Dieta wegetariańska dla… sportowców

Avatar photo
dieta wegetariańska w sporcie

Utarło się, że dobrze skomponowana dieta dla osób uprawiających aktywnie sport oparta jest o dania mięsne, zapewniające dużo energii dla organizmu, tak potrzebnego podczas intensywnych treningów. Czy to jednak obowiązek dla osiągania najlepszych wyników? Czy trenując sport można prowadzić dietę wegetariańską bez szkody dla zdrowia i wyników? Dilip Ghosh z australijskiego Nutriconnect przekonywał w swoim ostatnim badaniu, zaprezentowanym podczas IFT Annual Meeting & Expo®, że to możliwe.

Gladiatorzy – wegetarianie

Ghosh podkreśla, że już prace historyków potwierdziły, że w starożytności dieta potrzebujących siły gladiatorów była oparta przede wszystkim o dania warzywne. Również dzisiaj w różnorodnych dyscyplinach sportowych wegetarianie również odnoszą sukcesy – obejmuje to również dyscypliny wymagające ogromnego wydatku energetycznego jak biegi maratońskie.

Budowanie masy bez mięsa?

Autor poruszył również kwestię budowy masy mięśniowej przy użyciu takiej diety. Choć jak przyznaje nie zostały przeprowadzone jeszcze odpowiednio zakrojone badania w tym zakresie – to odpowiednio zbudowana dieta dla takich sportowców pozwala spalić tłuszcz i rozbudować mięśnie jeśli wziąć pod uwagę potrzebę dostarczenia organizmowi odpowiedniej dawki białka – zazwyczaj definiowanej jako 1,4-2 gramy na kilogram masy ciała.

Jak budować wegetariańską dietę sportową?

W omawianym raporcie podkreślana jest potrzeba spełnienia odpowiedniego bilansu składników – węglowodanów, białek i tłuszczów. Według Ghosha jest możliwe pokrycie tych potrzeb daniami bezmięsnymi. Przy czym szczególną uwagę należy zwrócić na te składniki, które zazwyczaj dostarczane są przez dania mięsne a są istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – szczególnie żelazo, którego brak może negatywnie wpływać na osiągi sportowe.

Źródło: ift.org