Jeera water. Czym jest i jakie ma zastosowanie?

Karolina Jaworska
jeera water

W obecnych czasach ciężko znaleźć kogoś, kto się nigdy nie odchudzał. Wiele osób chce szybko i skutecznie pożegnać się ze zbędnymi kilogramami. Sięgamy po diety cud i specyfiki, które mają nam pomóc w osiągnięciu oczekiwanych efektów. Jednym z bardziej popularnych w ostatnim czasie napojów jest jeera water. O tym, czym jest i jakie ma właściwości, dowiesz się w poniższym artykule.

Co to jest jeera water?

Jeera, czyli kumin to tysiącletnia przyprawa o charakterystycznym smaku i korzystnych dla organizmu właściwościach [1]. Wytwarzana jest z suszonych dojrzałych owoców Cumin cyminum L. [2]. Jeera water to woda z kminem rzymskim, gotowana w celu ekstrakcji z ziarenek cennych składników odżywczych i smaku. Jest to tradycyjny napój pochodzący z Indii, stosowany w różnych celach. Picie tej przyprawy z wodą sprawia, że łatwiej nam wykorzystać jej potencjał [3].

kumin
mirzamik / 123RF

Właściwości zdrowotne kuminu

Kmin rzymski jest źródłem ponad 100 różnych substancji chemicznych, w tym:

  • niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT),
  • wielu witamin (tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, E i C),
  • składników mineralnych (wapnia, żelaza, fosforu, potasu, sodu, cynku i innych pierwiastków śladowych) [4].
  • stanowi bogate źródło olejków roślinnych i eterycznych,
  • charakteryzuje się dużą zawartością błonnika,  białka i flawonoidów

Wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antyoksydacyjne [5]. Głównymi bioaktywnymi składnikami są aldehyd kuminowy, cymen i terpenoidy. Działają one przeciwdrobnoustrojowo na mikroorganizmy, takie jak E. coli, S. aureus i S. faecalis. Charakteryzuje się działaniem synergistycznym z nasionami kolendry [6].

Korzyści z picia jeera water

Woda z kuminem swoje właściwości zawdzięcza tej przyprawie. Oddziałuje ona pozytywnie na wiele problemów i schorzeń.

  • Najbardziej znane zastosowanie dotyczy układu trawiennego. Jeera water zawiera związki chemiczne, które wspomagają przy zespole jelita drażliwego (IBS). Redukują objawy, takie jak wzdęcia, odbijanie się i występowanie biegunki [1].
  • Jeera water ma właściwości antyoksydacyjne, redukuje wolne rodniki i zapobiega ich niszczącemu działaniu. Regularne spożywanie chroni organizm przed stresem oksydacyjnym [14].
  • Wspiera detoksykację wątroby, a zawarty w ziarnach kuminu tymol stymuluje wydzielanie żółci i enzymów trawiennych. Dzięki temu odgrywa istotną rolę w trawieniu pokarmu w żołądku i jelitach [11].
  • Badania wskazują, że związki zawarte w kuminie mogą mieć działanie przeciwnowotworowe. Substancje bioaktywne w kminie rzymskim mogą znacząco opóźniać i zapobiegać powstawaniu nowotworów sutka [7].
  • Kumin wykorzystuje się w leczeniu dyslipidemii, czyli zaburzeń gospodarki lipidowej. Związki w nim zawarte powodują redukcję poziomu triglicerydów i frakcji LDL cholesterolu, a także zwiększają poziom lipoprotein o dużej gęstości [4].
  • Picie wody z kuminem poprawia wrażliwość receptorów insulinowych i zmniejsza poziom cukru we krwi. Co więcej, można zaobserwować utratę masy ciała i zmiany metaboliczne. Wśród nich można wymienić zmniejszone wydzielanie mocznika i kreatyniny [8].
  • Nasiona kuminu są bogate w żelazo, które jest niezbędne do tworzenia hemoglobiny. Dzięki temu, regularne picie jeera water może okazać się pomocne w zapobieganiu i zmniejszeniu objawów anemii [12].
  • Warto również zauważyć, że substancje aktywne w kuminie wykazują działanie zwiększające biodostępność antybiotyków, takich jak erytromycyna, cefaleksyna, amoksycylina i leków, takich jak ketokonazol oraz azydotymidyna [8].

Warto dodać, że wiele właściwości kuminu jest już potwierdzonych naukowo, jednak jest on wciąż obiektem licznych badań. Skala jego działań nie jest jeszcze w pełni poznana.

