Fizjologia żywienia – Krauss (red.) – RECENZJA

Avatar photo

Fizjologia Żywienia to najnowszy podręcznik akademicki stworzony przez zespół specjalistów uniwersyteckich z ośrodka poznańskiego. Podręcznik dostosowany do programu nauczania na kierunkach lekarskim, pielęgniarskim, dietetyki oraz fizjoterapii.

Tytuł: Fizjologia żywienia
Autorzy: Hanna Kraus (red. nauk.)
Wydawnictwo: PZWL
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 410
fizjologia żywienia krauss

Fizjologia żywienia – co można znaleźć w podręczniku?

Treść podręcznika została zebrana w 16 rozdziałów z szeroko rozbudowanymi podrozdziałami i zestawieniem najaktualniejszej literatury fachowej.

W pierwszej części książki autorzy skupili się na szczegółowym omówieniu fizjologii układu  pokarmowego wraz ze skrótowym rysem anatomicznym. Scharakteryzowali fizjologię białej i brunatnej tkanki tłuszczowej, wskazali na zjawisko brunatnienia adipocytów wraz z implikacjami klinicznymi. W dalszej części książki szeroko omówiona została rola gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu wraz z rodzajami i konsekwencjami odwodnienia. Wyszczególniono także rolę i sposoby nawodnienia wśród sportowców, osób starszych czy osób chorych na cukrzycę.

W rozdziałach 4-6 opisano zdefiniowano pojęcie przemiany materii, bilansu energetycznego, makro i mikroelementów oraz scharakteryzowano makroskładniki pokarmowe.

Kolejne rozdziały podejmują zagadnienia związane z regulacją pobierania pokarmu oraz regulacją masy ciała ze wskazaniem na problematykę nadwagi i otyłości oraz niedożywienia z podziałem na typy.

W rozdziałach 9-11 poruszono obecnie często badane i omawiane zagadnienie dotyczące wpływu sposobu odżywiania na układ immunologiczny oraz znaczenie i funkcje mikrobioty jelitowej. Bardzo istotnym rozdziałem jest ten dotyczący czynników żywieniowych wpływających na kształtowanie mikrobioty przewodu pokarmowego – tu znalazły się nowe doniesienia naukowe warte uwagi czytelnika.  

W podręczniku Fizjologia Żywienia znalazły się także syntetycznie przedstawione informacje dotyczące jakości żywienia w różnych okresach życia, poczynając od okresu prekoncepcyjnego, poprzez żywienie niemowląt, małych i starszych dzieci, po żywienie osób starszych oraz aktywnych fizycznie.

To, czym wyróżnia się podręcznik Fizjologia Żywienia, jest rozdział poświęcony nowościom dietetycznym w świetle doniesień naukowych. Autorzy omówili tu nasiona chia, jagody goji, młody jęczmień, zieloną kawę oraz baobab, morwę białą, yacon, spirulinę oraz maqui pod kątem zawartości substancji odżywczych, składników bioaktywnych oraz praktycznego zastosowania.

Dla dietetyków bardzo przydatnym rozdziałem będzie ten poświęcony zamiennikom cukru i ich wpływie na zdrowie. Zostały tu omówione między innymi wysokofruktozowy syrop kukurydziany, stewia, polialkohole oraz sztuczne substancje słodzące. Dla osób poszukujących uaktualnionych informacji z zakresu genomiki żywienia powstał rozdział poświęcony między innymi nutrigenomice i epigenetyce.

Podsumowanie

Fizjologia Żywienia do przejrzyście napisany, aktualny i przystępny podręcznik akademicki skierowany zarówno do studentów jak i absolwentów kierunków związanych z medycyną i żywieniem człowieka. Atrakcyjne wydanie, liczne grafy, schematy, zestawienia tabelaryczne oraz wytłuszczenia w tekście umilą naukę do egzaminów oraz ułatwią zapamiętywanie najistotniejszych informacji.

Książka warta polecenia szczególnie z uwagi na przykuwające oko wydanie ale przede wszystkim na bardzo aktualną treść.