Twórca i obecna redaktor naczelna największego portalu dla dietetyków w Polsce DIETETYCY.ORG.PL. Obroniła tytuł doktora nauk z zakresu technologii żywności i żywienia warszawskiej SGGW. Zawodowo związana z dydaktyką przedmiotów z zakresu żywienia na uczelniach wyższych. Poza dietetycy.org.pl publikowała w czasopismach branżowych (Food Forum), naukowych (Probl. Hig. i Epidemiol., Roczn. PZH) – udzielała wypowiedzi eksperckich dla czasopism, serwisów internetowych i telewizji (m.in. naTemat, Polsat, Aktywnie Bardzo, MagazynBieganie.pl i inne). | |
http://justynabylinowska.pl e-mail: justyna.bylinowska@dietetycy.org.pl Telefon: +48 602 600 082 |
Ponadto w serwisie DIETETYCY.ORG.PL następujące artykuły:
- Piramida Żywienia Dzieci i Młodzieży 2019
- Planetary Health Diet – czyli dieta przyjazna planecie
- Mama Alergika Gotuje tradycyjnie i nowocześnie
- Mama Alergika Gotuje na Wyjątkowe Okazje
- Mama Alergika Gotuje z Dziećmi. Zdrowo, sezonowo różnorodnie (dania na jesień i zimę)
- Mama Alergika Gotuje z Dziećmi. Zdrowo, sezonowo różnorodnie (dania na wiosnę i lato)
- Dieta w chorobie nowotworowej – Aleksandra Kapała [RECENZJA]
- Truskawki – jak je kupować, przechowywać i ich wpływ na zdrowie
- Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie [RECENZJA]
- Tylko napary – Fern Green [RECENZJA]
- Nie daj się alergii – Katarzyna Turek
- Wywiad z: dr Damian Parol
- SOS dla tarczycy – Kowalczyk, Antoniszyn [RECENZJA]
- Edukacja żywieniowa – Isobel R. Contento
- Alergia i nietolerancja pokarmowa. Mleko i inne pokarmy [RECENZJA]
- Insulinoporność. Leczenie dietą – Hanna Stolińska – Fiedorowicz
- Insulinooporność w polskiej kuchni – RECENZJA
- Być w ciąży i (nie) zwariować [RECENZJA]
- Jelito drażliwe – leczenie dietą [RECENZJA]
- Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy [RECENZJA]
- Zdrowe przetwory – Jolanta Naklicka-Kleser [RECENZJA]
- Nie daj się rakowi! [RECENZJA]
- Sposób na Hashimoto. Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby [RECENZJA]
- Kalarepa – właściwości i wartości odżywcze
- Żywienie w opiece nad osobami w starszym wieku [RECENZJA]
- Sprawozdanie: Konferencja MIKROBIOTA 2018
- Zupy moc – Monika Mrozowska [RECENZJA]
- Gotuję, nie marnuję [RECENZJA]
- Viola Urban: Poranne inspiracje. Zdrowe śniadania w 15 minut [RECENZJA]
- Sprawozdanie: Congressus Dietetica 2018
- Congressus Dietetica 2018 – Fotorelacja!
- Jedz pysznie i nie bój się cholesterolu [RECENZJA]
- EuroGastro 2018 – Fotorelacja
- Badacze: 93% wód butelkowanych zawierało mikroplastik
- Sezonowo bezglutenowo [RECENZJA]
- Tylko olej kokosowy – Jessica Oldfield [RECENZJA]
- Tylko kiszonki – Fern Green [RECENZJA]
- Tylko owsianki – Fern Green [RECENZJA]
- Tylko białko roślinne – Fern Green [RECENZJA]
- Tylko zupy – Fern Green [RECENZJA]
- RELACJA: III Narodowy Kongres Żywieniowy IŻŻ
- Żywienie człowieka – Jan Gawęcki (red.) – [RECENZJA]
- Dieta w insulinooporności [Recenzja]
- Bób – Właściwości i Wartości Odżywcze
- Dieta ketogenna – Magdalena Dudzińska [RECENZJA]
- #DIETETYKABYME – Wywiad z autorami bloga “Przez żołądek do zdrowia”
- ABC Gotowania 3 [RECENZJA]
- RELACJA: XII Międzynarodowe Forum Suplementów Diety
- Super żywność, czyli superfoods po polsku [RECENZJA]
- Nowe AlaAntkowe BLW [Recenzja książki]
- Żywienie kobiet w ciąży PZWL [Recenzja]
- Fotorelacja: IV Kongres Bezpieczeństwa Żywności – Warszawa
- Sportowe kalorie Iwona Bates [RECENZJA]
- Superfood Sophie Manolas [RECENZJA]
- Sprawozdanie: IV Konferencja Instytutu Matki i Dziecka „Otyłość u dzieci i młodzieży 2017 – problem trudny i złożony”
- Dietetyk PRO – Recenzja Programu
- Konferencja prasowa IŻŻ – Zdrowie kobiet w ciąży
- BOWLLOVE – David Bez – Recenzja książki
- Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu – Anna Rogulska – RECENZJA
- Co jeść przy alergiach – RECENZJA
- Metabolizm i żywienie – Crash course – RECENZJA
- Insulinooporność – Dominika Musiałowska – RECENZJA
- Algorytmy żywienia dzieci – RECENZJA
- Fit desery niskokaloryczne – Krzysztof Domaszewski [RECENZJA]
- Podstawy żywienia i dietoterapia – Peckenpaugh [RECENZJA]
- Dieta dla płodności – Sylwia Leszczyńska [RECENZJA]
- RECENZJA: Wiecznie głodny – dr med David Ludwig
- Komosa rózgowa i komosa piżmowa – czyli nie tylko quinoa!
