Zalecane produkty spożywcze w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów

Przegląd badań, opublikowany w czasopiśmie „Frontiers in Nutrition” , wymienia produkty spożywcze, które w dłuższej perspektywie łagodzą objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. Autorzy sugerują włączenie wymienionych pokarmów do diety, aby wspomóc terapię tej choroby autoimmunologicznej. Analizy badań dokonali naukowcy ze  School of Biotechnology, KIIT University w Indiach. Celem badania było znalezienie żywieniowych alternatyw dla leków w tym schorzeniu.

Kluczowe składniki

Regularne spożywanie produktów o dużej zawartości błonnika oraz warzyw, owoców i przypraw, a także eliminacja składników, które powodują stan zapalny, mogą pomóc pacjentom w łagodzeniu objawów reumatoidalnego zapalenia stawów. Włączenie probiotyków do diety może również złagodzić rozwój i symptomy tej choroby.

Reumatoidalne zapalenie stawów powoduje ból, obrzęk i sztywność stawów, poważnie wpływając na jakość życia. Trudno o właściwą diagnozę we wczesnym etapie choroby. Pierwsza linia leczenia obejmuje leki przeciwreumatyczne. Stosowanie zdrowej diety razem z farmakoterapią może okazać się bardzo skuteczne.  Lekarze i dietetycy powinni wykorzystać wyniki badania, w celu aktualizacji wiedzy na temat korelacji między niektórymi produktami spożywczymi a reumatoidalnym zapaleniem stawów.

RZS: zalecane produkty

W reumatoidalnym zapaleniu stawów od dawna zaleca się dietę wegańską, eliminacyjną czy dietę śródziemnomorską.  W opublikowanej analizie podano 33 produkty spożywcze, które łagodzą rozwój i objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. Zostały one pogrupowane na 8 kategorii.

Wśród nich wymienia się, m.in: suszone śliwki, grejpfruty, winogrona, jagody, banany, granaty, mango, brzoskwinie, jabłka, mąkę owsianą, pieczywo pełnoziarniste, ryż pełnoziarnisty, produkty na bazie kukurydzy, żyta, jęczmieniu, proso, sorgo i nasion kanaru, przyprawy takie jak kurkumę oraz imbir, oliwę z oliwek, olej ryby, zieloną herbatę. Produkty te mogą zapewnić szereg korzystnych efektów, takich jak obniżenie poziomu cytokin zapalnych, zmniejszenie sztywności stawów i bólu, a także obniżenie stresu oksydacyjnego.

Autorzy mają nadzieję, że badanie to może również posłużyć jako punkt odniesienia dla opracowywania nowych leków. Firmy farmaceutyczne mogą wykorzystywać te informacje do formułowania nutraceutyków. Nutraceutyki mają przewagę nad lekami modyfikowanymi chemicznie, ponieważ nie są powiązane z żadnymi skutkami ubocznymi, pochodzą z naturalnych źródeł i są tańsze.

Jednakże, autorzy ostrzegają pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów przed wprowadzeniem tych pokarmów do ich diety samodzielnie. Konieczna jest konsultacja z lekarzem oraz dietetykiem. Naukowcy dokonali przeglądu badań przeprowadzonych w eksperymentach laboratoryjnych w różnych warunkach, składniki diety różnią się w zależności od warunków geograficznych, dlatego ważne jest, aby pacjenci byli świadomi swoich potrzeb żywieniowych, alergii i nietolerancji pokarmowych.

Źródło:

Shweta Khanna, Kumar Sagar Jaiswal, Bhawna Gupta. Managing Rheumatoid Arthritis with Dietary Interventions. Frontiers in Nutrition, 2017;

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320029.php

4/5 (1)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Loading...
Udostępnienia