Kofeina obniża poziom estrogenu dla białych kobiet – podnosi dla Azjatek
Badanie na temat poziomu estrogenu w zależności od poziomu spożycia kofeiny występującej w dużej ilości między innymi w kawie, herbacie (teina), jak również w mniejszej ilości w kakao przeprowadził instytut NIH. Wyniki są bardzo interesujące – okazało się, że poziom estrogenu zmienił się: dla Azjatek się podniósł wraz ze zwiększeniem spożycia kofeiny, a dla kobiet białych spadł. Kobiety czarne miały minimalnie wyższy poziom estrogenu.
Badanie przeprowadzono wśród kobiet w wieku reprodukcyjnym – część kobiet spożywała znikomą ilość kofeiny, część zaś poziom porównywalny z dwiema filiżankami kawy dziennie.
Według przeprowadzonego badania te zmiany jednak nie wpływały na owulację, co mogły sugerować inne wcześniejsze badania.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Kofeina obniża poziom estrogenu dla białych kobiet – podnosi dla Azjatek