Pikantne potrawy a spożycie soli

Chińscy pacjenci, którzy często wybierali pikantne potrawy w swojej zwyczajowej diecie,  w rezultacie spożywali mniej soli i mieli niższe wartości ciśnienia tętniczego krwi, co może prowadzić do potencjalnego obniżenia ryzyka występowania nadciśnienia tętniczego, zawału serca i udaru. Powyższe stwierdzenie wynika z najnowszych badań opublikowanych czasopiśmie „Hypertension”. Badanie przeprowadził zespół badawczy z Third Military Medical University w Chongqing (Chiny).

przyprawy

pixabay, cc0

Wcześniejsze badanie wykazało, że śladowe ilości kapsaicyny, substancji chemicznej, która nadaje ostry zapach papryce chili, poprawiły czucie smaku słonego. Badanie objęło 606 chińskich dorosłych i określiło ich preferencje spożycia słonych i pikantnych potraw. Naukowcy podczas analizy połączyli te preferencje ze wynikami pomiarów ciśnienia tętniczego krwi.

Odkryli, że w porównaniu do tych, którzy nie jadają często ostrych potraw, uczestnicy o wysokiej preferencji takich dań:

  • mieli niższe ciśnienie skurczowe o 8 mmHg i niższe ciśnienie rozkurczowe o 5 mmHg,
  • ogółem spożywali mniej soli niż uczestnicy, którzy wykazali niską preferencję potraw pikantnych.

Podczas badania uczestnicy otrzymywali kapsaicynę. Naukowcy wykorzystali diagnostykę obrazową, aby przyjrzeć się dwóm regionom w mózgu – wyspie i korze oczodołowo-czołowej – o których wiadomo, że są zaangażowane w czucie smaku słonego. Odkryli, że obszary stymulowane przez sól i pikantne przyprawy nachodzą na siebie. Pikantne przyprawy dodatkowo zwiększają aktywność mózgu w obszarach pobudzanych poprzez spożycie soli. Autorzy stwierdzili, że ta zwiększona aktywność prawdopodobnie sprawia, że ​​ludzie wykazują większą wrażliwość na sól, dzięki czemu mogą cieszyć się jedzeniem z mniejszą ilością tej przyprawy. Badanie dotyczyło populacji chińskiej, dlatego też potrzebne są dalsze działania w celu ustalenia, czy wyniki te można uogólnić na skalę globalną.

Źródło:

Qiang Li, Yuanting Cui, Rongbing Jin, Hongmei Lang, Hao Yu, Fang Sun, Chengkang He, Tianyi Ma, Yingsha Li, Xunmei Zhou, Daoyan Liu, Hongbo Jia, Xiaowei Chen, Zhiming Zhu. Enjoyment of Spicy Flavor Enhances Central Salty-Taste Perception and Reduces Salt Intake and Blood Pressure. Hypertension, 2017; HYPERTENSIONAHA.117.09950

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319925.php

5/5 (1)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Loading...
Udostępnienia