Niskorosłość – jej przyczyny i zalecana dieta. Na jakie składniki zwrócić uwagę w diecie dzieci?
Wzrost ciała to parametr opisujący wysokość człowieka mierzoną od głowy do stóp w pozycji wyprostowanej. Uzależniony jest on od wielu czynników. Jego średnia wartość może wahać się nawet o 30 cm w zależności od populacji. Zdarza się jednak, że niski wzrost nie jest związany z pochodzeniem etnicznym, a patologicznym procesem zachodzącym w organizmie [1].
Spis treści:
- Czym jest niskorosłość?
- Przyczyny
- Czym się różni niskorosłość od karłowatości?
- Dieta przy niskorosłości
- Niedobór wzrostu a choroby
- Podsumowanie
- Bibliografia
Czym jest niskorosłość?
Niskorosłość (niedobór wzrostu) określa się jako stan, w którym wysokość ciała znajduje się poniżej trzeciego centyla lub poniżej dwóch odchyleń standardowych (-2 SD) w stosunku do średniej dla danego wieku, płci oraz populacji.
Do określenia długości ciała u dzieci poniżej 2. roku życia zazwyczaj używa się ławeczki antropometrycznej lub librometru. Z kolei u dzieci starszych pomiar najczęściej odbywa się z wykorzystaniem narzędzi takich jak stadiometr czy antropometr. Wszystkie uzyskane wyniki trzeba następnie przenieść na siatki centylowe i porównać do norm.
Aby jednak móc zdiagnozować u dziecka niedobór wzrostu, należy oprócz pomiarów antropometrycznych dodatkowo wykonać szereg innych badań. Zaliczamy do nich:
- wywiad medyczny (zarówno historia rozwoju dziecka jak i wszystkich członków rodziny, przebieg ciąży, poród i jego powikłania)
- wywiad żywieniowy (ocena podaży składników takich jak białko, wapń, witamina D)
- badania biochemiczne (m.in. morfologia krwi, poziom hormonu wzrostu, poziom insulinopodobnego czynnika wzrostu 1 (IGF-1))
- określenie wieku kostnego
Przyczyny
Niskorosłość może być spowodowana różnymi czynnikami. Najważniejsze z nich to:
Przyczyny genetyczne
- rodzinny niski wzrost
- zespół Downa
- zespół Turnera
- zespół Pradera-Williego
Przyczyny hormonalne
- przedwczesne dojrzewanie
- niedoczynność tarczycy
- hiperkortyzolemia (choroba i zespół Cushinga)
- izolowany niedobór hormonu wzrostu
- pierwotny niedobór insulinopodobnego czynnika wzrostu 1
Przyczyny żywieniowe
- niedożywienie kaloryczne lub białkowe
- zbyt mała podaż witamin i składników mineralnych (cynk, żelazo, wapń, witamina D)
Przyczyny związane z innymi chorobami
- choroby zapalne jelit
- choroba trzewna
- mukowiscydoza
Oprócz tego jedną z najczęstszych przyczyn niedoboru wzrostu jest konstytucjonalnie opóźniony przebieg wzrostu i dojrzewania (KOWD). W tym przypadku dzieci rozwijają się z opóźnieniem, jednak w wieku dorosłym zazwyczaj nadrabiają zaległości i finalnie odznaczają się normalnym wzrostem [2-6].
Średni wzrost nieleczonej (już dorosłej) pacjentki z niskorosłością spowodowaną zespołem Turnera wynosi około 143 cm [7].
Niskorosłość a karłowatość
Warto podkreślić, że niskorosłość nie zawsze jest równa z karłowatością (achondroplazją). Achondroplazja to choroba genetyczna, dziedziczona w sposób autosomalny dominujący. Osoby z tym schorzeniem oprócz niskiego wzrostu charakteryzują się także krótkimi kończynami i nieproporcjonalnie dużą głową. Dodatkowo często mają także skrzywienia kręgosłupa. Achondroplazja jest chorobą nieuleczalną i trwa przez całe życie chorego. Niskorosłość z kolei może być spowodowana także innymi czynnikami, które przy odpowiednio dobranej terapii mogą być odwracalne [8].
Dieta przy niskorosłości
Niektóre składniki diety mają wyjątkowo istotną rolę w prawidłowym rozwoju organizmu. Ich długotrwały niedobór, szczególnie w wieku dziecięcym może prowadzić do zaburzeń pracy organizmu, w tym także zahamowania wzrostu.
