13% niższa śmiertelność u osób spożywających papryczki chili

Avatar photo
chili

Duże badanie prospektywne przeprowadzone przez naukowców z  Larner College of Medicine na Uniwersytecie w Vermont daje powody do przypuszczeń, że popularne papryczki chili mają silne właściwości prozdrowotne. Wyniki zostały opublikowane w Plos One.

Do wyników dochodzono poprzez analizę dużego badania NHANES III, obejmującego dane 16 tysięcy Amerykanów.

Wykazano 13% niższą śmiertelność wśród osób, które spożywały papryczki chili – szczególnie z powodu chorób serca.

Oczywiście nie oznacza to jeszcze, że znamy dokładny mechanizm działania papryczek chili, chociaż za czynnik, który może być ważny w ich przypadku jest zawarta w nich kapsaicyna. Warto zwrócić uwagę na wcześniejsze wyniki badań – takich ja te z University of Adelaide, które wskazywały papryczki chili jako pomoc w walce z otyłością (link).

Zobacz również
twarda woda

Warte zauważenia jest jednak także to, że sama grupa osób jedząca ten typ żywności jest różniąca się od przeciętnej – najczęściej jadły ją w badanej grupie osoby młodsze, częściej to byli mężczyźni, raczej mniej zamożni i gorzej wykształceni, biali i latynosi, jedli więcej warzyw i mięsa.

Źródło: journal.plos.org