Spożywanie papryczki chili a ryzyko przedwczesnej śmierci
Najnowsza analiza naukowców z Instytutu Neuromed w Pozzilli wskazuje, że osoby, które regularnie spożywają papryczki chili mają zmniejszone ryzyko przedwczesnego zgonu w porównaniu z osobami, które nigdy nie jedzą tego pokarmu.
Dlaczego papryczka chili?
Medycyna ludowa wielokrotnie łączyła różne korzyści zdrowotne z jedzeniem papryczki chili. Wszystkie odmiany papryki zawierają błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, dużo wapnia, potasu, żelaza, magnezu, manganu i miedzi.
W ostatnim czasie naukowcy skupili się na kapsaicynie, związkowi zawartym w tym pokarmie. W badaniach zaobserwowano, że kapsaicyna korzystnie poprawia czynność układu sercowo-naczyniowego i regulację metaboliczną w badaniach eksperymentalnych i populacyjnych. W innych analizach wysunięto wnioski, że kapsaicyna może być przydatna w terapii bólu neuropatycznego, zapalenia stawów, zaburzeń żołądkowo-jelitowych, a nawet nowotworów. Do tej pory jednak tylko kilka badań analizowało wpływ regularnego spożywania papryczek chili na ogólny stan zdrowia i ryzyko przedwczesnej śmierci.
Badanie
Naukowcy analizowali markery chorób układu sercowo-naczyniowego, takie jak profil lipidowy, mając nadzieję ustalić, w jaki sposób konsumpcja papryczki chili może zmniejszyć ryzyko przedwczesnego zgonu. Naukowcy wykorzystali dane z badania Molisani. Ten zestaw danych obejmuje 24 325 mężczyzn i kobiet mieszkających w Molise we Włoszech. Ostatecznie do analizy włączono dane od 22 811 osób. Badacze opublikowali swoje odkrycia w czasopiśmie „American College of Cardiology”.
Wszyscy uczestnicy mieli ponad 35 lat, a okres obserwacji trwał średnio 8,2 roku. W tym czasie naukowcy zdobyli informacje o 1236 uczestnikach, którzy zmarli podczas badania. Naukowcy mieli również dostęp do informacji o innych zmiennych, które mogą wpływać na wyniki zdrowotne, w tym m.in. o historii medycznej, aktywności fizycznej, paleniu tytoniu, spożyciu alkoholu i danych społeczno-ekonomicznych.
Wyniki
Badani wypełnili kwestionariusz na temat swoich nawyków żywieniowych w ciągu roku przed włączeniem do badania, w ankiecie uwzględniono pytania dotyczące spożycia papryczki chili. W sumie 24,3% uczestników spożywało papryczkę chili cztery razy w tygodniu lub częściej, a 33,7% spożywało papryczki chili rzadko lub wcale. W modelu, w którym uwzględniono wiek, płeć i spożycie energii ogółem, regularne spożywanie – w badaniu jako 4 razy w tygodniu lub częściej – papryki chili miało związek z 23%-owym niższym ryzykiem przedwczesnego zgonu z jakiejkolwiek przyczyny, w przeciwieństwie do braku/rzadkiej konsumpcji tych pokarmów.
Badacze zauważyli, że badani o częstej konsumpcji papryczek chili mieli o 34% mniejsze ryzyko przedwczesnego zgonu z powodu chorób układu sercowo-naczyniowej niż ci, którzy rzadko spożywali papryczkę chili.
Kiedy badano śmiertelność z powodu raka, odkryto, że spożycie papryczki chili było związane ze spadkiem ryzyka przedwczesnego zgonu, ale nie był to wynik istotny statystycznie. Autorzy przeanalizowali zgony z jakiegokolwiek innego powodu – również tutaj papryka chili wydawała się mieć korzystny wpływ na obniżenie ryzyka wczesnej śmiertelności.
Co interesujące, takie zależności były niezależne od rodzaju stosowanej diety – niezależne od tego czy dana osoba stosowała zdrową dietę śródziemnomorską czy miała mniej poprawne nawyki żywieniowe.
Kto je papryczki chili?
Konsumentami, którzy regularnie spożywali papryczki chili częściej byli mężczyźni, lepiej wykształceni i starsi. Ciekawy jest fakt, że osoby, które zjadły najwięcej papryczek chili, były również bardziej narażone na występowanie cukrzycy i nadciśnienia tętnicznego, nieprawidłowy profil lipidowy i wyższe BMI, w porównaniu z tymi, którzy rzadko jedli papryczki chili.
Podsumowanie
Potencjalne korzyści, które spożywanie papryczek chili może przynieść zdrowiu to wciąż otwarta kwestia. Autorzy zgłaszają także pewne ograniczenia. Przede wszystkim było to badanie obserwacyjne, co oznacza, że trudno jest wyróżnić przyczynę i skutek. Możliwe, że na wyniki wpłynęły inne czynniki, których naukowcy nie przeanalizowali. Badacze zauważają również, że chociaż badana grupa była dosyć liczna, liczba zgonów w każdej kategorii była stosunkowo niska. Ponadto informacje na temat zebrano tylko raz na początku próby.
Autorzy stwierdzają, że spożycie papryczki chili wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci ze wszystkich powodów, w szczególności choroby sercowo-naczyniowej. Coraz więcej dowodów wskazuje na to, że pokarm tego typu może przynieść korzyści zdrowotne; następnym krokiem będzie zrozumienie, w jaki sposób się to odbywa.
Źródło: Bonaccio M., Di Castelnuovo A., Costanzo S., Ruggiero E., De Curtis A., Persichillo M., Tabolacci C., Facchiano F., Cerletti C., Donati M.B., Gaetano G., Iacoviello L., Chili Pepper Consumption and Mortality in Italian Adults. Journal of the American College of Cardiology, Volume 74, Issue 25, 24 December 2019, Pages 3139-3149
Dietetycy.org.pl » Nowości naukowe » Spożywanie papryczki chili a ryzyko przedwczesnej śmierci
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl