
Błonnik pokarmowy odgrywa ważną rolę w prawidłowej pracy przewodu pokarmowego. Wspomaga usuwanie z organizmu wielu substancji niepożądanych, np. metali ciężkich. Zatem dla ludzi zdrowych jego spożywanie jest bardzo korzystne. Istnieją jednak jednostki chorobowe, w których spożycie błonnika należy ograniczyć. [1]
Spis treści:
- Kto powinien stosować dietę niskobłonnikową?
- Zawartość błonnika w różnych produktach
- Praktyczne wskazówki
- Podsumowanie
- Bibliografia
Kiedy dieta powinna zawierać produkty o niskiej zawartości błonnika?
Dietę niskobłonnikową stosuje się przed pewnymi badaniami diagnostycznymi, wspomagając leczenie przeczyszczające. Wśród nich można wymienić kolonoskopię i kolonografię.
Badania wykazały, że zmniejszenie zawartości błonnika w diecie powoduje znacznie skuteczniejsze oczyszczanie jelita. Wpływa również na lepszą tolerancję środków przeczyszczających przez pacjentów. Dieta ta jest również zalecana przed planowanymi operacjami ginekologicznymi i operacjami w obrębie jamy brzusznej. Stosuje się ją też w okresie zaostrzeń różnych chorób jelit. Należą do nich:
- choroba Leśniowskiego-Crohna,
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
- zespół jelita drażliwego,
- zapalenie uchyłków jelita,
- choroba zakaźna przewodu pokarmowego,
- choroba nowotworowa odcinka przewodu pokarmowego. [2]
W okresie zaostrzeń chorób takich jak choroba Leśniowskiego-Crohna, czy też wrzodziejące zapalenie jelita grubego, występuje silna biegunka. Obniżenie zawartości błonnika w diecie może zmniejszyć częstotliwość i objętość stolców oraz ponownie wywołać stan remisji.
Autorzy jednego z przeglądów sugerują, że niekiedy należy ograniczyć ilość błonnika w diecie nawet do 10 g na dobę. U pacjentów z zespołem jelita drażliwego zastosowanie diety niskobłonnikowej może zmniejszyć nasilenie objawów.
W przypadku uchyłkowatości jelita grubego spożywanie produktów i potraw ubogich w błonnik może być stosowane również tylko w okresach zaostrzeń, ponieważ zmniejsza dolegliwości bólowe. Po ustąpieniu objawów należy ponownie zwiększyć ilość błonnika w diecie. [2]
Zawartość błonnika w różnych produktach spożywczych
Błonnik pokarmowy znajduje się w produktach pochodzenia roślinnego. Jego głównymi źródłami są produkty zbożowe, warzywa, owoce oraz orzechy, pestki i nasiona. Na zawartość błonnika ma wpływ stopień przetworzenia produktu, obróbka mechaniczna i obróbka termiczna. [3]

Produkty zbożowe
Produkty zbożowe charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Zdecydowanie większą jego zawartością charakteryzują się ryż brązowy i grube kasze, takie jak kasza gryczana, czy kasza jęczmienna, w porównaniu do ryżu białego i kasz drobnych.
W przypadku tego typu produktów istotne znaczenie ma sposób ich gotowania. Im dłużej będą gotowane i im bardziej będą miękkie, tym zawartość błonnika będzie niższa. Spośród pieczywa mała ilość błonnika znajduje się w jasnych produktach pszennych. Dlatego, będąc na diecie niskobłonnikowej, należy ograniczać żytnie, pełnoziarniste pieczywo.
