Siemię lniane właściwości, funkcje prozdrowotne: nasiona lnu, zwyczajowo zwane siemieniem lnianym, mają wysoką wartość odżywczą. Siemię lniane to jedna z najstarszych znanych roślin uprawnych, jest tanim i łatwym sposobem na poprawę funkcji zdrowotnych.

Wartości odżywcze

Siemię lniane zawiera kwas α-linolenowy przynależący do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, a także kwas oleinowy, linolowy (kwas jednonienasycony) oraz palmitynowy i stearynowy (kwasy nasycone).

Roślina obfituje w błonnik rozpuszczalny w wodzie (zawiera pektyny, śluzy, gumy), jak i nierozpuszczalny w wodzie (zawiera celulozę, ligninę). Posiada aminokwasy: argininę i glutaminę. Zawiera lignany, czyli substancje przynależące do grupy fitoestrogenów. Charakteryzuje się dużą zawartością witaminy E, czyli zawiera antyoksydanty [1].

Siemię lniane w ok. 40% składa się z tłuszczu, z czego prawie 60% stanowią kwasy omega-3, natomiast kwasów tłuszczowych omega-6 jest najmniej bo jedynie 15% [2].

siemię lniane właściwości

Źródło: Wawryka J., Teodorczyk A., Zdrojewicz Z.: Zastosowanie lecznicze siemienia lnianego. Borgis Med. Rodz. 2017, 20, 1.

Siemię lniane właściwości: prozdrowotne działanie siemienia lnianego na organizm

Kwasy tłuszczowe omega-3 korzystnie wpływają na profil lipidowy w organizmie, obniżają stężenie cholesterolu całkowitego, a także frakcji LDL i trójglicerydów. Pełnią funkcję ochronną przed powstaniem miażdżycy. Ponadto, kwasy tłuszczowe omega 3 wykazują działanie przeciwzapalne, wspomagają układ odpornościowy, poprawiają przewodnictwo nerwowe, korzystnie wpływają na nadciśnienie tętnicze.

Błonnik pokarmowy pełni korzystne funkcje zarówno w zaparciach jak i w biegunkach. Reguluje procesy trawienne, chroni przed zaparciami, zmniejsza stężenie trójglicerydów i glukozy w organizmie.

Lignany są substancjami przeciwutleniającymi przynależącymi do fitoestrogenów. Fitoestrogeny wykazują właściwości przeciwnowotworowe (neutralizują wolne rodniki), hepatoprotekcyjne (chronią miąższ wątroby przed toksycznym działaniem niektórych substancji). W swojej budowie chemicznej, przypominają żeńskie hormony- estrogeny, odgrywają istotną funkcję przy zmniejszeniu niekorzystnych objawów menopauzy np. uczucia gorąca, chronią organizm przed osteoporozą. Podobnie jak nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystnie wpływają na profil lipidowy. Lignany zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego, prawdopodobnie działają obniżająco na ryzyko rozwoju nowotworów hormonozależynych tj.: nowotwór piersi i jajnika. Mają działanie hipoglikemiczne (obniżające stężenie glukozy we krwi) [1, 2].

Aminokwasy zawarte w siemieniu lnianym: arginina i glutamina, korzystnie oddziałują na układ odpornościowy [1].

Siemię lniane zawiera śluzy roślinne, które są cennym składnikiem diety. Śluzy roślinne są substancjami składającymi się z wielocukrów i białek. Śluzy w środowisku wodnym, pęcznieją, zwiększają swoją objętość. Śluz jest odporny na działanie enzymów trawiennych, swoje zastosowanie odnajduje w schorzeniach żołądka, łagodzi podrażnienia przewodu pokarmowego, działa kojąco podczas terapii antybiotykowej, poprawia przemianę materii [2].

Zastosowanie siemienia lnianego

Wysokie zainteresowanie siemieniem lnianym dotyczy nie tylko przemysły farmaceutycznego (zastosowanie w suplementach), ale i przemysłu spożywczego. Siemię lniane dodawane jest do pieczywa, makaronu, pasztetu, a nawet zawarty jest w sokach owocowych [1].

Siemię lniane posiada właściwości prozdrowotne. Odnajduje swoje zastosowanie również u wegan, bowiem jest cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Siemię lniane warto spożywać w postaci naparów, do zimnych dań w postaci oleju lnianego. Ciekawostką jest fakt, że samodzielnie mielone ziarna siemienia, dostarczają większe ilości witaminy E do organizmu, bowiem mielone siemię lniane jest odtłuszczone i tym samym ubogie w witaminę młodości.

Żródła:

[1] Wawryka J., Teodorczyk A., Zdrojewicz Z.: Zastosowanie lecznicze siemienia lnianego. Borgis Med. Rodz. 2017, 20, 1.

[2] Bartkowski L.:  Nasiona lnu – naturalne źródło zdrowia i urody. Chemik, 2013, 67, 3.

5/5 (1)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Loading...
Udostępnienia