Witaminy – mini kompendium wiedzy
Czym są witaminy ?
Witaminy to grupa związków organicznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Dostarczamy je głównie z pożywienia, gdzie występują w niewielkich stężeniach. Są niesyntetyzowane w ustroju lub syntetyzowane w bardzo małych ilościach.
Pojęcie „witamina” wywodzi się od łacińskiego słowa „vita”, co oznacza życie i zostało wprowadzone w 1911 roku przez polskiego badacza Kazimierza Funka. Twierdził on wówczas, że jest to substancja przywracająca zdrowie dla osób chorujących na porażenie wielonerwowe (choroba beri – beri) i pod względem chemicznym jest ona aminą. Część witamin odkrytych w późniejszym czasie nie miała już charakteru aminowego, a część nie zawierała azotu.
Aktualnie wyróżnia się 13 witamin, z czego 9 jest rozpuszczalnych w wodzie a 4 są rozpuszczalne w tłuszczach.
Ze względu na istotność funkcji, jakie pełnią witaminy, ważne jest ich dzienne spożycie, zgodne z zapotrzebowaniem. Zależy ono od płci, wieku, stanu fizjologicznego, stanu zdrowia czy też dotychczasowego sposobu żywienia.
Charakterystyka witamin rozpuszczalnych w wodzie
Jak sama nazwa wskazuje do tej grupy zaliczane są witaminy, które rozpuszczają się w środowisku wodnym, dlatego tak ważne jest, aby pamiętać o prawidłowym codziennym nawodnieniu organizmu. Witaminy należące do tej grupy nie są magazynowane, a ich nadmiar jest wydalany wraz z moczem. Z tego względu ważne jest codzienne uzupełnianie tych witamin razem z pożywieniem.
Do tej grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie zaliczane są witaminy z grupy B oraz witamina C.
Witamina B1 (Tiamina)
Tiamina jest niezbędna do prawidłowej pracy układu nerwowego, stanowi koenzym substratów biorących udział w przemianie węglowodanów. Witamina ta jest szczególnie wrażliwa na wysokie temperatury, dlatego procesy pasteryzacji (temp nieprzekraczająca 100 stopni Celsjusza) i sterylizacji (temperatura wyższa niż 100 stopni Celsjusza) prawie całkowicie ją niszczą. Podczas lekkiego gotowania starty wynoszą ok, 20-30 %, natomiast w pieczeniu wynoszą nawet 60 %.
Tiaminę znajdziemy w produktach pochodzenia roślinnego, np. kasze i nasiona roślin strączkowych a także w produktach pochodzenia zwierzęcego, głównie mięsie wieprzowym i jego przetworach.
Dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę wynosi 0,2 – 1,5 mg/dobę, w zależności od wieku i płci. Niedobór tiaminy skutkuje chorobą beri – beri.
Witamina B2 (Ryboflawina)
Ryboflawina zapobiega powstawaniu zaćmy, bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu śluzówki przewodu pokarmowego i błon śluzowych dróg oddechowych , wpływa na poprawę odporności oraz jest uczestnikiem przemian lipidów, białek i węglowodanów.
Dobrym źródłem tej witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, podroby, produkty mleczne, głównie sery twarogowe i dojrzewające. Z kolei wśród produktów roślinnych wyróżnia się kaszę jaglaną i nasiona roślin strączkowych.
Dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę wynosi od 0,3 mg u niemowląt do 1,6 mg u kobiet przechodzących laktację. U kobiet i mężczyzn powyżej 19 roku życia wynosi średnio 1,1 mg /dobę.
Witamina B6 (Pirydoksyna)
Pirydoksyna współuczestniczy w prawidłowej pracy układu nerwowego. Wpływa na skurcze mięśni, ciśnienie krwi, prawidłową pracę serca. Ponadto bierze udział w zachowaniu odpowiedniej odporności immunologicznej organizmu, współuczestnicząc w tworzeniu się przeciwciał.
Źródłem tej witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso drobiowe, jaja, ryby oraz pochodzenia roślinnego, z uwzględnieniem warzyw liściastych, awokado, kiełków pszenicy, orzechów włoskich i ziemnych, bananów, warzyw skrobiowych, np. ziemniaki, bataty. Bardzo dobrym źródłem witaminy B6 są pełnoziarniste produkty zbożowe. Podczas obróbki cieplnej żywności straty tej witaminy mogą wynosić nawet od 30 % do 50 %.
Zapotrzebowanie na tą witaminę wzrasta szczególnie u kobiet w ciąży. Można ją również przedawkować, co objawia się zaburzeniami w koordynacji mięśniowej , mrowieniem kończyn, zwyrodnieniem tkanki nerwowej. Średnie zapotrzebowanie dla kobiet i mężczyzn po 19 roku życia wynosi od 1,1 do 1,5 mg/dobę.
