Super żywność, czyli superfoods po polsku [RECENZJA]

Avatar photo
Tytuł: Super żywność, czyli superfoods po polsku
Autor: Małgorzata Różańska
Rok wydania: 2017
Wydawnictwo: Wydawnictwo M
Ilość stron: 256

Superfoods to nadal gorący temat zarówno wśród dietetyków jak i konsumentów. Panująca moda na dbałość o zdrowie, w tym o prawidłowy sposób żywienia, powoduje duże zainteresowanie niskoprzetworzonymi produktami spożywczymi o dużej wartości odżywczej i prozdrowotnej. Autorka jest dyplomowaną dietetyczką, która nie tylko jako teoretyk ale także praktyk umie wykorzystywać wartościowe produkty w układanych przez siebie planach żywieniowych jak i proponowanych przepisach.

Małgorzata Różańska podkreśla prozdrowotne znaczenie produktów pochodzenia roślinnego stąd w książce znalazły się opisy osiemnastu takich produktów. To co wyróżnia to opracowanie to to, że autorka skupiła się wyłącznie na produktach lokalnych, polskich. Jednym z obecnie wyraźnie zarysowujących się trendów w dietetyce jest promocja produktów sezonowych, lokalnych, niewymagających długotrwałego transportu i przechowywania. Podkreśla się ich wysokie walory odżywcze tych produktów z uwagi na krótką drogę od pola do talerza i zminimalizowanie strat składników odżywczych, wynikających z konieczności długiego przechowywania.

Super żywność, czyli superfoods po polsku

Autorka Super żywność, czyli superfoods po polsku opisała bardzo dokładnie owoce jagodowe, których Polska jest czołowym producentem w Europie. Nie zawsze doceniane z uwagi na sezonowe występowanie, trudny ich transport i przechowywanie owoce jagodowe to bogactwo polifenoli, witamin i składników mineralnych. Obecnie do łask wraca aronia – z uwagi na cierpki smak dość rzadko wykorzystywana w kuchni – autorka dokładnie opisała korzyści zdrowotne które niesie regularne spożywanie tego owocu i podała sprawdzony przepis na domowy sok. Wśród owoców jagodowych znalazły się tu: maliny, jeżyny, żurawina, czarna porzeczka i pomidor.

Nie zabrakło także odkrytego na nowo rokitnika czy jarmużu. Ten ostatni został opisany pod kątem swoich przeciwnowotworowych właściwości, a autorka załączyła ciekawy przepis, który mógłby się spodobać małym wielbicielom chipsów. Chrupki z liści jarmużu z dobrej jakości oliwą wykonane w domowym piekarniku mogą być zdrową alternatywą dla przemysłowych ziemniaczanych odpowiedników. Z rodziny kapustnych autorka wybrała dodatkowo kiełki z brokułów, charakterystyczne w smaku, podobnie jak większość kiełków są prawdziwą bombą witaminową. Przygotowane w postaci smoothie czy sałatki będą ciekawym urozmaiceniem codziennej diety. Ciekawą propozycją dla osób szukających nowych, zdrowych smaków jest owoc czarnego bzu, z którego autorka zaproponowała przecier i sok.

W książce Super żywność, czyli superfoods po polsku znalazły się również nasiona i orzechy w tym siemię lniane, nasiona roślin strączkowych i orzechy włoskie. Wszystkie te produkty charakteryzuje wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysokiej jakości białko roślinne, a także bogactwo składników mineralnych, wspierających między innymi odporność.

Jako wielbicielkę produktów pszczelich bardzo ucieszyły mnie opisy dotyczące miodu i jego prozdrowotnych właściwości, jak również pyłku kwiatowego, który ma zastosowanie przy niedokrwistości, stanach przemęczenia psychofizycznego czy problemach sercowo-naczyniowych.

Książka Super żywność, czyli superfoods po polsku Małgorzata Różańska nie jest książką kucharską ale przepisy w niej zawarte są proste, niewymagające wielu składników, a przede wszystkim nie są czasochłonne.  To co wyróżnia tę książkę od innych publikacji poświęconej superfoods – jest dokładny opis omawianych produktów pod kątem zawartych w nich substancji aktywnych – nie ma tu ogólników przeciwutleniacze są opisane z podaniem ich pełnych nazw i sposobu oddziaływania na organizm konsumenta.

Autorka do każdego opisanego produktu zebrała pokaźny spis literatury źródłowej, co dodaje wiarygodności załączonym opisom.

Dla kogo super żywność?

Książkę poleciłabym świadomym konsumentom, tym którzy interesują się zdrowiem swoim i swojej rodziny. Książka warta uwagi również dietetyków, chcącym w sposób kompetentny rozmawiać ze swoimi pacjentami o walorach prozdrowotnych wybranych produktów spożywczych. Układając plany żywieniowe dobrze uwzględniać polskie superfoods – są ogólnodostępne, tanie – a walorami prozdrowotnymi wcale nie ustępują zagranicznym odpowiednikom.