Brak ocen

Witamina F jest mieszaniną Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego też musimy je dostarczać wraz z pożywieniem. Witamina ta została odkryta w 1934 roku poprzez wyizolowanie jej z olejów roślinnych przez amerykańskiego naukowca Herberta McLean Evansa. Swoją literę “F” zawdzięcza nazwie “Fatty Acids” czyli “Kwasy tłuszczowe”. Związki wchodzące w skład NNKT, to kwas linolowy (LA) i kwas alfa-linolenowy (ALA). Czasami do grupy tej zalicza się również kwas dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA) – mogą one być syntetyzowane w organizmie z dostarczonego kwasu ALA, jednak z małą wydajnością.

olej z wiesiołka
© madeleinesteinbach / 123RF

Witamina F – działanie

  • wpływa na stan skóry, włosów i paznokci,
  • chroni nerki i wątrobę,
  • przyśpiesza produkcję żółci,
  • zmniejsza poziom cholesterolu we krwi,
  • zmniejsza ryzyko zawału, udaru mózgu oraz miażdżycy,
  • pomaga spalać tłuszcz,
  • zapobiega zaparciom,
  • zwiększa płodność,
  • pozytywnie wpływa na mózg i układ nerwowy,
  • podnosi odporność organizmu na infekcję,
  • chroni przed skutkami promieniowania RTG,
  • zapobiega powstawaniu zmian zwyrodnieniowych gruczołów łojowych.

Witamina F znalazła również zastosowanie w kosmetyce, ponieważ wzmacnia ochronne właściwości naskórka, pomaga zatrzymać wodę w skórze i hamuje procesy starzenia się. Ponadto witamina F może być pomocna w leczeniu trądziku, poprawia koloryt i elastyczność skóry. Preparaty zawierające witaminę F wykorzystuje się również w leczeniu zaburzeń płodności, bolesnych miesiączek, suchej skóry, łojotoku oraz częstych krwawień z nosa. Znajduje zastosowanie także w leczeniu zapalenia żył, alergii, chorób reumatycznych, łysienia, stwardnienia rozsianego oraz nadżerek.

Witamina F – gdzie ją znaleźć?

  • olej ogórecznikowy, z pestek dyni, migdałowy, sojowy, z wiesiołka, maku
  • olej z pestek czarnej porzeczki, krokoszowy, arachidowy, słonecznikowy, rzepakowy, lniany
  • orzechy włoskie, laskowe,
  • kiełki pszenicy,
  • oliwa z oliwek,
  • soja,
  • pestki słonecznika,
  • nasiona dyni,
  • migdały,
  • owoc awokado,
  • algi.

Objawy niedoboru witaminy F

  • zmiany zapalne i zaczerwienienia skóry,
  • trądzik,
  • nadmierne złuszczanie naskórka,
  • łojotok,
  • spuchnięte usta i zajady,
  • zaburzenia w wytwarzaniu plemników ,
  • bolesne miesiączki,
  • stany zapalne dziąseł i języka,
  • krwotoki z nosa,
  • wysięki naczyniowe w gałkach ocznych,
  • zapalenie spojówek,
  • rozdwajanie się końcówek włosów,
  • matowość ,
  • łupież,
  • łamliwe paznokcie,
  • tworzenie się plamek na paznokciach,
  • nadciśnienie.
olej dynia
© izzzy71 / 123RF

Zapotrzebowanie na witaminę F

Dzienne zapotrzebowanie u dorosłego człowieka wynosi 70 µg. Natomiast u kobiet w ciąży, małych dzieci i młodzieży, to zapotrzebowanie wzrasta do 80 µg.

Bibliografia:

  1. www.ekologia.pl
  2. www.naturalnaspizarnia.pl
  3. “Nienasycone kwasy tłuszczowe; właściwości biochemiczne i zastosowanie terapeutyczne. III. Witamina F, istotny czynnik” – praca naukowa https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14920230
  4. “Tak zwana witamina F i jej znaczenie kliniczne” – praca naukowa https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14937871

Proszę oceń

O autorze

Katarzyna Boczar

Technik farmaceutyczny, specjalista ds. dietetyki, trener personalny. Dietetyka to moja pasja. W szczególności interesuję się: dietetyką kliniczną (choroby nerek i dróg moczowych, zaburzenia odżywiania, żywienie kobiet w ciąży i dzieci), dietetyką sportową, ziołolecznictwem oraz interakcjami leków z żywnością. Autorka bloga : www.dietetyk-boczar.blogspot.com