Cynk
Cynk to jeden z mikroelementów niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Jego źródłem w pożywieniu jest mięso, sery, a także ciemne pieczywo czy kasza gryczana. Uważa się, że niedobór cynku może być powiązany z niskorosłością u dzieci. Badania pokazują związek pomiędzy obniżonym poziomem cynku we krwi a niskim wzrostem.
Zależność tę obserwuje się szczególnie u dzieci w wieku 1-4 lat oraz 14-15 lat. Połączone może być to z faktem, że lata te to czas najintensywniejszego rozwoju organizmu. Oprócz tego zbyt mała podaż cynku osłabia układ odpornościowy, jednocześnie zwiększając ryzyko chorób i infekcji. To z kolei również może przyczynić się do zaburzeń wzrostu [9,10].
🔎 W przypadku suplementacji cynkiem u dzieci powyżej drugiego roku życia wykazano wzrost wskaźnika wzrostu do wieku. Nie stwierdzono jednak istotnej zależności między dawką i czasem trwania suplementacji a parametrami antropometrycznymi. [25]
Żelazo
W żywności żelazo występuje w dwóch postaciach: hemowej (w produktach pochodzenia zwierzęcego np. podroby, jaja) oraz niehemowej (w produktach pochodzenia roślinnego np. natka pietruszki, nasiona roślin strączkowych). Jest ono konieczne do prawidłowego rozwoju już w życiu płodowym. Niedobór żelaza w trakcie ciąży może skutkować opóźnieniem wzrostu dziecka. Dodatkowo zauważa się także istotną zależność pomiędzy małą wysokością ciała u dzieci, a niską podażą żelaza z diety [10,11].
Wapń i witamina D
Wapń to makroelement, który odgrywa zasadniczą rolę w budowaniu zębów i kości. Najlepszym jego źródłem jest mleko, a także jego przetwory. Witamina D z kolei bierze udział w regulowaniu gospodarki wapniowo-fosforanowej.
U dzieci niskorosłych zauważa się znacznie obniżony poziom tych składników we krwi. Biorąc pod uwagę rolę, jaką pełnią te elementy w organizmie ich odpowiednia podaż jest niezwykle ważna zarówno do osiągnięcia prawidłowego wzrostu, jak i zapobiegania chorobom kości [12,13].
Witamina B12
Badacze wskazują także na witaminę B12 jako tę, której znaczący niedobór może stanowić przyczynę spowolnienia wzrostu wśród dzieci i młodzieży [24]. O ile w standardowej diecie nie brakuje jej, to osoby na diecie roślinnej mogą mieć jej znaczące niedobory – przyp. redakcji
Kaloryczność diety i białko
Niedożywienie to bardzo częsta przyczyna zaburzeń wzrastania. Dzieci są stale w fazie rozwoju, dlatego odznaczają się zwiększonym zapotrzebowaniem zarówno na energię, jak i poszczególne makroskładniki. Niewystarczająca podaż tych elementów skutkuje zahamowaniem niektórych funkcji organizmu, w tym także zatrzymaniem wzrostu.
Świadczy o tym fakt, że w diecie niskorosłych dzieci zauważa się zdecydowanie niższe spożycie produktów będących źródłem białka w porównaniu do zdrowej populacji. Co więcej, u niedożywionych dzieci powszechny jest obniżony poziom IGF-1. W wielu przypadkach dietoterapia polegająca na uzupełnieniu tych niedoborów pozwala na poprawę parametrów masy i wysokości ciała [1,9,11,14].
Niedobór wzrostu a niektóre choroby
Celiakia
Celiakia (choroba trzewna) to przewlekła choroba genetyczna o podłożu autoimmunologicznym. U osób dotkniętych tą chorobą gluten zawarty w pożywieniu powoduje uszkodzenie jelita cienkiego. Choroba trzewna charakteryzuje się mnogością objawów mogących pochodzić z różnych narządów. U dzieci jednak zdarza się, że niski wzrost może być jedynym symptomem świadczącym o rozwoju choroby. Związek niskiego wzrostu i celiakii nie jest w pełni wyjaśniony. Badania jednak wskazują, że nieleczeni pacjenci mają obniżony poziom IGF-1, a także charakteryzują się częściową niewrażliwością na hormon wzrostu.
U dzieci bardzo ważne jest jak najwcześniejsze rozpoznanie celiakii i możliwie najszybsze wprowadzenie diety bezglutenowej. Zauważono, że im wcześniej rozpoczęta dietoterapia tym dziecko wykazuje większy przyrost wzrostu. Opóźnienia w diagnozie i leczeniu często mogą prowadzić do niemożności nadrobienia zaległości, a w efekcie skutkować niższym wzrostem w wieku dorosłym [15-18].
