Wpływ spożywania owoców i warzyw na występowanie nowotworu piersi

Według nowych badań prowadzonych przez naukowców z Harvard TH Chan School of Public (USA), kobiety, które codziennie spożywają dużą ilość owoców i warzyw, mogą mieć mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi (zwłaszcza na guzy agresywne) niż te, które spożywają mniej owoców i warzyw. Warzywa kapustne, takie jak brokuły oraz żółte i pomarańczowe warzywa, miały szczególnie znaczący związek z niższym ryzykiem występowania nowotworów piersi. Wyniki zostały opublikowane w  „International Journal of Cancer”.

owoce warzywa nowotwory piersi

Erik Reis / 123RF

Badanie

Naukowcy przeanalizowali kwestionariusze dotyczące diety uczestniczek, zbierane co cztery lata. Korzystano z badań: „Nurses ‘Health Study” (88 301 kobiet, począwszy od 1980 r.) oraz „Nurses’ Health Study II” (93 844 kobiety, począwszy od 1991 r.). Dane dotyczące innych potencjalnych czynników ryzyka raka sutka, takich jak wiek, masa ciała, palenie tytoniu i historia występowania nowotworów w rodzinie pochodziły z ankiet przeprowadzanych co dwa lata.

Okazało się, że kobiety, które jadły codziennie więcej niż 5,5 porcji owoców i warzyw, miały o 11% niższe ryzyko zachorowania na raka piersi niż kobiety, które zjadały 2,5 lub mniej porcji tych pokarmów. Porcja definiowana była jako jedna filiżanka surowych warzyw liściastych, pół szklanki surowych lub gotowanych warzyw lub pół szklanki posiekanych lub gotowanych owoców.

Aby dowiedzieć się, czy korzyści z konsumpcji owoców i warzyw różnią się w zależności od rodzaju raka piersi, naukowcy przeprowadzili analizę na podstawie statusu receptora hormonu nowotworowego i podtypu molekularnego. Stwierdzili, że wyższe spożycie owoców i warzyw było szczególnie związane z niższym ryzykiem wystąpienia bardziej agresywnych nowotworów, w tym m.in. ER-ujemnych.

Podsumowanie

Wcześniejsze prace tej grupy badawczej wiązały mniejsze ryzyko występowania raka piersi z wyższym spożyciem błonnika. Jednak według autorów korzyści płynące z konsumpcji owoców i warzyw, które można znaleźć w tym badaniu, wydają się być niezależne od zawartości błonnika w danych pokarmach. Sugeruje to, że inne składniki w nich zawarte, takie jak przeciwutleniacze i mikroelementy, mogą również być ważne w zmniejszaniu ryzyka występowania nowotworu sutka.

Chociaż dieta z dużą ilością owoców i warzyw wiąże się z wieloma innymi korzyściami zdrowotnymi,  wyniki tego badania mogą stanowić dodatkowy sygnał dla kobiet do zwiększania spożycia owoców i warzyw.

Źródło: Maryam S. Farvid, Wendy Y. Chen, Bernard A. Rosner, Rulla M. Tamimi, Walter C. Willett, A. Heather Eliassen. Fruit and vegetable consumption and breast cancer incidence: Repeated measures over 30 years of follow-up. International Journal of Cancer, 2018;

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.