Witamina B12 (Kobalamina)
Kobalamina bierze aktywny udział w metabolizmie tłuszczów, białek i węglowodanów. Odpowiada na wytwarzanie się czerwonych krwinek, syntezę DNA i RNA a także reguluje pracę układu nerwowego. Znajdziemy ją naturalnie jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego – mięso, jaja, ryby, mleko, przetwory mleczne. Zapotrzebowanie dla kobiet i mężczyzn powyżej 19 roku życia wynosi od 2 µg do 2,4 µg/dobę.
Niacyna (witamina PP, witamina B3)
Odpowiada za prawidłową pracę mózgu i układu nerwowego. Jej niedobór może prowadzić do upośledzenia mózgu. Niedobory odpowiadają za powstanie pelagry. Dodatkowo wpływa na prawidłową syntezę hormonów płciowych, kortyzolu, insuliny odpowiedzialnej za metabolizm glukozy i tyroksyny, czyli hormonu produkowanego przez tarczycę.
Głównym źródłem niacyny jest wątróbka i mięso drobiowe. Co więcej znajdziemy ją w drożdżach piekarskich, nasionach roślin strączkowych oraz korzeniu pietruszki. Organizm człowieka potrafi ją wytworzyć poprzez endogenną syntezę z tryptofanu.
Kobiety i mężczyźni po 19 roku życia powinni spożywać około 12 mg – 14 mg/dobę.
Kwas pantotenowy (witamina B5)
Witamina ta bierze czynny udział w syntezie cholesterolu, witaminy A i D, hormonów sterydowych, neuroprzekaźników. Jest składnikiem koenzymu A, wpływa na regenerację komórek skóry.
Produktami, w których znajdziemy kwas pantotenowy są suche nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe oraz żywność pochodzenia zwierzęcego.
Zapotrzebowanie na tą witaminę wynosi 5 mg/dobę dla kobiet i mężczyzn po 19 roku życia.
Biotyna (witamina H, witamina B7)
Odpowiada za prawidłowy stan skóry, wzrost oraz rozwój organizmu. Uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych, procesie glukoneogenezy ( przekształcaniu się nie cukrowych prekursorów w glukozę ) i przekształceniu się pirogronianu w do bursztynianu wchodzącego w cykl Krebsa, który z kolei przyczynia się do powstawania energii niezbędnej do procesów życiowych.
Dobrym źródłem biotyny są podroby, nasiona roślina strączkowych. Ponadto znajdziemy ją w mleku i jego przetworach.
Dzienne średnie zapotrzebowanie na biotynę wynosi 30 µg/osobę.
Witamina C (kwas L –askorbinowy)
Wykazuje działanie antyoksydacyjne, jest pomocna w gojeniu się ran, oparzeń, reguluje ciśnienie tętnicze, wspomaga wchłanianie żelaza i wapnia, pomaga zachować odporność, uczestniczy w wielu procesach metabolicznych , jest uczestnikiem metabolizmu tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych.
Głównym źródłem witaminy C jest dzika róża, natka pietruszki, czerwona i żółta papryka, owoce jagodowe i cytrusowe, warzywa kapustne.
Średnio dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 70 – 90 mg/dobę.
Foliany (folacyna, kwas foliowy, witamina B9)
Foliany biorą udział w syntezie nowych komórek, wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, nerwowego. Kwas foliowy jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, gdyż zapobiega rozszczepowi kręgosłupa u płodu. Zapobiega również stanom depresyjnym, wpływa na sen i samopoczucie.
Foliany znajdziemy w warzywach liściastych, produktach zbożowych pełnoziarnistych, nasionach roślin strączkowych, podrobach zwierzęcych.
Wysokie straty folianów obserwuje się podczas obróbki termicznej takiej jak gotowanie czy pieczenie, gdzie wynoszą od 50% do 80%.
Średnie zapotrzebowanie wynosi około 400 µg na dzień. W przypadku kobiet w ciąży i karmiących – 600 µg.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Do tej grupy witamin należą witaminy: A, D, E i K. Do ich prawidłowego przyswojenia niezbędna jest obecność tłuszczów. W przeciwieństwie do witamin rozpuszczalnych w wodzie owe witaminy nie są usuwane razem z moczem, ale są magazynowane głównie w tkance tłuszczowej oraz wątrobie. Z tego względu trudniej jest doprowadzić do ich niedoborów stosując zdrową, zróżnicowaną dietę. Z kolei ich nadmiar może nieść ze sobą konsekwencje zdrowotne.
Witamina A (retinol)
Odpowiada za prawidłowe widzenie, gdyż wchodzi w skład rodopsyny (związek chemiczny występujący w narządzie wzroku – siatkówce). Jest pomocna w utrzymaniu zdrowej skóry, działając na nią ochronnie i regenerująco. Umożliwia rozwój komórek rozrodczych. Działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie.