Mukowiscydoza
Mukowiscydoza to choroba genetyczna związana głównie z układem oddechowym oraz układem pokarmowym. W jej przebiegu organizm produkuje nadmiernie gęsty i lepki śluz, który zalega w gruczołach zewnątrzwydzielniczych. Oprócz słonego potu i niedoboru masy ciała, dzieci z mukowiscydozą cechuje także nieprawidłowy wzrost. Pacjenci są podatni na niedożywienie, które spowodowane jest złym wchłanianiem i zwiększonym wydatkowaniem energii.
W związku z tym, aby zapewnić prawidłowy rozwój, koniecznie jest stosowanie odpowiedniego leczenia, w tym także dietoterapii. Należy zaznaczyć, że stan odżywienia to jeden z czynników prognostycznych przebiegu choroby. Sugeruje się, że większa masa ciała w wieku 4 lat wiąże się z lepszym tempem wzrastania w późniejszym czasie, a co za tym idzie także mniejszą liczbą powikłań [19,20].
Choroba Leśniowskiego-Crohna
Blisko 30% dzieci z chorobą Leśniowskiego-Crohna charakteryzuje się obniżoną prędkością wzrastania. Co ciekawe, niedobór wzrostu może występować u chorych jeszcze przed pojawieniem się objawów żołądkowo-jelitowych. Dla choroby Leśniowskiego-Crohna typowe jest występowanie prozapalnych cytokin, a także zmniejszone przyjmowanie pokarmów i upośledzone wchłanianie. Czynniki te mają kluczową rolę w zwolnieniu tempa rozwoju organizmu, a co z tym związane również z niskorosłością.
Późne rozpoznanie choroby, a ponadto nieodpowiednie jej leczenie u wielu chorych skutkuje niedoborem wzrostu także w wieku dorosłym. W terapii schorzenia dużą rolę odgrywa interwencja dietetyczna. Powinna być ona jednak dopasowana indywidualnie do aktualnego okresu oraz stopnia zaawansowania choroby [21-23].
Podsumowanie
Niskorosłość może być spowodowana czynnikami o zróżnicowanym podłożu, w tym także niedoborami żywieniowymi. Zdrowa i zbilansowana dieta jest szczególnie ważna dla dzieci, co związane jest z ich stałym rozwojem. Niedostateczna podaż kalorii, białka, cynku, żelaza, wapnia czy witaminy D może skutkować u nich zaburzeniem tego procesu, a co za tym idzie także ograniczeniem wzrastania. Co więcej, u dzieci niedobór wzrostu często może być objawem sygnalizującym celiakię czy choroby zapalne jelit. W przypadku rozpoznania którejkolwiek z chorób należy jak najwcześniej rozpocząć leczenie, aby zminimalizować ryzyko utrzymania się niskiego wzrostu również w wieku dorosłym.
Bibliografia:
- Mittal, M., Gupta, P., Kalra, S., Bantwal, G., & Garg, M. K. (2021). Short Stature: Understanding the Stature of Ethnicity in Height Determination. Indian journal of endocrinology and metabolism, 25(5), 381–388. https://doi.org/10.4103/ijem.ijem_197_21
- Rani, D., Shrestha, R., Kanchan, T., & Krishan, K. (2022). Short Stature. In StatPearls. StatPearls Publishing.
- Oostdijk, W., Grote, F. K., de Muinck Keizer-Schrama, S. M., & Wit, J. M. (2009). Diagnostic approach in children with short stature. Hormone Research in Paediatrics, 72(4), 206-217.
- Oczkowska, U. (2009). Definicja i przyczyny niskorosłości oraz kryteria diagnostyczne niedoboru hormonu wzrostu. Endokrynol. Ped, 9, 6-2.
- Mittal, M., Gupta, P., Kalra, S., Bantwal, G., & Garg, M. K. (2021). Short Stature: Understanding the Stature of Ethnicity in Height Determination. Indian journal of endocrinology and metabolism, 25(5), 381–388. https://doi.org/10.4103/ijem.ijem_197_21
- Rose, S. R., Vogiatzi, M. G., & Copeland, K. C. (2005). A general pediatric approach to evaluating a short child. Pediatrics in Review, 26(11), 404.
- Petriczko, E., Horodnicka-Józwa, A., & Walczak, M. (2009). Badania wstępne przed diagnozowaniem niedoboru hormonu wzrostu (kryteria wykluczenia). Endokrynol. Ped, 2(9), 14-23.
