Mama Alergika Gotuje z Dziećmi. Zdrowo, sezonowo różnorodnie (dania na jesień i zimę)

Avatar photo
mama alergika gotuje jesień zima

Mama Alergika Gotuje z Dziećmi zdrowo, sezonowo różnorodnie (dania na jesień i zimę) z 2017 roku to jedna z pięciu pozycji książkowych napisanych i wydanych przez panią  Katarzynę Jankowską.

Autorka jest osobą znaną przede wszystkim wśród rodziców dzieci zmagających się z alergiami pokarmowymi. Pani Jankowska prowadzi popularnego bloga z przepisami i poradami dla alergików, a także regularnie pisze książki z mnóstwem dobrze opracowanych przepisów.

Jesień i zima

Mama Alergika Gotuje z Dziećmi zdrowo, sezonowo różnorodnie (dania na jesień i zimę) to 86 wegańskich przepisów dodatkowo pozbawionych popularnych alergenów pokarmowych jak mleko, jajka, soja, orzechy, kakao, seler i miód, glutenu oraz białego cukru.

86 przepisów

Autorka podzieliła przepisy na sześć działów: dania podstawowe, śniadania, obiady/kolacje, desery, dodatki oraz zdrowa apteczka. Dla ułatwienia korzystania użyła piktogramów wskazujących które dania są wegańskie, bezglutenowe a które nie wymagają użycia cukru.

Podstawy kuchni dla alergików

We wstępie książki Mama Alergika Gotuje z Dziećmi zdrowo, sezonowo różnorodnie (dania na jesień i zimę) autorka omówiła podstawowe zagadnienia z zakresu dbałości o układ odpornościowy, rolę i źródła wybranych składników mineralnych i witamin. Podała kalendarz sezonowości warzyw i owoców na sezon jesienno-zimowy a także scharakteryzowała dostępne na rynku rodzaje mąk bezglutenowych.

Zaproś dziecko do zabawy w kuchni

W części przepisowej uwagę przykuwają fantazyjne nazwy potraw, ilustracje oraz praktyczne porady i ciekawostki. Podobnie jak w Mama Alergika Gotuje z Dziećmi zdrowo, sezonowo różnorodnie (dania na wiosnę i lato) z 2017 roku, w wersji jesień zima jest możliwość oznaczenia smakowitości wykonanego przez siebie dania z wykorzystaniem gwiazdeczek do pokolorowania i ocenienia rezultatów swojej pracy.

Zobacz również

mama alergika gotuje jesień zima
© Dietetycy.org.pl

Daniami, którymi warto zainteresować dzieci to spaghetti z cukinii, zupa jesienny przysmak, rolki owocowe  czy miętowy humus z awokado. Wszystkie opracowane przez panią Jankowską dania są proste w przygotowaniu, oparte o lokalne, sezonowe składniki oraz łatwo dostępne.

Zdrowa apteczka

To co wyróżnia Mama Alergika Gotuje z Dziećmi zdrowo, sezonowo różnorodnie (dania na jesień i zimę) to pomysłowe przepisy w dziale zdrowa apteczka. Znalazły się tu woda kokosowa jako naturalny izotonik, herbatka z czystka na wzmocnienie odporności czy napój rozgrzewający z imbirem i kurkumą.

Podsumowanie

Pokazane w atrakcyjnej formie z pewnością zainteresuje dzieci i pozwoli zapoznać z mniej typowymi smakami. Książka godna polecenia rodzicom dzieci z alergiami pokarmowymi, ale również dzieci zdrowych czy niejadków, które mogą z powodzeniem włączyć się do kuchennej krzątaniny i w prosty sposób przygotować dla siebie kolorowe i smaczne danie. Dobry pomysł na prezent dla starszych dzieci.