Kofeina wykazuje działanie psychoaktywne na ośrodkowy układ nerwowy. Pozytywnie wpływa na przyspieszenie metabolizmu, zmniejszenie odczuwania zmęczenia i poprawę koncentracji. Innymi funkcjami kofeiny są między innymi: działanie jako neuroprzekaźnik w OUN, zwiększanie wydzielania neuroprzekaźników takich jak dopamina, adrenalina, serotonina oraz nasilanie działania glikogenolizy i lipolizy.
Kofeina wspomaga zawodników sportów:
- O wysokiej intensywności np. pływanie,
- Wytrzymałościowych np. biegi długodystansowe,
- Siłowo-szybkościowych np. piłka nożna.
Zalecane dawki kofeiny są indywidualne. Wiele badań stwierdza, że poprawa wystąpiła przy dawce 3 mg/kg m.c. Podawanie dawek w wysokości 3 mg nie wywołuje zmian w pracy serca i poziomu mleczanów. Górną granicą ilości kofeiny jest 6 mg/kg m.c. Taka ilość wiąże się z silnym działaniem odwadniającym.
Objawy nadmiernego spożycia kofeiny:
- Nerwowość,
- Obniżenie koncentracji,
- Zaburzenia snu,
- Zaburzenie żołądkowo-jelitowe,
Przedawkowanie kofeiny wiąże się z przyspieszeniem pracy serca, zwiększeniem diurezy, wymiotami i osłabieniem.
Zalecenia dotyczące spożycia kofeiny:
- Zalecana dawka 3-6 mg/kg m.c.,
- Przed meczem lub zawodami należy spożyć kofeinę na 25-45 minut przed rozpoczęciem,
- Spożywaj kawę mieloną.
Jestem absolwentem studiów o kierunku dietetyka. Od 15 lat czynnie uprawiam piłkę nożną oraz jestem trenerem dzieci i młodzieży w tej dyscyplinie. Jako dietetyk pracuję w akademii piłkarskiej gdzie zajmuję się edukacją zdrowotną rodziców i zawodników, kreowaniem zdolności wysiłkowych przez trening oraz prawidłowe odżywianie oraz dietoterapią. Stale pragnę się rozwijać, uczestniczę w kursach i konferencjach. Poświęcam każdą wolną chwilę na edukację dietetyczną, medyczną, psychologiczną oraz sportową.