- Pauli R. M. (2019). Achondroplasia: a comprehensive clinical review. Orphanet journal of rare diseases, 14(1), 1. https://doi.org/10.1186/s13023-018-0972-6
- Mardewi, K. W., Sidiartha, I. G. L., & Gunawijaya, E. (2016). Low serum zinc and short stature in children. Paediatrica Indonesiana, 56(3), 171-5.
- Klatka, M., Błażewicz, A., Partyka, M., Kołłątaj, W., Zienkiewicz, E., & Kocjan, R. (2015). Concentration of selected metals in whole blood, plasma, and urine in short stature and healthy children. Biological trace element research, 166(2), 142-148.
- Lee, E. M., Park, M. J., Ahn, H. S., & Lee, S. M. (2012). Differences in dietary intakes between normal and short stature Korean children visiting a growth clinic. Clinical nutrition research, 1(1), 23-29.
- Bueno, A. L., Czepielewski, M. A., & Raimundo, F. V. (2010). Calcium and vitamin D intake and biochemical tests in short-stature children and adolescents. European journal of clinical nutrition, 64(11), 1296-1301.
- Bueno, A. L., & Czepielewski, M. A. (2008). The importance for growth of dietary intake of calcium and vitamin D. Jornal de Pediatria, 84, 386-394.
- Lifshitz F. (2009). Nutrition and growth. Journal of clinical research in pediatric endocrinology, 1(4), 157–163. https://doi.org/10.4274/jcrpe.v1i4.39
- Meazza, C., Pagani, S., Gertosio, C., Bozzola, E., & Bozzola, M. (2014). Celiac disease and short stature in children. Expert Review of Endocrinology & Metabolism, 9(5), 535-542.
- Jericho, H., Sansotta, N., & Guandalini, S. (2017). Extraintestinal manifestations of celiac disease: effectiveness of the gluten-free diet. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition, 65(1), 75-79.
- Sahin, Y. (2021). Celiac disease in children: a review of the literature. World Journal of Clinical Pediatrics, 10(4), 53.
- Eren, E. (2018). Effects of age of diagnosis and dietary compliance on growth parameters of patients with celiac disease. Arch Argent Pediatr, 116(4), 248-255.
- Kaźmierska, K. N., Lemanowicz-Kustra, A., Jankowska, A., Szlagatys-Sidorkiewicz, A., & Sapiejka, E. (2020). Anthropometric measurements, nutritional status and body composition in children with cystic fibrosis–the prospective study. European Journal of Translational and Clinical Medicine, 3(1), 34-42.
- Yen, E. H., Quinton, H., & Borowitz, D. (2013). Better nutritional status in early childhood is associated with improved clinical outcomes and survival in patients with cystic fibrosis. The Journal of pediatrics, 162(3), 530-535.
- Rinawi, F., Assa, A., Almagor, T., Ziv-Baran, T., & Shamir, R. (2020). Prevalence and predictors of growth impairment and short stature in pediatric-onset inflammatory bowel disease. Digestion, 101(6), 674-682.
- Richmond, E. J., Rogol, A. D., & Geffner, M. E. (2021). Causes of short stature. UpToDate [pristupljeno 16.6. 2020.]. Dostupno na: https://www. uptodate. com/contents/causes-of-short-stature.
- Bischoff, S. C., Escher, J., Hébuterne, X., Kłęk, S., Krznaric, Z., Schneider, S., … & Forbes, A. (2020). ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in inflammatory bowel disease. Clinical Nutrition, 39(3), 632-653.
- Jensen C. F. (2022). Vitamin B12 levels in children and adolescents on plant-based diets: a systematic review and meta-analysis. Nutrition reviews, nuac096. Advance online publication. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuac096
- Monfared V, Salehian A, Nikniaz Z, Ebrahimpour-Koujan S, Faghfoori Z. The effect of zinc supplementation on anthropometric measurements in healthy children over two years: a systematic review and meta-analysis. BMC Pediatr. 2023 Aug 23;23(1):414. doi: 10.1186/s12887-023-04249-x. PMID: 37612628.
- Data pierwotnej publikacji: 10.08.2022
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 29.08.2023
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Dietetyka kliniczna » Niskorosłość – jej przyczyny i zalecana dieta. Na jakie składniki zwrócić uwagę w diecie dzieci?
Jestem absolwentką I stopnia dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Obecnie kontynuuję naukę na studiach II stopnia na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Moje zainteresowania to dietoterapia chorób układu pokarmowego oraz szeroko pojęta edukacja żywieniowa.