Chlorofil do picia. Co mówią badania na temat jego efektów?

Avatar photo
chlorofil

W ostatnich latach zrobiło się głośno na temat chlorofilu do picia i jego domniemanego wpływu na zdrowie. Suplementacji przypisywane są efekty oczyszczające i wyszczuplające. Jednak nie jest to najzdrowszy ani najtańszy sposób na zdrowie i szczupłą sylwetkę. Dlaczego tak jest — dowiesz się w poniższym artykule.

Czym jest chlorofil?

Chlorofil jest organicznym związkiem występującym w roślinach. To właśnie chlorofilowi rośliny zawdzięczają swój zielony kolor. Umożliwia im przeprowadzanie procesów fotosyntezy. Pozwala czerpać energię ze światła słonecznego, a następnie zamieniać ją na tlen oraz węglowodany. Dzięki swojemu zabarwieniu często wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako barwnik.

chlorella
mackoflower / 123RF

Jakie są zalety picia chlorofilu?

Chlorofil w mediach przedstawiany jest jako środek oczyszczający organizm. Warto zacząć od tego, że nie istnieją cudowne terapie „oczyszczające” organizm. Za procesy detoksykacji w naszym organizmie odpowiada sprawnie działająca wątroba i nerki. Proces ten jest procesem przebiegającym stale. W momencie, gdy nie zachodzi on prawidłowo, konieczne jest leczenie lub hospitalizacja. Kuracja sokowa nie ma więc nic wspólnego z procesami detoksykacji.

Chlorofil zawiera antyoksydanty, które mogą chronić organizm przed wolnymi rodnikami [U.Lanfer-Marguez i inn., 2005]. Jest też często przedstawiany jako środek wspomagający odchudzanie. Nie istnieją na ten moment żadne badania potwierdzające skuteczność działania chlorofilu w powyższym przypadku. Osoby suplementujące chlorofil do picia mogą jednak odczuwać taki efekt.

Może dziać się tak za sprawą zbiegu okoliczności w postaci zamiany jednego z posiłków na koktajl chlorofilowy. Pośrednio powoduje to zmniejszenie dziennej ilości dostarczanych kilokalorii . Jest to jedynie przypuszczenie, ponieważ chlorofil nie posiada żadnych udowodnionych właściwości wpływających bezpośrednio na utratę masy ciała.

Należy jednak pamiętać, że większość dostępnych na rynku suplementów zawiera chlorofilinę sodowo-miedziową. Jest to organiczny związek chemiczny, który jest pochodną chlorofilu. W skrócie jest to półsyntetyczna mieszanina soli sodowo-miedziowych pochodzących z chlorofilu. Jest to bezpieczna forma, której stosowanie w niektórych przypadkach zdrowotnych może przynosić korzyści zdrowotne. [J.Higdon,2014] Wymagają one jednak dalszych badań.

Co mówią badania na temat chlorofilu?

Badania przeprowadzone na 15 różnych barwnikach spożywczych wykazały, że chlorofil może nieodwracalnie hamować aktywność selenoproteinowej reduktazy tioredoksynowej – w skrócie TrxR. Jest to układ będący częścią komórek rakowych. W badaniach wykazano związek aktywności układu TrxR z utrzymywaniem się i rozrostem guzów nowotworowych. [Sun i inn.,2021]. Hamowanie aktywności układu, jest celem większości terapii przeciwnowotworowych. W związku z powyższym, w badaniu wykazano, że chlorofilina pośrednio powoduje śmierć komórek rakowych. [Sun i inn.,2021].

Chlorofilina ze względu na swoją właściwość fotouczulającą, może wspierać terapię nowotworów [Z.Zhuo i inn., 2019]. Na przykład stosowaną od niedawna w leczeniu nowotworów złośliwych terapię fotodynamiczną [Z.Zhuo i inn., 2019]. Terapia polega na sprowokowaniu wytworzenia reaktywnych form tlenu, które niszczą komórki rakowe. Odbywa się to przy pomocy naświetlania zmian nowotworowych. To właśnie występowanie fotouczulacza w całym procesie decyduje o jego skuteczności. Chlorofilina jako naturalny związek zmniejszała ryzyko podrażnień skóry. Była mniej toksyczna w stosunku do całkowicie syntetycznych fotouczulaczy użytych na potrzeby badania. [Z.Zhuo i inn., 2019]

Badania wykonane wśród zdrowych kobiet ze zmianami skórnymi w formie przebarwień wykazały, że miejscowe stosowanie preparatu zawierającego cholorifilinę, wpływało na redukcję przebarwień wywołanych fotostarzeniem skóry. Stwierdzono to na podstawie obserwacji zmian w biomarkerach  skóry. W trakcie badania uczestniczki stosowały żel z chlorofiliną w 3 wyznaczonych miejscach. W celu oceny skuteczności poddawane były biopsji stemplowej. Preparat wykazywał działanie pomocne również w przypadku łagodnego trądziku, dużych, widocznych porów czy zaczerwienieniach na twarzy. [J.McCook i inn., 2016]

chlorofil
srisakorn / 123RF

Jakie są zagrożenia związane z piciem chlorofilu?

Chlorofilina przyjmowana w wysokich dawkach może zwiększać ryzyko wystąpienia oparzeń słonecznych. Dlatego podczas jej przyjmowania warto używać kremów z filtrem. Przypuszcza się, że może być to spowodowane jej działalnością fotouczulającą. Co oznacza, że zwiększa wrażliwość komórek na promieniowanie świetlne. [M.Griffin, 2019]

Obserwowanymi skutkami ubocznymi związanymi ze spożywaniem chlorofilu są: problemy trawienne, biegunki czy zmienna barwa stolca. Chlorofil może również wywoływać reakcję alergiczną w postaci np. miejscowego zaczerwienienia lub swędzenia. [M.Griffin, 2019]

Jak zrobić samodzielnie chlorofil do picia w domu?

Jak już wiesz, chlorofil jest związkiem chemicznym zawartym w roślinach. Nadaje im zieloną barwę, dlatego najwięcej chlorofilu zawierać będą rośliny zielone. Możesz więc zrobić swój chlorofil do picia samodzielnie w domu. Wystarczy stworzyć smaczny, zielony koktajl.

Przygotuj:

  • Garść szpinaku
  • Garść jarmużu
  • Garść rukoli
  • Szklankę wody
  • Banan lub jabłko, lub mango, lub gruszkę.

Produkty zmiksuj w blenderze. Gotowe!

Zobacz również
traganek

Przygotowanie koktajlu o wysokiej zawartości chlorofilu jest szybkie. Składniki potrzebne do jego przygotowania są zdecydowanie tańsze niż większość kuracji z pomocą gotowych preparatów.

Wnioski

Jak ukazują badania, terapia z udziałem chlorofiliny może być obiecująca w niektórych przypadkach, takich jak nowotwory czy zmiany skórne. Niestety na ten moment nie ma oficjalnych wytycznych, w jakich dawkach podawać chlorofilinę pacjentom, aby była korzystna i bezpieczna. Dodatkowo część wniosków w publikacjach naukowych jest sprzeczna. Chlorofilina w niektórych pracach wykazywała ryzyko poparzeń słonecznych, ale również stosowana miejscowo zmniejsza negatywne skutki fotostarzenia skóry.

Dla przeciętnego użytkownika chlorofil (a właściwie zawierające go rośliny) może pośrednio przynosić korzyści w postaci zwiększenia ilości błonnika w diecie. Dzieje się tak za sprawą zwiększenia udziału zielonych produktów roślinnych w jadłospisie, które są nie tylko bogatym źródłem chlorofilu, ale też błonnika.

Poprawa samopoczucia może być też odczuwana za sprawą zwiększenia puli antyoksydantów w codziennej diecie. Jednak suplementy w postaci chlorofilu do picia to w większości czysta chlorofilina sodowo-miedziowa, czyli półprodukt, niezawierający takich samych właściwości, co chlorofil. Jednocześnie jest droższy od naturalnych źródeł chlorofilu — zielonych roślin.

Możesz skorzystać z właściwości chlorofiliny dotyczących poprawy stanu skóry poprzez bezpośrednie nakładanie preparatu zawierającego ją. Warto skonsultować takie rozwiązanie z dermatologiem. W przypadku kiedy oczekujesz efektów obiecywanych na forach internetowych i ogólnej poprawy zdrowia, skorzystaj z powyższego przepisu, a resztę pieniędzy odłóż na wakacje ;).

Bibliografia:

  1. Sun,S., Zhang, J., Xu,W., Zhang,Y., Yang,R., Guo,J., Guan,S., Ma,Q., Ma,K., Xu,J. (2021) Chlorophyllin Inhibits Mammalian Thioredoxin Reductase 1 and Triggers Cancer Cell Death. Pobrano z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8615155/
  2. Zhuo,Z., Song,Z., Ma,Z., Zhang,Y., Xu,G., Chen,G. (2019) Chlorophyllin e6-mediated photodynamic therapy inhibits poliferation and induces apoptosis in human bladder cancer cells. Pobrano z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30816498/
  3. McCook,J., Stephens, T., Jiang, L., Law,R., Gotz, W. (2016) Ability of sodium copper chorophyllin complex to repair photoaged skin by stimulation of biomarkers in human extracellular matrix. Pobrano z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4966572/
  4. Griffin, M. (2019) Chlorophyll: Uses and Risk. Pobrano z: https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/chlorophyll-uses-and-risks
  5. Higdon, J. (2004) Chlorophyll and Chlorophyllyn. Pobrano z: https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/chlorophyll-chlorophyllin
  6. Lanfer-Marguez.U., Barros,R., Sinnecker,P. (2005) Antioxidant activity of chlorophylls and their derivatives. Pobrano z: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996905000918