Celiakia. Życie bez glutenu – Dominika Musiałowska [RECENZJA]
To już dwunasta książka autorki bestsellerowych publikacji poradnikowych dotyczących insulinooporności. Tym razem Dominika Musiałowska postanowiła zgłębić temat celiakii, czyli tak zwanej choroby trzewnej.
Tytuł: Celiakia. Życie bez glutenu |
Autor: Dominika Musiałowska |
Wuydawnictwo: Feeria |
Rok wydania: 2022 |
Ilość stron: 320 |
Dla kogo jest książka?
Książka jest skierowana do osób podejrzewających, że mogą cierpieć na celiakię oraz tych z niedawno rozpoznaną chorobą. Te osoby znajdą w tej książce najbardziej podstawowe informacje. W pierwszych rozdziałach autorka omówiła najważniejsze informacje dotyczące celiakii, jej diagnostykę oraz leczenie. W tej części książki czytelnicy znajdą odpowiedzi między innymi na takie pytania jak:
- najczęstsze objawy celiakii
- to czy występują predyspozycje do tej choroby,
- jakie są skutki nieleczonej celiakii
- jak dawniej leczono tę chorobę, a jakie są współczesne metody postępowania
To, co przyda się osobom, które podejrzewają, że mogą być chore na celiakię, ale jeszcze nie usłyszały diagnozy, to wskazówki dotyczące doboru badań diagnostycznych. Autorka omówiła najważniejsze z nich oraz podpowiedziała jak się do nich przygotować, by wyniki były miarodajne.
Zmiany
Po potwierdzeniu celiakii chory powinien zmodyfikować dietę. Nie wystarczy jednak samo wykluczenie glutenu, należy nauczyć się odpowiedniego doboru produktów i wykorzystania substytutów produktów glutenowych. Nie wszyscy zaś potrafią rozróżniać produkty zawierające gluten od bezglutenowych. Niektóre, choć wydawałoby się, pozornie bezglutenowe mogą zawierać jego dodatek. O tym, jak poruszać się w ofercie handlowej bezglutenowych produktów spożywczych przeczytacie w książce „Celiakia. Życie bez glutenu”.
Dominika Musiałowska opisała liczne porady praktyczne, jak stawiać pierwsze kroki w nowej rzeczywistości związanej z diagnozą celiakii. Z książki dowiemy się jak radzić sobie w pracy, na wakacjach, podczas przyjęć. Autorka podkreśliła też istotną rolę aktywności fizycznej wspierającej zdrowie i samopoczucie chorych.
Osobny rozdział, autorka poświęciła zagadnieniu celiakii u dzieci. Opisała tu postępowanie diagnostyczne, rolę stresu i jego redukcji u małych pacjentów. Rodzice z pewnością skorzystają z porad dotyczących sposobu wprowadzenia koniecznych zmian w stylu życia oraz nauki zdrowych nawyków żywieniowych.
„Celiakia. Życie bez glutenu” zawiera także rozdział poświęcony praktycznemu zastosowaniu diety i suplementacji u osób z chorobą trzewną. Został on napisany przez dietetyczkę – Magdalenę Makarowską. Przygotowała ona kilkanaście przepisów na potrawy wytrawne i słodkie z wykorzystaniem produktów bezglutenowych oraz ich zamienników.
Przeczytaj również wywiad
Przy okazji premiery „Celiakia. Życie bez glutenu” przeprowadziliśmy z autorką wywiad dotyczący książki. Osoby, które ciekawi, o co zapytaliśmy Dominikę, mogą przeczytać pełną treść na stronie: https://dietetycy.org.pl/wywiad-z-dominika-musialowska-na-temat-celiakii/
Dietetycy.org.pl » Dietetyka Książki » Celiakia. Życie bez glutenu – Dominika Musiałowska [RECENZJA]
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl