Forma obfitości – Laura Osęka [RECENZJA]

Avatar photo

„Forma obfitości”, to bardzo przyjemna, pięknie wydana książka przepisowa, wydana w 2019 roku nakładem wydawnictwa Publicat. Autorką jest blogerka i dietetyczka Laura Osęka. Laura Osęka debiutowała już na rynku wydawniczym książką „Miska szczęścia”, która także została poświęcona przepisom kulinarnym. 

Tytuł: Forma obfitości. Lokalnie, zdrowo, sezonowo
Autor: Laura Osęka
Wydawnictwo: Publicat
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 208
forma obfitości okładka

Forma obfitości, czyli zdrowe pieczenie

To, co wyróżnia „Formę obfitości” to koncepcja przepisów. Wszystkie dania zostały zaplanowane, tak by do ich przyrządzenia wykorzystać jedynie blachę lub naczynie żaroodporne i piekarnik. Autorka wykorzystała jedynie lokalne, sezonowe surowce, co bardzo cieszy i znacząco ułatwia zaopatrzenie.

Jako dietetycy często zachłystujemy się egzotycznymi produktami, prześcigamy się w wynajdowaniu importowanych superfoods i chwalimy ich walory prozdrowotne. Przez pogoń za nowinkami przechodzimy dość obojętnie obok rodzimych warzyw i owoców, uznając je za zwyczajne.

Na szczęście przez wzrastającą świadomość żywieniową zaczynamy doceniać żywność lokalną i zauważać jej korzystny wpływ na zdrowie. Trend promujący locavore, czyli preferowanie żywności wytworzonej w najbliższej okolicy konsumenta dopiero nabiera rozpędu. To cieszy z uwagi na wymierne korzyści dla środowiska, pozytywnie wpływa też na zdrowie i pomaga lokalnej społeczności głównie rolników.

Książka „Forma obfitości” doskonale wpisuje się w tę korzystną tendencję żywieniową, ułatwiając dokonywanie trafnych wyborów. Z uwagi na zmieniającą się w ciągu roku gamę dostępności produktów, autorka podzieliła przepisy na 4 rozdziały zgodne z porami roku. Dana zebrane w tej publikacji, są przeważnie wegetariańskie, jednak kilka z nich zawiera dodatek sera lub ryb. 

Wiosna

Po okresie zimowej monotonii i ograniczonym dostępie do sezonowych warzyw i owoców przepisy wiosenne to prawdziwa eksplozja barw, zapachów, świeżości i niebanalnych połączeń produktowych. Sezon na nowalijki sprzyja kulinarnym eksperymentów. Do najbardziej wyczekiwanych smaków tej pory roku z pewnością można zaliczyć rabarbar. Bułki czy pachnące ciasto rabarbarowe to nie tylko uczta dla smakosza, ale miłe wspomnienie dzieciństwa. Zielone warzywa pod postacią tarty, placków z kalarepy czy zapiekanej fasoli ze szpinakiem doskonale sprawdzą się jako dania obiadowe. Ci, którzy lubią drobne, ale wykwintne przekąski powinni spróbować tej z ciecierzycy, tarty z botwinką i koperkiem czy zapiekanych pietruszek. Amatorzy ryb skuszą się na łososia ze szparagami i młodymi ziemniakami czy majową rybę.

forma obfitości przepisy

 

Lato

Pełnia sezonu na większość gatunków warzyw i owoców sprzyja kulinarnym eksperymentom. Autorka zaplanowała ogromną różnorodność dań z dominantą tej ważnej grupy produktów. W przepisach pojawiły się tarta szparagowa, zapiekany zielony makaron, zielona szakszuka, faszerowane pomidory czy letnie warzywa z octem balsamicznym. Dla łasuchów zaś kilka słodkich przekąsem w wersji dietetycznej. Wybierać mogą w takich przysmakach jak kruszonka rabarbarowa z truskawkami oraz zapiekanki malinowo-brzoskwiniowa i jabłkowo-jeżynowa. 

Jesień

Jesień obfituje w warzywne skarby dla zdrowia. Dostępność dyni, fasoli, orzechów, świeżo wykopanych ziemniaków i tegorocznych kasz sprawia, że dieta może być naprawdę urozmaicona i zasobna w składniki odżywcze. Ten trend zaznaczył się mocno w przepisach zabranych w „Formie obfitości”. Laura Osęka zaproponowała całą gamę ciekawych potraw z dynią. Wśród nich znalazły się między innymi dynia hasselback, galette z dynią i serem pleśniowym czy dynia faszerowana. Wartymi uwagi daniami wytrawnymi są cukiniowe zawijasy, pieczone ziemniaki z cebulą, faszerowane papryki czy kaszotto grzybowe. Na słodko zaś warto wybrać orzechy w karmelu, pieczone jabłka czy kruszonkę śliwkową. 

Zima 

Ta pora roku bazuje przede wszystkim na warzywach korzeniowych, strączkowych i przetworach zbożowych. Łatwe w przechowywaniu, zasobne w składniki odżywcze i błonnik a przede wszystkim wszechstronne kulinarnie. Na zimowy obiad warto wybrać rozgrzewające ziemniaki, które można podać z rybą w sosie teriyaki. Na kolację zaś doskonale sprawdzi się kaszotto z porem, podpłomyki, czy curry z ciecierzycą. Gości poczęstować można ciastem cytrynowo-rozmarynowym, pieczoną owsianką jabłkową czy sernikiem. 

Podsumowanie

Książka „Forma obfitości, lokalnie zdrowo sezonowo” Laury Osęki to pięknie wydana i bogato ilustrowana książka przepisowa. Czytelnika zachwyci prostotą przepisów i łatwością ich wykonania. Niecodzienny pomysł autorki na wykorzystanie jednej techniki kulinarnej, pieczenia, dodaje oryginalności. Książka warta polecenia miłośnikom kuchni wegetariańskiej oraz osobom lubiącym podążać za zdrowymi trendami kulinarnymi.