Odpowiednie nawodnienie w czasie wysiƂku fizycznego

Avatar photo
✔ Aktualizacja: nowe wyniki badaƄ
nawodnienie trening

Mechanizmy wydzielania potu

W czasie wysiƂku fizycznego następuje znaczny wzrost metabolizmu na skutek dostarczania energii do skurczĂłw mięƛni. Większoƛć energii w mięƛniach (nawet 75%) zostaje zamieniona w ciepƂo. Krew rozprowadza nadmiar ciepƂa z mięƛni po caƂym organizmie, co powoduje wzrost temperatury ustroju, wzrost temperatury ciaƂa. Nasz organizm, mając nadmiar ciepƂa, wƂącza mechanizmy termoregulacyjne. Do gƂównych mechanizmĂłw w czasie wysiƂku fizycznego naleĆŒy wydzielanie potu.

Istnieje wiele czynników mających wpƂyw na iloƛć wydalanego potu:

  1. Genetyka (niektĂłrzy ludzie po prostu pocą się bardziej niĆŒ inni),
  2. Powierzchnia ciaƂa (osoby mające większy rozmiar ciaƂa mają tendencję do większej potliwoƛci),
  3. ƚrodowisko (straty potu są wyĆŒsze w gorących i wilgotnych warunkach),
  4. Intensywnoƛć wysiƂku (wraz ze wzrostem intensywnoƛci treningu zwiększają się straty potu)

Wraz ze zwiększeniem stopnia wytrenowania i stopnia klimatyzacji iloƛć wydzielanego potu się zwiększa a zawartoƛć elektrolitów maleje. Ten rodzaj adaptacji pozwala na lepszą termoregulację oraz zachowanie równowagi elektrolitowej. SkƂadnik elektrolitów w pocie jest zmienny. Najwięcej w nim sodu oraz chloru. W niewielkiej iloƛci tracimy z potem potas.

nawodnienie trening
pixabay, cc0

Odwodnienie

Hipohydratacja (spadek caƂkowitej zawartoƛci wody poniĆŒej normy) ma negatywny wpƂyw na termoregulację (temperatura ciaƂa ulega podwyĆŒszeniu) oraz przyspiesza czynnoƛć akcji serca. Efektem tego zjawiska jest większe zmęczenie przy tym samym tempie pracy. Funkcja psychiczna jest upoƛledzona, co ma negatywny wpƂyw kontrolę ruchĂłw, podejmowanie decyzji i koncentrację. OprĂłĆŒnianie ĆŒoƂądka rĂłwnieĆŒ jest spowolnione, co powoduje uczucie przepeƂnienia i dyskomfort. Większoƛć rodzajĂłw ćwiczeƄ Ćșle wpƂywa na hipohydratację, a w szczegĂłlnoƛci te wykonywane w gorących warunkach. Negatywne skutki są wykryte przy  niedoborze pƂynĂłw sięgających 2%  (ubytek 1,5 litra u sportowca o  masie 75 kg). Dodatkowo duĆŒa utrata sodu wpƂywa na powstawanie skurczĂłw mięƛni, osƂabieniu ich siƂy oraz obrzęku komĂłrek (występują zaburzenia przewodnictwa nerwowego i gospodarki wodnej organizmu). Aby zapobiegać temu zjawisku, naleĆŒy wypijać odpowiednie iloƛci napojĂłw izotonicznych zawierających węglowodany i sĂłd.

Plan wymiany pƂynów

Nie ma idealnej strategii nawadniania na kaĆŒdego sportowca. MoĆŒna oszacować wƂasne zapotrzebowanie na pƂyn, waĆŒÄ…c się przed treningiem i po nim. KaĆŒdy utracony kilogram odpowiada ok. 1 litrowi pƂynu. Jeƛli dodamy masę pƂynĂłw (lub pokarmĂłw) spoĆŒywanych w czasie treningu oszacujemy caƂkowitą utratę pƂynĂłw.

PrzykƂad:

W czasie treningu wypiliƛmy 1,5 litra pƂynĂłw a waga po treningu pokazuje kilogram mniej? Znaczy, ĆŒe utraciliƛmy okoƂo 2,5 litra pƂynĂłw  naszego ciaƂa.

Odpowiednie nawodnienie

Przed treningiem

Do treningu naleĆŒy przystąpić odpowiednio nawodnionym. Przed rozpoczęciem ćwiczeƄ naleĆŒy przyjąć 200-600 ml wody. Dzięki temu ĆŒoƂądek będzie tylko częƛciowo wypeƂniony, co nie będzie powodowaƂo dyskomfortu.

Hiperhydratacja

🔎 DuĆŒym zainteresowaniem badaczy cieszy się w ostatnim czasie takĆŒe strategia hiperhydratacji. Stosowana przed ćwiczeniami moĆŒe poprawić wydajnoƛć i wytrzymaƂoƛć podczas ćwiczeƄ o staƂej intensywnoƛci, prawdopodobnie dzięki zmniejszeniu tętna i temperatury ciaƂa. Jest to moĆŒliwe dzięki szybkiemu zwiększeniu objętoƛci osocza. NiektĂłre badania zauwaĆŒyƂy poprawę wydajnoƛci (zakres 5,7-11,4%) lub iloƛci wykonanej pracy (zakres 4-5%) podczas ćwiczeƄ. Czeƛć badaƄ wskazaƂa na zwiększenie wytrzymaƂoƛci (zakres 14,3-26,2%), zmniejszenie ƛredniego tętna (zakres 3-11 uderzeƄ na minutę), zmniejszenie ƛredniej temperatury ciaƂa (zakres 0,1-0,8 °C). W częƛci badaƄ uczestniczy zgƂaszali objawy ze strony ukƂadu pokarmowego, stąd warto do tego tematu podchodzić indywidualnie i ostroĆŒnie. [5]

W trakcie treningu

W czasie treningu zaleca się przyjmowania w odstępach 15-20 minutowych okoƂo 150-250(350) ml pƂynĂłw. Kluczową rolę odgrywa czas treningu. Jeƛli trening trwa poniĆŒej godziny i jest on rekreacyjny to najczęƛciej do uzupeƂnienia iloƛci pƂynĂłw wystarczy woda mineralna, rozcieƄczone soki czy herbata (są to napoje hipotoniczne).

Przy intensywnym treningu trwającym >1 h naleĆŒy sięgnąć po napoje izotoniczne zawierające więcej sodu (ok. 05-07 g/l) oraz węglowodany (4-8%). PomoĆŒe to oszczędzić glikogen i tym samym zwiększyć efektywnoƛć treningu.

Dodatkowo w czasie wykonywania treningu w gorącym ƛrodowisku dobrym posunięciem będzie picie napojĂłw zimnych. Wydajnoƛć moĆŒe się poprawić nawet o 10%

Zobacz rĂłwnieĆŒ
czego nie jeƛć w ciÄ…ĆŒy

Po treningu

Po treningu naleĆŒy w ciągu 24 h wyrĂłwnać stan nawodnienia organizmu oraz uzupeƂnić straty elektrolitĂłw. Na kaĆŒdy utracony kilogram masy ciaƂa w czasie treningu naleĆŒy przyjąć ok. 1,5 l pƂynu. Dodatkowa objętoƛć jest potrzebna, aby zrekompensować zwiększoną produkcję moczu towarzyszącą szybkiemu poborowi duĆŒych objętoƛci pƂynu. Pierwsze 500 ml naleĆŒy przyjąć po treningu. Kolejne niewielkie iloƛci (100-250 ml) naleĆŒy przyjmować w odstępach 15-20 minutowych. W celu wyrĂłwnania poziomu sodu i innych elektrolitĂłw po treningu moĆŒna sięgnąć po napoje sportowe. W okresie potreningowym nie naleĆŒy rĂłwnieĆŒ obawiać się spoĆŒycia soli. Będzie to wręcz pomocne do przywrĂłcenia odpowiedniej rĂłwnowagi wodno-elektrolitowej. Ponadto w ciągu caƂego dnia dieta powinna być zbilansowana, z odpowiednią podaĆŒÄ… pƂynĂłw, co pozwoli przystąpić do następnego treningu dobrze nawodnionym.

UWAGA

Dzieci oraz osoby starsze mają mniejsze  poczucie pragnienia, dlatego zawsze naleĆŒy im przypominać o koniecznoƛci wypijania pƂynĂłw.

Podsumowanie

Dobra strategia nawadniania jest kluczowym aspektem w przeciwdziaƂaniu odwodnienia sięgającego 2%. NaleĆŒy jednak podkreƛlić, ĆŒe na iloƛć wydalanego potu i elektrolitĂłw wpƂywa tak wiele czynnikĂłw, ĆŒe nie ma idealnego schematu nawadniania. KaĆŒdy przypadek naleĆŒy rozpatrzyć indywidualnie.

Bibliografia:

  1. AIS/Australian Institute of Sport
  2. Ć»ywienie czƂowieka zdrowego i chorego, pod red. Mariana GrzymisƂawskiego, Jana Gawęckiego, wyd.2 zmien. , Warszawa, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010
  3. Burdon CA, O’Connor HT, Gifford JA, Shirreffs SM. Influence of beverage temperature on exercise performance in the heat: a systematic review. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2010;
  4. Sawka MN, Burke LM, Eichner ER, Maughan RJ, Montain SJ, Stachenfeld NS. American College of Sports Medicine position stand. Exercise and fluid replacement. Med Sci Sports Exerc. 2007;
  5. Jardine, W. T., Aisbett, B., Kelly, M. K., Burke, L. M., Ross, M. L., Condo, D., … & Carr, A. J. (2023). The Effect of Pre-Exercise Hyperhydration on Exercise Performance, Physiological Outcomes and Gastrointestinal Symptoms: A Systematic Review. Sports Medicine, 1-24.
  • Data pierwotnej publikacji: 8.01.2018
  • Data ostatniej aktualizacji o wyniki badaƄ: 30.07.2023