Głównym źródłem jej pochodzenia jest masło, wątroba, mleko i jego przetwory, żółtka jaja kurzego. Dodatkowo beta – karoten, czyli prowitaminę A znajdziemy w warzywach zielonych, żółtych i czerwonych, np. marchew, natka pietruszki, dynia, papryka, pomidory, szpinak.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A wynosi od 400 µg do 900 µg/dobę.
Kobiety w ciąży powinny mieć pod kontrolą dzienne spożycie witaminy A, ponieważ jej nadmiar może wywoływać wady rozwojowe płodu.
Witamina D
Ze względu na możliwe jej przekształcenia metaboliczne wyróżniamy witaminę D3 (cholekalcyferol), występującą w produktach pochodzenia zwierzęcego – tłuste ryby, masło, wątroba, mleko i jego przetwory oraz witaminę D2 ( ergokalcyferol ) – występującą w produktach roślinnych – drożdże, grzyby.
Witamina D spełnia ważną funkcję w regulacji gospodarki wapniowo – fosforanowej, wpływa na mineralizację tkanki kostnej. Dodatkowo umożliwia prawidłową pracę układu nerwowego, immunologicznego, endokrynnego.
Witamina D w 90% pochodzi z syntezy skórnej, dlatego też zaleca się 15-20 minutową ekspozycję ciała na światło słoneczne, przy przynajmniej 18% odsłoniętego ciała w porze dnia o dużym nasłonecznieniu w okresie od kwietnia do października.
W produktach spożywczych witaminę D znajdziemy w rybach morskich, olejach rybnych, oraz w mniejszych ilościach w produktach mlecznych, mleku i mięsie zwierzęcym.
Zaleca się, aby dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę wynosiło u niemowląt, dzieci, kobiet i mężczyzn do 50 roku życia, kobiet w ciąży – 5 µg cholekalcyferolu, z kolei między 50 a 66 rokiem życia 10 µg, po 66 roku życia 15 µg dziennie.
Witamina E
Witamina E o silny przeciwutleniacz, dlatego zaliczana jest do antyoksydantów, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, działa przeciwnowotworowo. W przypadku kobiet i mężczyzn odpowiada na odpowiednią pracę narządów rozrodczych. Spełnia rolę ochronną w stosunku do krwinek czerwonych.
Znajdziemy ją w produktach pochodzenia roślinnego, są to przede wszystkim oleje – oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, nasiona słonecznika, dyni, sezamu, awokado i olej z awokado, kiełki pszenicy, rośliny strączkowe.
Normy zapotrzebowania na witaminę E wynoszą dla kobiet 8 µg/dobę a mężczyzn 10 µg/dobę.
Witamina K
Magazynowana jest w wątrobie. Odpowiada przede wszystkim za krzepliwość krwi. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwbólowe. Wspomaga hamowanie rozwoju nowotworów jajnika, piersi, wątroby, pęcherzyka żółciowego, okrężnicy.
Zielone warzywa liściaste są bardzo dobrym źródłem owej witaminy. Występuje w boćwinie, brokułach, sałacie, brukselce, szpinaku, jak również orzechach i olejach roślinnych.
Zapotrzebowanie na witaminę K zależne jest od wielu czynników, w tym płci i wieku, szczególnie zwiększa się u osób zmagających się z chorobami wątroby, chorobie nowotworowej, niedożywieniu.
Dla kobiet po 19 roku życia wynosi 55 µg, a mężczyzn 65 µg na dobę.
A-, hipo- i hiperwitaminoza
Warto przyjrzeć się dostarczanej ilości witamin do Naszego organizmu, ponieważ nieprawidłowa ilość może nieść ze sobą poważne konsekwencje.
Awitaminoza to stan, w którym niedobory konkretnych witamin trwają bardzo długo lub jest ich całkowity brak w organizmie.
Hipowitaminoza to stan, w którym niedobory konkretnych witamin są umiarkowane. Objawia się to nieprawidłowościami w funkcjonowaniu organizmu.
Hiperwitaminoza z kolei to nadmierne spożycie danej witaminy.
Niedoborem kilku witamin naraz jest stan polihipowitaminozy, zaś jednej, konkretnej witaminy – monohipowitaminoza.
Bibliografia:
https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/witaminy-rozpuszczalne-w-tluszczach-
https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/witaminy-rozpuszczalne-w-wodzie
Jarosz M. 2012. Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia. Warszawa
Zbiór ćwiczeń pod redakcją Pawła M.Pisulewskiego i Mirosława Pysza, wydane 2 poprawione. 2008. Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Krakowie. Kraków
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Witaminy – mini kompendium wiedzy
Jestem absolwentką Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie na kierunku Technologii Żywności i Żywienia Człowieka. Ciągłe doskonalenie wiedzy poprzez udział w kursach i szkoleniach z zakresu żywienia daje mi ogromne możliwości samorozwoju. Czas spędzony w kuchni podczas gotowania tradycyjnych potraw w zdrowszej wersji i „fit” słodkości to dla mnie przyjemność. Uwielbiam się relaksować praktykując jogę.