanie tego dylematu można znaleźć w książce Idy Kulawik „Roślinna kuchnia polska” – sto tradycyjnych polskich potraw w wersji wegańskiej wydanej w  2020 roku nakładem wydawnictwa Dwie Siostry.

Tytuł: Roślinna kuchnia polska
Autor: Ida Kulawik
Wydawnictwo: Dwie Siostry
Ilość stron: 256
Rok wydania: 2020

Czy tradycyjna kuchnia polska może być roślinna?

Kuchnia polska przeważnie kojarzona z potrawami mięsnymi, zupami, daniami mącznymi sowicie okraszonymi masłem, w której udział warzyw jest stosunkowo niewielki. Autorka przełamuje te stereotypy pokazując, że większość dobrze znanych, tradycyjnych dań może mieć swój wegański, równie smaczny odpowiednik.

Przepisy zebrane w „Roślinnej kuchni polskiej” zostały podzielone w zabawnie nazwane rozdziały często nakierowujące czytelnika na okazję, w której dane danie może zagrać główną rolę.

Przepisy na różne okazje

Autorka jako „śniadanie do łóżka” proponuje między innymi tofucznicę z suszonymi pomidorami, wegański pasztet w słoiki czy wegański twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem.

W książce znalazło się kilkanaście przepisów na zupy, w tym chłodnik ze smażonym tofu, krem z brokułów z prażonym słonecznikiem czy bardzo oryginalna zupa szczawiowa z awokado i czarną solą. W dalszej części „Roślinnej kuchni polskiej” można odnaleźć wiele rodzinnych akcentów. Podwieczorek jak u mamy obfituje w pulpety z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym, leniwe z tofu, pyzy na parze czy gulasz z soczewicą. Podwieczorek u babci zaś to racuchy z brzoskwiniami, pieczone ruskie pierogi, smażony chleb jak w jajku i zbożowe caffe latte.

Propozycje na dania kolacyjne to głównie produkty z udziałem kasz. Wśród bardziej oryginalnych wymienić można kaszankę z kaszy gryczanej, gryczane kaszotto z kiszoną kapustą czy sałatkę makaronową z jarmużem, kukurydzą i parówkami sojowymi.

Osoby lubiące desery znajdą w „Roślinnej kuchni polskiej” naprawdę wiele inspiracji. Na zdjęciach pięknie prezentują się sernik z nerkowców na zimno, kokosowe ptasie mleczko, piernik z suszonymi śliwkami czy drożdżówki z owsianą kruszonką.

Zobacz również
kofeina w kawie

Wybierając się w gości, warto zabłysnąć niebanalnym wegańskim daniem, które zachwyci także kulinarnych tradycjonalistów. Galaretki warzywne z agarem, sałatka ziemniaczana z boczniakami czy marchewka a la śledź po kaszubsku mogą stać się waszymi daniami popisowymi.

Niedzielny obiad kojarzy się z sowitym drugim daniem i surówką. Autorka „Roślinnej kuchni polskiej” opracowała kilkanaście przepisów na przystawki w formie surówek. Od prostych surówek z marchewki, młodej kapusty czy pora znalazły się tu takie ciekawostki jak kalarepka na gęsto czy wiosenna sałatka ze śmietaną słonecznikową.

W ostatnim rozdziale, poświęconym przepisom podstawowym  znalazł się między innymi przepis na daktylowy karmel. To prosta pasta stanowiąca idealne uzupełnienie naleśników gofrów czy ciast. Nie wszyscy jednak wiemy jak wybrać daktyle, by cieszyć się ich rzeczywiście karmelowym smakiem – kluczem jest odmiana medjool, która staje się coraz popularniejsza na naszym rynku. Z tego rozdziału dowiemy się także jak zrobić kogel mogel z wody po fasoli, mleko kokosowe, nerkowcowe czy migdałowe oraz majonez z fasoli czy kalafiora.

Podsumowanie

Książka „Roślinna kuchnia polska” to zbiór dopracowanych przepisów wegańskich proponujących roślinna alternatywę dla dobrze znanych tradycyjnych dań. Warta polecenia początkującym lub całkiem zaawansowanym kulinarnie wegetarianom i weganom oraz osobom na diecie tradycyjnej, poszukującym nowych smaków i chcących zadbać o zdrowie swoje i dobrostan planety. Książka Idy Kulawik będzie też pomocna w gabinecie dietetyków, poszukujących kulinarnych inspiracji dla swoich wegańskich pacjentów.