Teraz czytasz
Właściwości oleju z pestek malin

Właściwości oleju z pestek malin

olej z pestek malin

Olej z pestek malin jest produktem wchodzącym w skład wielu kosmetyków o naturalnym składzie. Otrzymuje się go z nasion malin, które stanowią odpad technologiczny w procesie pozyskiwania soku malinowego. Obecnie coraz częściej zostaje on wykorzystywany jako osobny element w codziennej pielęgnacji skóry. Znany jest ze swoich właściwości nawilżających i regenerujących. Charakteryzuje się brunatno-żółtym zabarwieniem i wyczuwalną, owocową nutą zapachową. Olej malinowy jest otrzymywany metodą tłoczenia na zimno, najczęściej nie podlega procesom rafinacji i filtracji. Dzięki temu obfituje on w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (JKT), wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe (WNKT) oraz w związki o właściwościach antyoksydacyjnych [3,5].

W porównaniu z innymi olejami dostępnymi na rynku, wyróżnia się większą zawartością witaminy A. Z powodzeniem można go stosować do każdego typu cery, natomiast szczególnie poleca się go osobom dbającym o zachowanie młodego wyglądu skóry. Dodatkowo, może pełnić funkcję naturalnego, ale niesamodzielnego filtru przeciwsłonecznego. Posiada zdolność absorpcji promienowania UV. Istotną rolę w tym procesie odgrywają przeciwutleniacze, które zwalczają tzw. wolne rodniki i tym samym zapobiegają powstawaniu uszkodzeń skóry [1,3,7].

Skład

Nasiona maliny właściwej zawierają ok. 23% oleju, którego znaczną część stanowią lipidy (ponad 90% wag.)

W znaczeniu kosmetologicznym obecne są w nim dwa rodzaje nienasyconych kwasów tłuszczowych:

  • jednonienasycone (JKT) z rodziny (ω-9): kwas oleinowy (18:1) i kwas erukowy (22:1),
  • wielonienasycone (WKT) z rodziny (ω-3): kwas α-linolenowy (ALA, 18:3) i kwas linolowy (LA, 18:2).

Olej posiada wysoką zawartość witaminy E (nazywaną „eliksirem młodości”). Znajdziemy w nim również tokoferole oraz inne związki bioaktywne, takie jak: polifenole, fitosterole, i karotenoidy (zeaksantyna, β-karoten czy luteina) [4,5,7]. 

Olej przyjazny skórze

Olej z pestek malin dobrze i szybko się wchłania, ma działanie nawilżające, natłuszczające i ujędrniające skórę. Udowodniono, że może być idealną bazą przed nakładaniem innych kosmetyków. Jego działanie nie zaburza pH skóry. Ponadto, można go stosować w połączeniu z różnymi preparatami pielęgnacyjnymi, ponieważ umożliwia i ułatwia przenikanie innych składników. Ze względu na właściwości przeciwzapalne, olej z pestek malin znalazł swoje zastosowanie w leczeniu chorób skóry takich jak np. egzema i AZS.

Występujący w oleju kwas linolowy odgrywa niezwykłą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu i zachowaniu zdrowego wyglądu skóry. Zapobiega transepidermalnej utracie wody. Ponadto jest również naturalnym składnikiem sebum. W przypadku cery problematycznej i trądzikowej stosowanie oleju z pestek malin może poprawić pracę gruczołów łojowych. Pomaga odblokowywać pory, przez co zaskórniki stają się mniej widoczne. Obecność kwasu alfa-linolenowego również wspomaga wymienione powyżej efekty. Powoduje wzrost stopnia nawilżenia skóry, zmniejsza stan zapalny i wpływa na procesy oksydacyjne i regeneracyjne. Tokoferole, podobnie jak witamina E, biorą udział w procesie wychwytywania wolnych rodników, a także dostarczają składników odżywczych do komórek [3,4,7].

Zobacz również

Ochrona przed słońcem

Stosowanie oleju z pestek malin może być elementem podstawowej ochrony przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym w zakresie UV-B i UV-C. Jego działanie polega na zmniejszeniu i łagodzeniu podrażnień skóry. Obecna w oleju wysoka zawartość witaminy A oraz karotenoidów (jako prekursorów) wpływa na jej szybszą regenerację i syntezę nowych komórek. Natomiast nie zaleca się stosowania oleju jako osobnego preparatu zapewniającego wysoką ochronę przeciwsłoneczną. Nieznana jest dotąd właściwa wartość współczynnika SPF. Według niektórych badań wynosi ona od 28 do 50 SPF. Należy, więc zatem używać go w połączeniu z filtrami mineralnymi i chemicznymi. Składniki bioaktywne zawarte w oleju  z pestek malin mogą zmniejszyć skutki nadmiernego promieniowania UV takie jak przedwczesne oznaki starzenia się skóry czy kancerogenezę [1,7].

Olej malinowy – jako element diety?

W niektórych badaniach wykazano, że spożywanie owoców malin wiąże się z zahamowaniem rozwoju otyłości czy schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Stosowanie oleju z pestek malin może wspomagać pracę wątroby. W przeprowadzonym eksperymencie z udziałem szczurów dowiedziono, że olej z pestek malin przyczynił się do obniżenia poziomu trójglicerydów we krwi.

Na chwilę obecną, aby w pełni potwierdzić jego skuteczność potrzeba do tego dalszych badań. Jak dotąd, olej z pestek malin wykorzystywany jest w celach kosmetycznych do użytku zewnętrznego (kremy, emulsje, balsamy, odżywki do włosów etc.). Posiada on przeważającą ilość kwasów omega-6 (54,5%) w stosunku do omega-3 (29,1%). W przypadku olejów spożywczych istotne jest, aby został zachowany stosunek kwasów omega-3 do omega-6 w proporcji 5:1. [2,6].

Literatura

  1. Bojarowicz H., Bartnikowska N. (2014). Kosmetyki ochrony przeciwsłonecznej. Część I. Filtry UV oraz ich właściwości. Problemy Higieniczno- Epidemiologiczne, 95 (3), 596-601
  2. Jurgoński K., Koza J., Dinh-Toi Ch, Opyd P.M. (2018). Berry seed oils as potential cardioprotevtive food supplements. Nutrire, 43, (26), 1-6.
  3. Kalinowska N., Nowak I., Zielińska A. (2017). Właściwości oleju z pestek malin wykorzystywane w kosmetyce. Kosmetologia Estetyczna, 2, (6), 122-123.
  4. Michalik M., A. Kiełtyka-Dadasiewicz. (2018).Oils from fruit seeds and their dietetic and cosmetic significance. Herba Polonica,64,(4), 65-66.
  5. Obiedzińska A., Waszkiewicz-Robak B. (2012). Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna. Żywność Nauka Technologia Jakość, 1, (19), 27-44.
  6. Oomah B.D., Ladet S., Godfrey D.V., Liang J., Girard B. (2000). Characteristics of raspberry (Rubus idaeus L.) seed oil. Food Chemistry, 69, 187-193
  7. Zielińska A., Nowak I. (2014). Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce. Chemik, 68, (2), 103-110
5 1 głosuj
Oceń artykuł :-)
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie swoje komentarze