Warto również zwrócić uwagę na zawartość tego składnika w produktach śniadaniowych, ponieważ wiele z nich zawiera duże ilości błonnika. Mogą być przeciwwskazane dla osób ograniczających jego ilość w diecie. Najlepszym wyborem będą płatki jaglane, w szczególności namoczone lub ugotowane. [1]
Zawartość błonnika pokarmowego w ziarnach, kaszach i makaronach [1]
Produkt | Zawartość błonnika w surowym produkcie [g / 100 g produktu] | Zawartość błonnika w gotowanym produkcie [g / 100 g produktu] |
Ziarna amarantusa | 14 | 6,1 |
Ryż brązowy | 8,7 | 3,0 |
Komosa ryżowa (quinoa) | 6,8 | 2,9 |
Kasza jęczmienna perłowa | 6,2 | 2,0 |
Kasza gryczana | 5,9 | 2,1 |
Kasza jęczmienna pęczak | 5,4 | 1,8 |
Kasza jaglana | 3,2 | 1,0 |
Makaron biały | 2,5 | 0,8 |
Ryż biały | 2,4 | 0,8 |
Makaron ryżowy | 2,3 | 0,9 |
Makaron gryczany | 1,8 | 0,9 |
Zawartość błonnika pokarmowego w pieczywie [1]
Produkt | Zawartość błonnika [g / 100 g produktu] |
Pumpernikiel | 9,4 |
Chleb pełnoziarnisty z żyta | 9,1 |
Chleb żytni razowy | 8,4 |
Bułki grahamki | 6,7 |
Chleb graham | 6,4 |
Chleb chrupki | 6,0 |
Chleb żytni jasny | 4,1 |
Chleb żytni pytlowy | 4,9 |
Chleb baltonowski | 3,3 |
Chleb pszenny | 2,7 |
Bułki owsiane | 2,6 |
Pieczywo tostowe | 2,1 |
Bułki mleczne | 2,0 |
Ciabatta | 2,0 |
Bułki pszenne | 1,8 |
Bułki i rogale maślane | 1,8 |
Zawartość błonnika pokarmowego w produktach śniadaniowych [1]
Produkt | Zawartość błonnika [g / 100 g produktu] |
Otręby pszenne | 42,4 |
Ekspandowane ziarno amarantusa | 14,0 |
Zarodki pszenne | 14,0 |
Musli z rodzynkami i orzechami | 9,7 |
Płatki jęczmienne | 9,6 |
Musli z owocami suszonymi | 8,0 |
Płatki gryczane | 8,7 |
Chrupki kukurydziane | 7,6 |
Płatki owsiane | 6,9 |
Płatki kukurydziane | 6,6 |
Płatki jaglane | 3,8 |
Warzywa
Zawartość błonnika pokarmowego w warzywach wynosi średnio 0,5-5,8 g w 100 g produktu. [3] Należy jednak wykluczyć z tej grupy nasiona roślin strączkowych, które charakteryzują się bardzo wysoką zawartością tego składnika. Większa ilość błonnika znajduje się w warzywach korzeniowych (marchew, pietruszka, seler) i włóknistych (por, rabarbar). Istotne znaczenie w przypadku warzyw ma ich obróbka – zarówno termiczna, jak i mechaniczna. Im bardziej są rozdrobnione i im dłużej są gotowane, tym mniej zawierają błonnika. [1]
Zawartość błonnika pokarmowego w warzywach [1]
Produkt | Zawartość błonnika [g / 100 g produktu] |
Fasola biała | 15,7 |
Nasiona soi | 15,7 |
Groch | 15,0 |
Soczewica czerwona | 8,9 |
Seler korzeniowy | 4,9 |
Korzeń pietruszki | 4,2 |
Natka pietruszki | 4,2 |
Rabarbar | 3,2 |
Dynia | 2,8 |
Por | 2,7 |
Szczypiorek | 2,5 |
Rzodkiewka | 2,5 |
Kapusta biała | 2,5 |
Kapusta czerwona | 2,5 |
Szpinak | 2,1 |
Papryka czerwona | 2,0 |
Cebula | 1,7 |
Sałata | 1,4 |
Cukinia | 1,0 |
Pomidor | 1,2 |
Ogórek | 0,5 |
Produkt | Zawartość błonnika w surowym produkcie [g / 100 g produktu] | Zawartość błonnika w gotowanym produkcie [g / 100 g produktu] |
Groszek zielony | 6,0 | 5,4 |
Brukselka | 5,4 | 4,9 |
Marchew | 3,2 | 3,6 |
Fasola szparagowa | 2,6 | 2,3 |
Brokuły | 2,5 | 1,8 |
Kalafior | 2,4 | 1,8 |
Buraki | 2,2 | 2,0 |
Ziemniaki | 1,5 | 1,4 |
Owoce
