5/5 (1)

Dla pacjentów, którzy przeszli już zawał serca lub udar, połączenie stosowania statyn i diety śródziemnomorskiej wydaje się najskuteczniejszym wyborem, aby zmniejszyć ryzyko zgonu, zwłaszcza z przyczyn sercowo-naczyniowych. Jest to wynik włoskich badań przeprowadzonych w IRCCS Neuromed w Pozzilli we Włoszech na ponad 1000 dorosłych rekrutowanych w badaniu Moli-sani, opublikowanym w czasopiśmie „International Journal of Cardiology”.

Dieta śródziemnomorska

Tradycyjna dieta śródziemnomorska bogata jest w owoce, warzywa, nasiona roślin strączkowych, zbożowe produkty pełnoziarniste, oliwę z oliwek, ryby. Zawiera wino w umiarkowanych ilościach. Należy pamiętać jest w tej diecie ograniczeniu ulega spożycie mięsa, zwłaszcza czerwonego.

… po dodaniu statyn

Autorzy informują: „Odkryliśmy, że statyny i dieta śródziemnomorska razem były bardziej skuteczne w zmniejszaniu ryzyka śmiertelności z powodów sercowo-naczyniowych. Prawdopodobnie dieta śródziemnomorska ułatwiła korzystne działanie statyn, które w naszym badaniu były generalnie stosowane w małych dawkach”.

dieta śródziemnomorska statyny

Naukowcy przeanalizowali także potencjalne mechanizmy leżące u podłoża tych pozytywnych interakcji między lekami a nawykami żywieniowymi, dotychczas słabo zbadanych.

Wnioski z badania

Korzystne połączenie statyn i diety śródziemnomorskiej wydaje się wpływać nie tyle na poziom cholesterolu,  ale zmniejszać subkliniczne zapalenie, stan, który predysponuje do większego ryzyka choroby i przedwczesnej śmierci. To odkrycie jest interesujące, szczególnie w świetle naszej obserwacji, że wysoki poziom subklinicznego zapalenia podwoił ryzyko śmiertelności u pacjentów, którzy już przeszli zawał serca lub udar” – zdaniem zespołu badawczego.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Dieta wysokobłonnikowa: nowe rozwiązania w terapii cukrzycy typu 2

Następne badania

Nasze dane sugerują, że powinniśmy bardziej skupić się na możliwych interakcjach między żywnością a lekami, co jest aspektem zaniedbanym w badaniach epidemiologicznych. Konieczne jest wyjaśnienie tych spostrzeżeń: jeśli wyniki naszych badań zostaną potwierdzone, można opracować nowe możliwości terapeutyczne dla osób, które już miały zdarzenia sercowo-naczyniowe, umożliwiające lepszą modulację interwencji farmakologicznej w stosunku do nawyków dietetycznych. To nowy aspekt medycyny personalizowanej

Źródło: Marialaura Bonaccio, Augusto Di Castelnuovo, Simona Costanzo, Mariarosaria Persichillo, Amalia De Curtis, Chiara Cerletti, Maria Benedetta Donati, Giovanni de Gaetano, Licia Iacoviello. Interaction between Mediterranean diet and statins on mortality risk in patients with cardiovascular disease: Findings from the Moli-sani Study. International Journal of Cardiology, 2018;

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka, obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Yes No