Indeks Glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik klasyfikujący produkty ze względu na ich wpływ na stężenie insuliny i glukozy we krwi. Hasło często pojawia się w kontekście zdrowego odżywiania, odchudzania i zasad diet. Dlatego dzisiaj w kilku słowach na temat indeksu glikemicznego.
Indeks Glikemiczny – co to jest?
Nie każde jedzenie wpływa w ten sam sposób na nasz organizm po zjedzeniu. Sama ilość kalorii nie jest wystarczającą podstawą, żeby powiedzieć jak duże uczucie sytości spowoduje posiłek. Koncepcja indeksu glikemicznego zakłada, że istnieje pewna grupa produktów o niskim wskaźniku, które powoli uwalniają energię. Poziom cukru we krwi pozostaje na względnie stałym poziomie. Co za tym idzie -przez dłuższy czas czujemy się syci jedząc, podobne kalorycznie jedzenie. Które zatem produkty mamy na myśli?
Produkty z niskim indeksem glikemicznym
Do produktów z niskim indeksem glikemicznym należy pieczywo gruboziarniste, produkty mleczne niskotłuszczowe, część owoców i warzyw (na przykład jabłka, śliwki, maliny, winogrona, pomarańcze, gruszki), warzywa strączkowe.
Czego unikać?
Z drugiej strony pozostaje tak popularne pieczywo białe. Zawiera ono dużą ilość mąki białej, której obecność w składzie każdego produktu podwyższa jego indeks glikemiczny.
Dla kogo indeks glikemiczny?
Ze względu, że kluczowym elementem jest w podejściu do odżywiania opartym na indeksie glikemicznym poziom cukru we krwi – to naturalnie zainteresowanymi powinny być osoby zagrożone cukrzycą typu drugiego, chorobami serca, itp. Utrzymanie sytości sprawia również, że jest to idealna droga dla tych, którym zależy na skutecznej i jednocześnie zdrowej diecie redukcyjnej.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Odchudzanie » Indeks Glikemiczny