Obecnie w handlu używane są dwa główne gatunki kawy ziarnistej : ROBUSTA I ARABIKA.
Robusta
Robusta pochodzi głównie z terenów zachodniej Afryki, Wietnamu i Brazylii. Gatunek ten jest łatwy w uprawie, odporny na choroby dlatego nadaje się do wielkoobszarowych upraw co znacząco wpływa na cenę ziarna. Robusta zawiera od 1,7 do 4,0% kofeiny w porównaniu do znacznie słabszej Arabiki (0,8 do 1,4%). Mankamentem tego gatunku jest smak – kwaskowy i gorzki dlatego znalazła zastosowanie jako :
– wypełniacz w produkcji gotowych kaw mielonych,
– substrat do otrzymywania kaw rozpuszczalnych
– składnik mieszanek espresso
Arabika
Arabika uprawiana najczęściej jest w środkowej Afryce i Ameryce Południowej. Gatunek ten uważany jest za szlachetniejszy od Robusty ze względu na łagodniejszy smak i aromat. Na nasze stoły najczęściej trafiają mieszanki rożnych odmian Arabiki – uznanymi za najlepsze są m.in. Arabica Excelso Kolumbia, Arabika Kostaryka Tarazzu oraz Arabika Etiopia Djimah Nie zawsze jednak mamy możliwość przyrządzenia naparu ze świeżo mielonych ziaren kawy. Producenci wyszli naprzeciw potrzebom konsumenta i zaoferowali kawy ROZPUSZCZALNE, LIOFILIZOWANE i ZBOŻOWE
Kawa rozpuszczalna
Kawa ta sporządzona jest z tłuczonych, nie mielonych ziaren kawy – głównie Robusty, które zostają zaparzone. Napar zostaje poddany wieloetapowemu oczyszczaniu a następnie suszeniu do postaci proszku. Kawa taka traci wiele cennych składników odżywczych jak i smakowych, jest jednak szybka i prosta w przygotowaniu co doceniło wojsko, dla którego potrzeb została stworzona.
Sprawdź: Najlepsze kawy rozpuszczalne – ranking dietetycy.org.pl
Kawa liofilizowana
Podobnie jak w procesie otrzymywania kawy rozpuszczalnej zostaje sporządzony stężony napar z ziaren kawy. Następnie zostaje on oczyszczony z fusów a ciecz odparowana metodą liofilizacji czyli suszenia przez wymrażanie. W procesie tym napar kawowy jest zamrażany do -40 C. W niskiej temperaturze cząsteczki wody tworzą kryształki lodu, który jest usuwany z granulek metodą sublimacji w specjalnej komorze w warunkach bardzo niskiego ciśnienia. Metoda ta pozwala na uzyskanie kawy o lepszej jakości i łagodniejszym smaku w porównaniu do kawy rozpuszczalnej.
Przeczytaj: kawa liofilizowana a zdrowie
Kawa zbożowa
Kawa ta nie zawiera kofeiny ani ziaren kawy. W jej skład wchodzą najczęściej prażone żyto, cykoria oraz buraki cukrowe. Popularną formą tego napoju dostępną na rynku są torebki oraz postać rozpuszczalna. Dawniej stosowana jako substytut kawy prawdziwej, obecnie często podawana dzieciom oraz osobom starszym, które nie powinny spożywać kofeiny ze względu na stan zdrowia.
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl