Pekan – orzechy amerykańskie pełne zdrowia

Avatar photo
✔ Aktualizacja: nowe wyniki badań
pekan

Orzechy pekan to nasiona owoców drzewa zwanego orzesznikiem jadalnym lub pekanowcem. Rośnie w Ameryce Północnej i w Meksyku. Osiąga do 50 metrów wysokości. A także wytwarza owoce przez 300 lat! Już dawno znalazły uznanie wśród Indian. Nadali orzechom nazwę pekan. Oznacza to „orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią”. Z wyglądu i smaku podobne są do orzechów włoskich. Jednak ich skorupka jest gładsza i dłuższa.

Dostępne są w sklepach stacjonarnych, internetowych. Całe w łupinach. Także wyłuskane, prażone, solone. Na wagę i pakowane. Przed zakupem warto zwrócić uwagę na:

  • kraj pochodzenia,
  • zbyt niską cenę,
  • wygląd produktu.
  • zamawiając przez Internet, czytać opinie.

Czy wiesz, że…

Orzechy pekan są  bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. W Święto Dziękczynienia przygotowuje się z nich tartę, zwaną pecan pie. Natomiast 14 kwietnia obchodzony jest krajowy dzień orzechów pekan.

Do czego stosować orzechy pekan?

W Europie wykorzystuje się je zazwyczaj do słodkich potraw. W Stanach Zjednoczonych również jada się prażone z solą, pieprzem cayenne. Można spożywać i wykorzystywać  je w różnej postaci:

  • surowe, jako przekąskę,
  • solone,
  • prażone,
  • składnik ciast,
  • składnik pralinek,
  • składnik masła orzechowego,
  • dodatek do deserów,
  • dodatek do lodów,
  • dodatek do owsianek,
  • dodatek do past,
  • dodatek do pesto,
  • dodatek do sałatek.

Przed jedzeniem warto je namoczyć, ponieważ ich skórka jest ciężkostrawna.

Wartości odżywcze

Wśród wszystkich orzechów zawierają najwięcej związków o właściwościach przeciwutleniających. Zawierają tokoferole (witamina E), selen, związki fenolowe, flawonoidy [1], także wapń, magnez, potas. Są dobrym źródłem błonnika, białka i tłuszczy [2].

Właściwości. Wpływ orzechów pekan na zdrowie

Orzechy mają wartościowy skład. Pozytywnie wpływają na zdrowie. Spożywanie orzechów zmniejsza częstość występowania choroby wieńcowej serca, nadciśnienia tętniczego, nowotworów, kamieni żółciowych, cukrzycy u kobiet. Zmniejsza stany zapalne i choroby neurodegeneracyjne. Orzechy pekan obniżają poziom złego cholesterolu, pozytywnie wpływają na otyłość brzuszną, a także przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu [2].

Cukrzyca

Orzechy to cenny składnik menu, który zaleca się włączyć do codziennej diety. W szczególności poleca się je osobom, które są w grupie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. Wykazują one pozytywny wpływ na indeks glikemiczny [3].

Cholesterol

Udowodniono, że codzienne spożywanie orzechów pekan poprawia stężenie lipidów we krwi na czczo oraz po posiłku [4]. Obniża poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i trójglicerydów [5].

🔎 Badanie opublikowane w Nutrients [9] przeanalizowało wpływ orzechów pekanowych i ich polifenoli (związków chemicznych obecnych w tych orzechach) na otyłość, stłuszczenie wątroby i cukrzycę u myszy karmionych dietą wysokotłuszczową. Myszy karmiono dietą kontrolną, dietą wysokotłuszczową (HF), HF z 30% orzechami pekanowymi (WP) lub HF z dodatkiem ekstraktu polifenoli z pekanów (PP) przez 18 tygodni. Wyniki pokazały, że dodatek orzechów pekanowych lub ich polifenoli do diety znacznie zredukował tłuszcz, cholesterol, insulinę i inne wskaźniki metaboliczne u myszy, w porównaniu do samej diety HF. Wprowadzenie WP lub PP poprawiło tolerancję glukozy, zapobiegło niektórym problemom z trzustką i zwiększyło spalanie tlenu. Korzyści te były związane z poprawą różnych funkcji metabolicznych i zwiększoną aktywnością mitochondriów w mięśniach. Badanie wykazało również, że orzechy pekanowe lub ekstrakt PP zwiększyły różnorodność mikrobów w organizmach myszy i zmniejszyły niektóre substancje związane z chorobami. Dodatkowo badanie oszacowało, że odpowiednik dawki stosowanej w badaniu dla przeciętnego człowieka ważącego 60 kg wynosi 110–183 g orzechów pekanowych dziennie.

Przeciwwskazania

Orzechy są częstą przyczyną reakcji alergicznych i anafilaksji związanej z żywnością [7]. Orzechy pekan i włoskie należą do rodziny Juglandaceae. Alergie na te orzechy często współistnieją. Uczulenie na odmianę pekan jest mniej powszechne [6]. Osoby tolerujące orzechy włoskie nie muszą być uczulone na orzechy pekan [8].

Mając alergię, warto czytać etykiety, aby wiedzieć, czy dany produkt zawiera alergeny. W ciągu kilku minut od spożycia pojawia się reakcja alergiczna. Do objawów należą: opuchlizna i świąd w jamie ustnej. Może się też pojawić wysypka, wymioty oraz ból brzucha. W skrajnych przypadkach może dojść do anafilaksji.

Podsumowanie

Popularny w USA pekan cieszy się coraz większą popularnością w Polsce. Orzechy te są bardzo smaczne. Mają mnóstwo zastosowań kulinarnych. Mają też cenne wartości odżywcze. Pomagają obniżyć ryzyko wystąpienia wielu chorób. Warto je spożywać, jeśli oczywiście nie mamy alergii na orzechy.

Zobacz również
piwo produkcja

Najczęstsze pytania

Jak dużo orzechów pekan można jeść dziennie?

Najlepiej spożywać około jednej małej garści orzechów pekan.

Jak jeść orzechy pekan?

Można jeść surowe, suszone. Są smaczną przekąską, ale także dodatkiem do ciast, sałatek, pesto.

Czy orzechy pekan rosną w Polsce?

Orzechy pekan rosną i są uprawiane w centralnej i południowej części Stanów Zjednoczonych.

Na co pomagają orzechy pekan?

Zmniejszają ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową. Korzystnie wpływają na stany zapalne, nadciśnienie tętnicze, obniżają cholesterol.

Czy orzechy pekan są szkodliwe?

Uważane są za jedne z najzdrowszych orzechów. Nie są szkodliwe, ale są potrafią uczulać.

Jak smakują orzechy pekan?

Są jednymi z najsmaczniejszych orzechów o delikatnym, maślanym smaku.

Bibliografia:

  1. Goluch Z., Haraf G., Sandra Lis S. Nauki Inżynierskie i Technologie. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ISSN 2080-5985, e-ISSN 2449-9773
  1. Ros E. Health benefits of nut consumption. Nutrients. 2010;2:652-682. – Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania orzechów
  2. Stróżyk A.K., Pachocka L. The role of nuts consumption in the primary and secondary prevention of type 2 diabetes. Clin Diabetol 2017; 6 (1): 26-33.
  3. Pecan-Enriched Diets Alter Cholesterol Profiles and Triglycerides in Adults at Risk for Cardiovascular Disease in a Randomized, Controlled Trial. Guarneiri L., Paton Ch., Cooper J.
  4. Gobbo LC, Falk MC, Feldman R, et al. Effects of tree nuts on blood lipids, apolipoproteins, and blood pressure: Systematic review, meta-analysis, and dose-response of 61 controlled intervention trials. Am J Clin Nutr. 2015;102:1347-1356.
  5. Sicherera S., Aktualne perspektywy alergii na orzechy drzewne: przegląd Tamar Weinbergeri
  6. McWilliam VL, Perrett KP, Dang T, Peters RL. Prevalence and natural history of tree nut allergy. Ann Allergy Asthma Immunol. 2020 May;124(5):466-472. doi: 10.1016/j.anai.2020.01.024. Epub 2020 Feb 7. PMID: 32044450.
  7. Elizur A., a bdr Michael Y., Kliniczna i molekularna charakterystyka alergii na orzechy włoskie i orzechy pekan (badanie dotyczące pękania orzechów) Appel adr Liat Nachshon a bdr Michael B. Levy adr Naama Epstein – Rigbi adr Bo Pontoppidan cdr Lidholm J.,
    dr Goldberg M.R.
  8. Delgadillo-Puga, C., Torre-Villalvazo, I., Noriega, L. G., Rodríguez-López, L. A., Alemán, G., Torre-Anaya, E. A., … & Cisneros-Zevallos, L. (2023). Pecans and Its Polyphenols Prevent Obesity, Hepatic Steatosis and Diabetes by Reducing Dysbiosis, Inflammation, and Increasing Energy Expenditure in Mice Fed a High-Fat Diet. Nutrients15(11), 2591.
  • Data pierwotnej publikacji: 1.11.2022
  • Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 11.08.2023