Zawartość błonnika pokarmowego w owocach wynosi ok. 2 g w 100 g produktu. [3] Będąc na diecie niskobłonnikowej, należy wyeliminować z jadłospisu – przede wszystkim porzeczki, maliny i jagody. W reszcie owoców zawartość błonnika jest niska, ale nie można spożywać ich w nadmiarze i tak samo, jak w przypadku warzyw ich obróbka mechaniczna i termiczna obniża jego zawartość. Warto zwrócić uwagę na ilość błonnika w owocach suszonych, która jest bardzo wysoka. Dlatego ich również nie należy spożywać na diecie niskobłonnikowej. [1]
Zawartość błonnika pokarmowego w owocach świeżych [1]
Produkt | Zawartość błonnika [g / 100 g produktu] |
Porzeczki czarne | 7,8 |
Porzeczki czerwone | 7,7 |
Maliny | 6,7 |
Porzeczki białe | 6,4 |
Czarne jagody | 3,2 |
Kiwi | 2,1 |
Gruszka | 2,1 |
Jabłko | 2,0 |
Cytryna | 2,0 |
Poziomki | 2,0 |
Pomarańcza | 1,9 |
Grejpfrut | 1,9 |
Mandarynki | 1,9 |
Brzoskwinia | 1,9 |
Truskawki | 1,8 |
Morele | 1,7 |
Mango | 1,7 |
Banan | 1,7 |
Śliwki | 1,6 |
Winogrona | 1,5 |
Czereśnie | 1,3 |
Nektarynka | 1,2 |
Melon | 1,0 |
Wiśnie | 1,0 |
Arbuz | 0,3 |
Zawartość błonnika pokarmowego w owocach suszonych [1]
Produkt | Zawartość błonnika [g / 100 g produktu] |
Figi suszone | 12,9 |
Jabłka suszone | 10,3 |
Morele suszone | 10,3 |
Śliwki suszone | 9,4 |
Daktyle suszone | 8,7 |
Rodzynki | 6,5 |
Banany suszone | 6,4 |
Orzechy, pestki, nasiona i produkty z nich wykonane
Zawartość błonnika pokarmowego w orzechach, pestkach i nasionach jest bardzo wysoka. Szczególnie duża ilość znajduje się w produktach kokosowych, maku oraz migdałach. Osoby ograniczające ilość błonnika w diecie powinny je wyeliminować. [1]
Zawartość błonnika pokarmowego w orzechach, pestkach, nasionach i produktów z nich wykonanych [1]
Produkt | Zawartość błonnika [g / 100 g produktu] |
Mąka z dyni | 47,6 |
Mąka kokosowa | 40,0 |
Wiórki kokosowe | 21,1 |
Mak niebieski | 20,5 |
Nasiona lnu | 18,0 |
Migdały | 12,9 |
Orzech kokosowy | 9,0 |
Orzechy laskowe | 8,9 |
Nasiona sezamu | 7,9 |
Orzechy arachidowe | 7,3 |
Orzechy włoskie | 6,5 |
Nasiona słonecznika | 6,0 |
Orzechy pistacjowe | 6,1 |
Pestki dyni | 5,3 |
Jak ograniczyć ilość błonnika w diecie? – Praktyczne wskazówki
- Wybieraj ryż biały, drobne kasze i jasny makaron zamiast ryżu brązowego, kasz grubych i pełnoziarnistego makaronu. Gotuj je do miękkości (gotowanie „al dente” jest niewskazane).
- Wybieraj jasne, pszenne pieczywo zamiast pieczywa żytniego, pełnoziarnistego i graham.
- Ogranicz spożywanie nasion roślin strączkowych i warzyw włóknistych (tj. por, rabarbar).
- Warzywa i owoce obieraj ze skórki, usuwaj pestki i nasiona. Warto poddać je obróbce termicznej (w szczególności warzywa korzeniowe, tj. marchew, pietruszka, ziemniaki).
- Wyeliminuj z diety owoce suszone, orzechy, pestki i nasiona.
Podsumowanie
Błonnik pokarmowy ma wiele właściwości prozdrowotnych. Dlatego u osób zdrowych ograniczanie spożycia produktów o dużej zawartości błonnika jest niekorzystne. Należy jednak pamiętać, że istnieją wskazania do spożywania produktów niskobłonnikowych. W takich wypadkach warto kierować się powyższymi wskazówkami.
Bibliografia:
- Przygoda B., Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K. (2019). Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Warszawa: PZWL.
- Vanhauwaert, E., Matthys, C., Verdonck, L., & De Preter, V. (2015). Low-residue and low-fiber diets in gastrointestinal disease management. Advances in Nutrition, 6(6), 820-827.
- Bienkiewicz, M., Bator, E., & Bronkowska, M. (2015). Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Probl Hig Epidemiol, 96(1), 57-63.
