Wielu rodziców na fali mody na dietę bezglutenową wprowadza ją także do diety swoich dzieci. Aspektem tym zajęła się Dr. Norelle Reilly z Pediatric Gastroenterology and the Celiac Disease Center w Columbia University Medical Center (USA). Jej komentarz został opublikowany zaś w The Journal of Pediatrics.
WedÅ‚ug badaÅ„ w Stanach Zjednoczonych aż 25% osób kupowaÅ‚o produkty bezglutenowe, wiÄ™kszość z nich uważaÅ‚a bezglutenowość za ważny czynnik przy wyborze produktu. Co ciekawe – blisko poÅ‚owa Amerykanów uważaÅ‚a tÄ™ dietÄ™ za bezcelowÄ… (wyraźny wzrost od 2013, gdy ledwie 1/3 osób posiadaÅ‚a takÄ… opiniÄ™).
Na dietetycy.org.pl już wcześniej kilku autorów pisało na temat zastosowania diety bezglutenowej (głównie związanej z celiakią) i przypadków, gdy jej stosować nie należy -> link. Głównym wnioskiem jest to, że dieta ta jest odpowiednia dla osób ze zdiagnozowanym problemem zdrowotnym. A jak wyglądają realia?
Dlaczego ludzie stosujÄ… dietÄ™ bezglutenowÄ…?
Według kwestionariusza przeprowadzonego wśród 1500 osób:
- 35% nie ma wyraźnego powodu
- 26% uważa, że taka dieta jest zdrowsza
- 19% wskazało na korzyści układu pokarmowego
- 10% miało w rodzinie osoby wrażliwe na gluten
- 8% samych było na niego wrażliwych
Czy można prowadzić dietę bezglutenową u dzieci?
Autorka artykułu apeluje, aby rodzice mieli większą świadomość na temat tego czym jest gluten. Wiele spośród nich wprowadza dietę bezglutenową u dzieci bez wcześniejszej konsultacji z dietetykiem. Tymczasem omijanie glutenu ma również swoje wady, o których nie zawsze te osoby wiedzą (możliwe zwiększenie kaloryczności, udziału tłuszczów i cukrów w diecie ze względu, że zamienniki bezglutenowe często mają inny skład niż standardowa żywność). Również nieumiejętne omijanie produktów z glutenem może prowadzić do deficytów składników odżywczych.
PodsumowujÄ…c:
Przed wprowadzeniem diety bezglutenowej u dziecka należy koniecznie skonsultować się z doświadczonym dietetykiem.
Źródło: medicalnewstoday.com