- Dodatki do żywności – czego boją się konsumenci
- Frytki mogą podwajać ryzyko przedwczesnej śmierci
- Co jeść przy chorobach serca – Wiesława Rusin [RECENZJA]
- Kawa skuteczną bronią z rakiem wątroby? – wyniki badań
- Co jeść przy nadciśnieniu – Wiesława Rusin [RECENZJA]
- Śniadania i brunche u Specianich. Zalecenia żywieniowe w nietolerancjach pokarmowych [RECENZJA]
- Sprawozdanie z konferencji: PROLAKTYNA 2017
- Dieta ketogenna w leczeniu padaczki – Monika Jaromin [RECENZJA]
- Tabele składu i wartości odżywczej żywności – PZWL – 2017 – Recenzja
- Podsumowanie Konferencji Congressus Dietetica 2017
- Co jeść przy chorobach stawów i kości [RECENZJA]
- Bez pszenicy na każdą okazję [RECENZJA]
- Kampania “Zdrowe tłuszcze”
- Simple Glyx [Recenzja]
- NCEZ.PL – Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (IŻŻ)
- 60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych – Laurent Chevallier [RECENZJA]
- Rusza akcja IŻŻ “Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to”
- E415 – Guma Ksantanowa
- Dietetyka kliniczna – Mary Width, Tonia Reinhard [RECENZJA]
- Święta bez pszenicy – Marta Szloser, Wanda Gąsiorowska [RECENZJA]
- Wegetariańskie przepisy dla maluchów – Dagmar von Cramm [RECENZJA]
- Przepisy dla diabetyków – dr Matthias Riedl [RECENZJA]
- Dieta kontra rak – Anna Rogulska [RECENZJA]
- La Veganista – Nicole Just [RECENZJA]
- Kiełki w domowym ogrodzie – Grazia Cacciola [RECENZJA]
- Fit Słodycze – Krzysztof Domaszewski [RECENZJA]
- Bio-młodość – Roxy Dillon [RECENZJA]
- Cicha władza mikrobów – Alanna Collen [RECENZJA]
- Cookentials. Nowy przepis na przepis – RECENZJA
- English for Dietetics – PZWL – Recenzja
- Zasada 5 sekund obalona (po raz kolejny)!
- Przejrzałe owoce? Nie musisz ich wyrzucać!
- Pomysłowe owsianki
- Orzechy włoskie a cukrzyca
- Najczęstsze błędy w przygotowaniu jajecznicy
- Siemię lniane: na co pomaga?
- RECENZJA: Jedz dla dwojga, nie za dwoje [Anna Rogulska]
- Kilka propozycji napojów zdrowszych niż woda
- Recenzja: Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne technologiczne molekularne i analityczne [Red. W. Grajek]
- TiqDiet – recenzja programu dla dietetyków
- Złote mleko
- Suplementy z bakteriami flory jelitowej w walce z nadmiernym apetytem
- E223 – Pirosiarczyn sodu
- E330 – Kwas cytrynowy
- Kanibalizm u ludzi – zagrożenia zdrowotne
- Kcalmar.pro – recenzja programu dla dietetyków
- Recenzja: Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka [Red. E. Kolarzyk] (2016)
- Tricki na odchudzanie #11: Wiedz co jesz i pijesz
- Tricki na odchudzanie: #10 Wsparcie od znajomych i siebie samego
- Tricki na odchudzanie: #9 Jedz świadomie
- Skuteczne odchudzanie – na czym polega?
