Nowe badanie wykazało, że starsi dorośli z niskim poziomem witaminy K mieli wyższe ryzyko przedwczesnego zgonu, niż ci z uczestników, których poziom witaminy K był w granicach normy. Wyniki sugerują, że według naukowców witamina K może mieć ochronne właściwości zdrowotne w procesie starzenia się.
Witamina K – rola i źródła
Witamina K jest składnikiem odżywczym ważnym dla procesów krzepnięcia krwi. Skutki niedoborów to wydłużony czas gojenia się ran, krwawienia, osteoporoza, a także zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów. Występuje w zielonych warzywach liściastych takich jak sałata, jarmuż i szpinak, kapusta, a także w niektórych olejach roślinnych, zwłaszcza sojowym i rzepakowym.
Szczegóły na temat badania
Metaanaliza, w której udział wzięło prawie 3891 mieszkańców USA w wieku 54–76 lat (średni wiek: 65 lat), została przeprowadzona przez naukowców z Uniwersytetu Tufts i Centrum Medycznego Tufts. Przegląd został opublikowany w czasopiśmie “The American Journal of Clinical Nutrition”.
Zespół badawczy podzielił uczestników na grupy według poziomów witaminy K we krwi. Następnie porównano ryzyko chorób serca i ryzyko przedwczesnego zgonu we wszystkich kategoriach w ciągu około 13 lat obserwacji. Odnotowano 858 przypadków rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego oraz 1209 zgonów. Wyniki nie wykazały istotnych związków między poziomem witaminy K a chorobami serca. Jednak osoby z najniższym poziomem witaminy K miały o 19% wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci, w porównaniu z osobami z poziomem witaminy K w granicach normy.
Metodologia:
Poniższe badanie łączy dane zebrane od uczestników trzech trwających analiz: Health, Aging, and Body Composition Study, Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis oraz Framingham Heart Study (kohorta potomna). Poziomy witaminy K dla uczestników we wszystkich trzech badaniach zostały zmierzone po okresie postu, przy użyciu tego samego testu, a następnie przetworzone w jednym laboratorium, minimalizując potencjalne różnice laboratoryjne. Test wykazał poziomy krążącego filochinonu, związku znanego jako witamina K1.
Z badania wykluczono uczestników przyjmujących związki warfaryny czyli leki przeciwzakrzepowe. Wszyscy uczestnicy nie mieli chorób serca na początku analizy i mieli poziomy witaminy K mierzone podczas jednego badania lekarskiego, które było częścią regularnego protokołu każdego badania. Analizę statystyczną dostosowano do różnych czynników, m.in. do wieku, płci, pochodzenia etnicznego, wskaźnika BMI, poziomu trójglicerydów i cholesterolu we krwi, statusu palenia i stosowania leków na cukrzycę lub nadciśnienie.
Ograniczenia badania:
Chociaż badanie to uzupełnia istniejące już dowody, że witamina K może mieć ochronne właściwości zdrowotne, na jego podstawie nie można ustalić związku przyczynowo-skutkowego między niskim poziomem witaminy K a ryzykiem przedwczesnej śmierci, ponieważ było to badanie o charakterze obserwacyjnym. Potrzebne są dodatkowe analizy.
Istnieją pewne ograniczenia analizy, w tym, że krążący filochinon został zmierzony na podstawie pojedynczego pobrania krwi, a nie na podstawie powtarzanych badań krwi w dłuższym okresie czasu. Wyższy poziom może odzwierciedlać ogólnie prowadzenie zdrowszej diety i stylu życia.
Źródło: Daniel E Weiner, Stephen B Kritchevsky, Emelia J Benjamin, Mary Cushman, Gregory Matuszek, Sarah L Booth, Kathryn Barger, M Kyla Shea. Vitamin K status, cardiovascular disease, and all-cause mortality: a participant-level meta-analysis of 3 US cohorts. The American Journal of Clinical Nutrition, 2020; 111 (6): 1170
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl