Woda jako źródło składników mineralnych
Znaczenie wody w organizmie
Woda jest najważniejszym, nieorganicznym składnikiem organizmu i gwarantem jego prawidłowego funkcjonowania. Stanowi bardzo dobry rozpuszczalnik dla większości ważnych związków chemicznych. Będąc środkiem transportu, rozprowadza po całym organizmie wszystkie składniki organiczne i nieorganiczne. Woda jest niezbędna w procesach przemiany materii – bierze w nich udział zarówno, jako substrat jak i katalizator. Nie można też zapomnieć, że bierze udział w procesach regulacji ciepłoty ciała.
Woda jako źródło minerałów
Nie każdy zdaje sobie sprawę, że woda może też być ważnym źródłem składników mineralnych. Sprawa z wodami butelkowanymi jest prosta – na podstawie informacji zawartej na opakowaniu można obliczyć ile składników mineralnych dostarczają do organizmu. Natomiast w przypadku wód wodociągowych czy oligoceńskich nie ma takiej możliwości bez analizy chemicznej jej składu. Mówiąc o ilości wody dostarczanej do organizmu, mamy na myśli nie tylko wodę wypijaną bezpośrednio, ale również wodę użytą do przygotowywania napojów (kawy, herbaty, ziół), posiłków (zupy) a nawet wchłoniętą podczas gotowania kasz, ryżu czy makaronu. Jeśli weźmiemy pod uwagę znaczącą ilość wody, jaką dostarczamy codziennie do naszego organizmu, można się spodziewać, że będzie ona dobrym źródłem składników mineralnych. Należy podkreślić, że składniki mineralne w wodzie mają postać zjonizowaną, a co za tym idzie – ich biodostępność jest wysoka. Średni udział wody pitnej w spożyciu wapnia może wynosić nawet 10%, zaś magnezu 4%. Natomiast udział pierwiastków takich jak żelazo, cynk, potas i sód nie przekracza zwykle 2% i nie ma większego znaczenia żywieniowego. Z tego względu nie należy zapominać o wodzie, jako źródle wapnia i magnezu chociażby przy ocenie poziomu spożycia tych pierwiastków.
Przeczytaj także:
Dietetycy.org.pl » Żywność » Napoje » Woda jako źródło składników mineralnych
Dietetyk, specjalista ds. żywienia. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.