Naukowe oszustwo „odchudzającej” czekolady
W ostatnim czasie było głośno o odchudzającej mocy czekolady. A to między innymi dzięki badaniu, które miało zostać przeprowadzone przez Johannesa Bohannona z Institute of Diet and Health. Miało ono wskazywać, że osoby na diecie niskowęglowodanowej jedzące codziennie czekoladę (40g) chudną 10% szybciej niż ci, którzy jej nie jedzą. Jedyna kwestia jest taka, że Bohannon był dziennikarzem, który chciał sprawdzić w ten sposób jak łatwo słabej jakości, źle przeprowadzone badanie wprowadzić do poważnych dzienników naukowych i zdobyć rozgłos. A samo Institute of Diet and Health poza stroną internetową nie istnieje.
Dietetyczna ściema
Zasięg informacji może budzić podziw – czytelnicy z całego świata – szanowanego International Archives of Medicine (obecnie artykuł usunięty), wielkich dzienników – Huffington Post, Bilda, Daily Mail, telewizji i niezliczonej liczby serwisów internetowych mogli przeczytać o zaskakującym odkryciu.
Jak stworzyć przełomowe odkrycie
Problemem było nie to, że odkrycie było 100% oszustwem -owszem, badanie było przeprowadzone, jednak posiadało szereg wad w wykonaniu, które na starcie powinno klasyfikować jego wyniki do kosza.
I tak w badaniu brało udział zaledwie 16 osób, podzielonych na trzy grupy na których wykonano szeroki wachlarz pomiarów (18). To zaś powodowało, że nie można było mówić o reprezentatywności badania.
Uwaga na wyniki badań
Dziennikarz udowodnił jak łatwo jest wprowadzić do światowych mediów informację o badaniu, które nie powinno takiego rozgłosu uzyskać. Jak wspomina – takie badania są tworzone bez przerwy.
Co za tym idzie – warto zwracać uwagę na źródło badania i to jak zostało przeprowadzone.
Źródło: medicalnewstoday.com
Dietetycy.org.pl » Żywność » Cukier i słodycze » Naukowe oszustwo „odchudzającej” czekolady