- Olej kokosowy w walce z candida albicans
- Cena żywności i jej wpływ na percepcję smaku
- RYBY: Zalecenia a nowe wyniki badań
- Jedzenie na upały
- Jak poznać czy owoc jest robaczywy?
- Batony wielozbożowe – zdrowa alternatywa czy śmieciowe jedzenie?
- Najlepsze i najgorsze diety 2015 roku
- Jedzenie mogące powodować raka
- Borówki amerykańskie
- Makrela
- Śledź
- Łosoś
- Pstrąg
- Dorsz
- Kefir – właściwości
- Czy bób tuczy?
- 4 metody na uczucie sytości
- O sztuce przeżuwania w służbie szczupłej sylwetki
- Jak obronić się przed bezwartościowymi przegryzkami?
- Tricki na odchudzanie: #8 Uważaj na co patrzysz
- Tricki na odchudzanie: #7 Zwróć uwagę na to co pijesz
- Tricki na odchudzanie: #6 Nie mów “nie mogę”
- Tricki na odchudzanie: #5 Myśl o sobie jako o szczupłej osobie
- Tricki na odchudzanie: #4 Myśl o jedzeniu jeszcze zanim pojawi się na stole
- Tricki na odchudzanie: #3 wyśpij się
- Tricki na odchudzanie: #2 zadbaj o zastawę
- Tricki na odchudzanie: #1 przygaś światła
- Jak odżywiać się racjonalnie?
- Czy wiecie ile kalorii kryje cheeseburger?
- Ziemniaki – zdrowe czy nie?
- Produkty bogate w białka
- Persymona – właściwości
- Ku pamięci… kofeina !
- Czy wraz z wiekiem potrzebujemy mniejszej ilości kalorii?
- Jak zachęcić dorosłych do zdrowszego jedzenia?
- Sok aloesowy a zdrowie
- Spożycie ryb w ciąży – zagrożenie metylortęcią
- Czy bogata w mięso dieta powoduje ubytek wapnia z kości?
- Nowe, naukowe tricki na przekonanie dzieci do zdrowego jedzenia
- Grejpfruty, interakcje i odchudzanie
- Winogrona – właściwości
- Śliwki – właściwości
- Fawizm – kiedy bób staje się niebezpieczny
- Sprawdzanie rzetelności gabinetów dietetycznych
- Syropy owocowe – jak je wybierać?
- Jak kupować chleb: pieczywo jasne czy ciemne ?
- Mit antyoksydantów ?
- Niedobór witaminy C w ciąży a wpływ na dziecko
- Godziny posiłków – kluczowy czynnik diety
- Planowanie posiłków
- Pestki dyni – zdrowie i wartości odżywcze
- Jesienne Zupy | Smaki Jesieni
- Nowe trendy: jedzenie kupowane online
- Miód – przepisy i pomysły
- Czy konsument skazany jest na niezdrowe jedzenie?
- Korzeń lukrecji
- Dieta kobiety przed ciążą i epigenetyka
- Pokrzywa Właściwości i Zastosowanie
- Dzieci z nadwagą jedzą mniej od rówieśników
- Przeciwutleniacze w żywności | Antyoksydanty w żywności
- Jedzenie w nocy
- Ocena wiedzy żywieniowej klienta to podstawa
- Zalecana ilość błonnika u dzieci ?
- Owoce a odchudzanie
- Długość życia może być związana z określonymi produktami wchodzącymi w skład modelu diety śródziemnomorskiej
- Jeśli decydujemy się na suplementację – którą formę witaminy D wybrać?
- Fruktoza – czy na pewno szkodliwa?
- Zdrowe gotowanie gdy nie mamy dużo czasu
- Dlaczego potrzebujemy wapnia w diecie?
- Jak wybrać płatki śniadaniowe?
- 10 produktów dla zdrowego serca
- Jak dużo powinnam przybrać na wadze podczas ciąży?
- Dlaczego dzieci nienawidzą warzyw?
- Sposób na niejadka
- Dlaczego warto jeść owoce cytrusowe
- Dieta w menopauzie
- Jak przygotować wartościowe śniadanie?
- Unikanie cukrów dodanych
- Miód – dlaczego warto się skusić?
- Rodzaje Ryżu
- Typy Mąki i jej oznaczenia | Jaką mąkę wybrać?
- Jak rozpoznać świeżą rybę?
- Ziemniaki | Typy | Do czego mogą być stosowane?
- Egzotyczne owoce
- Makarony – rodzaje, cechy – wszystko o makaronach
- Kilka słów o kawie i jej odmianach