Jeera water jako napój na odchudzanie?

W procesie odchudzania kluczowa jest zmiana nawyków żywieniowych i stosowanie deficytu kalorycznego [9]. Jeera water może być dodatkiem do odpowiednich nawyków. Usprawni nasz metabolizm i poprawi trawienie. W ten sposób może wspierać utratę masy ciała. Stosowana wraz z dietą redukcyjną wpływa na polepszenie parametrów antropometrycznych i biochemicznych [13].

Jak pić jeera water, aby widzieć zmiany?

Jeera water można pić dwa razy dziennie, w celu przyspieszenia metabolizmu. Pora dnia nie ma większego znaczenia. Zaleca się czasem, aby spożywać ten napój o poranku, na czczo [1]. Badania wskazują, że już po 8 tygodniach można zaobserwować widoczne efekty, takie jak zmniejszenie masy ciała, a także redukcję trójglicerydów, cholesterolu całkowitego i jego frakcji LDL we krwi [10].

Czy jeera water może być spożywana w ciąży?

Picie wody z kuminem może zwiększać laktację i zmniejszać nudności w trakcie ciąży [8]. Ze względu na negatywne skutki nadmiernego spożycia kuminu, jeera water należy przyjmować z umiarem, a najlepiej w konsultacji z lekarzem.

Negatywne skutki spożycia

Nadmiar kuminu

Kumin zalicza się do bezpiecznych i dobrze tolerowanych przypraw. Należy jednak pamiętać, że jak każda substancja, stosowany w nadmiarze może powodować pewne dolegliwości. Długotrwale i duże spożycie kminu rzymskiego może skutkować zwiększonym ryzykiem krwawień, komplikacjami ze strony układu oddechowego i zapaleniem skóry.

Interakcje z lekami

Może także wchodzić w interakcje z niektórymi antybiotykami, lekami przeciwpadaczkowymi, przeciwcukrzycowymi i przeciwzapalnymi. Co więcej, ostrożność w spożywaniu jeera water powinny zachować osoby z wrzodami żołądka [4].

Warto również zwrócić uwagę, że pozytywne efekty picia jeera water, mogą zmienić się w negatywne na skutek nadmiernego spożycia. Można doświadczyć zgagi oraz hipoglikemii, czyli obniżenia poziomu glukozy we krwi [12].

Jak przygotować jeera water w domu?

Istnieją dwa sposoby przygotowania wody z kuminem. Pierwszy sposób wykorzystuje obróbkę cieplną, a drugi polega na całonocnym moczeniu ziaren kminu rzymskiego w wodzie. Poniżej znajdziesz instrukcję, jak sporządzić jeera water.

Zobacz również
żeń szeń

Składniki:

  • 1-2 łyżki ziaren kuminu,
  • 1 litr wody.

Sposób przygotowania:

  1. Wlej wodę do garnka i dodaj ziarna kuminu. Jeśli chcesz, możesz je rozgnieść przed dodaniem, wtedy wypuszczą więcej smaku i lotnych olejków.
  2. Gotując na wolnym ogniu, doprowadź do wrzenia, a następnie zakryj pokrywką i zostaw na 5 minut.
  3. Zwiększ delikatnie temperaturę i ponownie zagotuj. Na tym etapie ziarenka powinny lekko puchnąć i wypuszczać aromat.
  4. Zdejmij garnek z ognia i przykryj pokrywką. Pozostaw do delikatnego wystudzenia. Najlepiej podawać, gdy woda jest wciąż ciepła.
  5. Odcedź powstały napój.
  6. Jeżeli smak jest zbyt intensywny, można dodać więcej wody. Tradycyjnie jeera water podawana jest bez dodatków i w temperaturze pokojowej. Można jednak dodać dla smaku sok z cytryny lub miód. Należy jednak pamiętać, żeby nie dodawać ich do wody gorącej.
  7. Jeera water spożywaj na świeżo, najlepiej tego samego dnia, kiedy została przygotowana.

Możesz także przygotować jeera water z mielonych ziaren kuminu zalanych ciepłą wodą. Wystarczy dodać pół łyżeczki przyprawy do 200 ml wody. Taki napój od razu nadaje się do spożycia. Jeśli chcesz osiągnąć jak najlepsze efekty, wybierz świeże ziarna kminu.

Dodatki do jeera water

Do jeera water można dodać różne dodatki, które polepszą specyficzny smak tego napoju, ale również wpłyną pozytywnie na nasze zdrowie. Dodanie świeżych liści bazylii czy mięty poprawi trawienie. Miód i cynamon pomogą zwalczyć infekcje układu oddechowego. Co więcej, dodatek cynamonu może być skuteczny w regulacji poziomu cukru we krwi [3].

jeera water
mirzamik / 123RF

Podsumowanie

Jeera water w Indiach od wielu lat stosowana jest jako środek na wiele schorzeń i problemów. Badania nad kuminem wskazują, że jego przyjmowanie i suplementacja może pozytywnie wpłynąć na redukcję masy ciała, a także poprawę parametrów biochemicznych.

Stosowanie kminu rzymskiego w postaci wody z gotowanych ziaren znacznie ułatwia jego przyswajanie. Warto włączyć do swojej diety picie jeera water, nie tylko, kiedy chcemy schudnąć. Ze względu na szerokie właściwości zdrowotne kuminu. Należy jednak pamiętać o istniejących przeciwwskazaniach i w razie współistniejących chorób skonsultować spożywanie tego napoju z lekarzem.

Bibliografia:

  1. Somasundaram, K. (2021). Jeera Water – Benefits, Side Effects and Jeera Weight Loss. Pobrano 16 Kwietnia 2022, z https://www.healthifyme.com/blog/jeera-water-benefits-side-effects-recipe/
  2. Amin, G. (2012). Cumin. In Handbook of herbs and spices (pp. 250-259). Woodhead Publishing.
  3. Jeera water (Cumin water). (2021). Pobrano 16 Kwietnia 2022, z https://www.indianhealthyrecipes.com/jeera-water/
  4. Hadi, A., Mohammadi, H., Hadi, Z., Roshanravan, N., & Kafeshani, M. (2018). Cumin (Cuminum cyminum L.) is a safe approach for management of lipid parameters: A systematic review and meta‐analysis of randomized controlled trials. Phytotherapy Research, 32(11), 2146-2154.
  5. Merah, O., Sayed-Ahmad, B., Talou, T., Saad, Z., Cerny, M., Grivot, S., … & Hijazi, A. (2020). Biochemical composition of cumin seeds, and biorefining study. Biomolecules, 10(7), 1054.
  6. Liu, Q., Meng, X., Li, Y., Zhao, C. N., Tang, G. Y., & Li, H. B. (2017). Antibacterial and antifungal activities of spices. International journal of molecular sciences, 18(6), 1283.
  7. Aqil, F., Jeyabalan, J., Munagala, R., Ahmad, I., Schultz, D. J., & Gupta, R. C. (2021). Cumin Prevents 17β-Estradiol-Associated Breast Cancer in ACI Rats. International journal of molecular sciences, 22(12), 6194.
  8. Mnif, S., & Aifa, S. (2015). Cumin (Cuminum cyminum L.) from Traditional Uses to Potential Biomedical Applications. Chemistry & Biodiversity, 12(5), 733-742.
  9. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dlaczego diety cud nie działają. Pobrano 16 Kwietnia 2022, z https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/dlaczego-diety-cud-nie-dzialaja/
  10. Taghizadeh, M., Memarzadeh, M. R., Abedi, F., Sharifi, N., Karamali, F., Kashan, Z. F., & Asemi, Z. (2016). The effect of Cumin cyminum L. Plus lime administration on weight loss and metabolic status in overweight subjects: A randomized double-blind placebo-controlled clinical trial. Iranian Red Crescent Medical Journal, 18(8).
  11. Nagdeve, M. (2021). Cumin: Benefits, Uses & Side Effects | Organic Facts. Pobrano 19 Kwietnia 2022, z https://www.organicfacts.net/health-benefits/seed-and-nut/health-benefits-of-cumin.html
  12. Arora, D. (2022). 15 Everyday Benefits Of Jeera Water That You Should Know!. Pobrano 19 Kwietnia 2022, z https://pharmeasy.in/blog/jeera-water-the-ultimate-detox-drink-for-weight-loss/amp/
  13. Zare, R., Heshmati, F., Fallahzadeh, H., & Nadjarzadeh, A. (2014). Effect of cumin powder on body composition and lipid profile in overweight and obese women. Complementary therapies in clinical practice, 20(4), 297-301.
  14. Miah, P., Mohona, S. B. S., Rahman, M. M., Subhan, N., Khan, F., Hossain, H., … & Alam, M. A. (2021). Supplementation of cumin seed powder prevents oxidative stress, hyperlipidemia and non-alcoholic fatty liver in high fat diet fed rats. Biomedicine & Pharmacotherapy, 141, 111908.