„Jedz i chudnij z dietą sirt” to najnowsza książka autorstwa Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej i Ewy Sypnik-Pogorzelskiej wydana nakładem wydawnictwa RM w 2020 roku.
Tytuł: Jedz i chudnij z dietą SIRT |
Autorzy: Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska Ewa Sypnik-Pogo |
Wydawnictwo: RM |
Ilość stron: 160 |
Rok wydania 2020 |
Dieta SIRT
Co sezon w mediach pojawia się nowa, podobno najskuteczniejsza na świecie, dieta odchudzająca. Swoje pomysły na odchudzanie promują celebryci, aktorzy, a nawet internetowi znachorzy. Rokrocznie pojawiają się przeróżne rankingi diet odchudzających, analizowana jest ich popularność, skuteczność czy stopień irracjonalności zaleceń. Po ostatnim boomie diety bezglutenowej, postów owocowo-warzywnych i triumfów diety paleo, przyszła pora na dietę sirt.
Sirtuiny
Czym są tytułowe sirtuiny? Autorki tłumaczą, że są to białka wytwarzane w organizmie, które mają pozytywny wpływ na zdrowie, długowieczność i proces chudnięcia. Sirtuiny występują w jądrze komórkowym, cytoplazmie i mitochondriach i wykazują działanie prozdrowotne, przeciwwolnorodnikowe oraz mogą wspomagać leczenie chorób związanych z procesami starzenia. Niektóre pokarmy pobudzają organizm do zwiększonej produkcji sirtuin – a one zaś wpływają na metabolizm tłuszczów i węglowodanów oraz spowalniają procesy starzenia. Do produktów aktywujących sirtuiny należą przede wszystkim papryczka chilli, kapary, kakao, oliwa, kawa, zielona herbata, jarmuż, lubczyk, daktyle, soja, orzechy włoskie. rukola, kurkuma, truskawki i czerwone wino.
Dieta sirt została opracowana przez dwóch naukowców z Uniwersytetu w Surrey w Anglii, którzy w 2016 wydali książkę z opisem diety. Autorzy diety sirt rekomendują ograniczenie energetyczności dobowej racji pokarmowej z jednoczesnym spożyciem bogatych w aktywatory sirtuin zielonych koktajli.
Dieta sirt zakłada 4 etapy. W pierwszym, trwającym do 3 dni planowane są 3 koktajle i jeden posiłek sirtuinowy o łącznej energetyczności 1000 kcal. Kolejny etap trwający 4-7 dni zakłada 2 koktajle i 2 posiłki sirtuinowe o kaloryczności 1500 kcal. W 3 etapie trwającym 8-14 dni kaloryczność nie jest już określona, jednak zaleca się 4-5 posiłków i 1 koktajl sirtuinowy. W ostatnim etapie również nie ma określonej kaloryczności ani zaleceń co do rodzaju pokarmów, z zastrzeżeniem preferencji zielonych koktajli i produktów sirtuinowych.
W dietetyce odchodzi się od drastycznych restrykcji kalorycznych, których przykładem była powszechnie znana dieta 1000kcal. Autorki „jedz i chudnij z dietą sirt” słusznie zauważyły, że zalecenia pierwszego etapu tej diety są niezgodne z rekomendacjami dotyczącymi diet redukcyjnych. Podkreśliły jednak korzyści płynące z dużego udziału warzyw, owoców, ziół i ziaren w diecie sirt.
Założenia diety
W pierwszych rozdziałach książki „jedz i chudnij z dietą sirt” Autorki wyjaśniły założenia diety, przeanalizowały kilkanaście produktów żywnościowych pod kątem zawartości przeciwutleniaczy, będących najczęściej również aktywatorami sirtuin oraz podały najważniejsze wskazówki, co do prawidłowego komponowania codziennego jadłospisu. W książce znalazł się też rozdział poświęcony roli aktywności fizycznej jako czynnika warunkującego zdrowie osób w każdym wieku. W tej części książki autorki przytoczyły 7 zasad zdrowego żywienia autorstwa profesora Bergera dla podkreślenia złożoności czynników wpływających na zdrowie.
Przepisy
W części przepisowej znalazły się pomysły na koktajle i napoje, które w założeniu diety sirtuinowej mają jedno z najważniejszych miejsc w jadłospisie. Wiele z nich zawiera dodatek kurkumy, imbiru, chili czy sproszkowanej zielonej herbaty.
Koklajle z „jedz i chudnij z dietą sirt” to przede wszystkim połączenia warzywno-owocowe – przykładem może być koktajl sirtuinowy z pomarańczą, gdzie dodany jest seler naciowy pietruszka pomarańcze i truskawki a to wszystko z dodatkiem kurkumy i orzechów włoskich. Propozycja sycąca ale też zawierająca wiele witamin, przeciwutleniaczy oraz składników mineralnych. Inna propozycją jest koktajl z truskawkami i matchą, zawierający także awokado, szpinak, truskawki, pomarańcze i pietruszkę. Autorki podały też przepis na rozgrzewający napój w kurkumą na bazie mleka roślinnego i miodu – doskonała propozycja na pochmurne dni.
W książce znalazły się propozycje dań śniadaniowych, obiadowych, zup sałatek, deserów oraz dodatków do potraw. Autorki bazują przede wszystkim na produktach roślinnych i poszukiwaniu zamienników produktów odzwierzęcych, czego przykładem może być jajecznica z tofu czy leczo z soją lub curry z papryki i tofu. Osoby jadające mięso także znajdą tu coś dla siebie.
Propozycja pieczonej piersi kurczaka z pietruszkowym pesto czy krewetki z makaronem z cukinii zachwycą niejednego smakosza. Pokaźną cześć książki zajęły przepisy na różnorodne sałatki. Ciekawszymi propozycjami mogą być sałatka z czerwonej cykorii i wędzonego sera lub ogórka, mango i cukinii. Dla osób lubiących ryby można śmiało polecić sałatkę z łososiem i kaszą jaglaną. Jako dodatki do dań autorki proponują pesto z pietruszki, dipy z jogurtu, curry czy zielonego groszku. Dla łasuchów panie przygotowały propozycje deseru chia, pieczone jabłko czy deser truskawkowo-orzechowy.
Podsumowanie
Macie niedosyt ciekawych przepisów? Koniecznie zajrzyjcie do „jedz i chudnij z dietą sirt” , nawet jeśli wcale nie macie zamiaru się odchudzać – przepisy tu zebrane są dobrze opracowane i mogą stanowić ciekawą alternatywę dla codziennego domowego jedzenia.
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl