Rola witaminy D w prawidłowym przebiegu ciąży oraz późniejszym rozwoju noworodków
W obecnych czasach wiele osób prowadzi niezbyt zdrowy tryb życia, a dieta pełna produktów przetworzonych czy tych typu fast food nie polepszają sytuacji. W efekcie dochodzi do rozwoju wielu niedoborów żywieniowych. Niskie spożycie ryb w naszym społeczeństwie, a także niedostateczna ekspozycja na światło słoneczne skutkuje niebezpiecznie niskim stężeniem witaminy D, która odgrywa niezwykle istotne role w naszym organizmie. Oprócz efektywnej gospodarki wapnia w organizmie, zapewnia również prawidłowy przebieg ciąży, co jest faktem niezwykle istotnym dla przyszłych mam i ich pociech. Poznaj dawki konieczne dla utrzymania prawidłowego jej poziomu oraz co może wyniknąć z jej niedoborów!
Źródła witaminy D dla ciężarnych
Witamina D to związek o udowodnionej roli w utrzymaniu prawidłowej homeostazy organizmu. Jest to substancja rozpuszczalna w tłuszczach o zbawiennym wpływie na różnorodne przypadłości, m.in. nowotwory, schorzenia sercowo-naczyniowe oraz autoimmunologiczne. Może być ona dostarczana wraz z pożywieniem, jednak główne jej źródło stanowi synteza skórna wskutek ekspozycji na światło słoneczne. W tym celu należy odsłonić co najmniej 18% powierzchni ciała na czas nie krótszy niż 15 minut. Dodatkowo w naszej szerokości geograficznej proces ten może przebiegać wyłącznie w okresie od końca kwietnia do początku września i tylko i wyłącznie między godziną 10:00 a 15:00. Warto tutaj zaznaczyć, iż zastosowanie nawet najsłabszych kremów ochronnych z filtrami UV znacząco redukuje skuteczność procesu. Niezbędna okazuje się być również do odpowiedniego rozwoju kości, wpływając bezpośrednio na stężenie wapnia w ustroju.
Dieta i suplementacja
Do składników będących jej dietetycznymi źródłami zalicza się m.in.:
- Łosoś,
- Sardynki z puszki,
- Tuńczyk w puszce,
- Olej z wątroby dorsza,
- Grzyby Shitake (świeże i suszone).
Niedobór witaminy D jest niezwykle powszechny, zwłaszcza w naszym kraju. Według badań stan ten dotyka prawie 90% populacji. Spowodowane jest to szerokością geograficzną w jakiej położona jest Polska, co skutkuje niedostateczną jej syntezą w skórze. Ze względu na rzadkie spożycie produktów będących dobrym jej źródłem istnieje potrzeba jej suplementacji w okresie od września do kwietnia. Warto wspomnieć, iż u osób starszych konieczność ta dotyczy całego roku.
Jak witamina D wpływa na ciążę?
Prawidłowy rozwój płodu
Odpowiednie stężenie witaminy D podczas ciąży ma istotny wpływ nie tylko na organizm matki, ale także rozwój płodu. Na samym wstępie warto zaznaczyć, że składnik ten odgrywa znaczącą rolę w implantacji łożyska. Prawidłowe wysycenie organizmu omawianym składnikiem diametralnie zmniejsza ryzyko śmierci płodu oraz noworodków. Niedobór tegoż składnika wiąże się ściśle z zwiększonym ryzykiem wystąpienia stanu przedrzucawkowego, który z kolei doprowadzić może do wielonarządowej niewydolności. Poza tym w efekcie owej patologii może dojść do zbyt wczesnego oddzielenia łożyska i przedwczesnego porodu. Warto również wspomnieć, iż rozwinąć się może, wskutek tego nadciśnienie tętnicze, które niesie niebezpieczeństwo dla dziecka. Okazuje się bowiem, iż powstać mogą zaburzenia w przepływie krwi przez łożysko, a co za tym idzie także niedostateczne dotlenienie oraz odżywienie płodu. W związku z tym istnieje ryzyko wewnątrzmacicznego zahamowania wzrostu dziecka, a niekiedy nawet jego niedotlenienia, prowadzącego niestety do śmierci płodu w łonie matki. Dodatkowo wzmaga niebezpieczeństwo powikłań, jak również śmiertelności matek w czasie okołoporodowym.
Cukrzyca ciężarnych i stan zdrowia noworodka
Istnieje wiele badań, które wskazują na związek zbyt niskiego stężenia tej witaminy a częstością konieczności wykonywania cesarskich cięć czy rozwoju cukrzycy ciężarnych. Związek poziomu witaminy D a cukrzycy ciążowej jest szczególnie ważny w początkowych okresach ciąży, gdyż przypadłość ta diagnozowana jest zwykle w II oraz III trymestrze ciąży. Z łatwością odnaleźć można badania, w których ukazano, iż dzieci, zwłaszcza płci męskiej, u których matek zaobserwowano niedobór tegoż związku, cechowały się niższą masą urodzeniową oraz wartością beztłuszczowej masy ciała w porównaniu do noworodków matek prawidłowo odżywionych.
🔍 Meta-analiza Yang i wsp. [18] podsumowuje ten stan wiedzy. Suplementacja witaminą D w ciąży może potencjalnie chronić przed cukrzycą ciążową i zwiększać masę urodzeniową niemowląt. Nie stwierdzono jednak wpływu na ryzyko stanu przedrzucawkowego, przedwczesnego porodu ani niskiej masy urodzeniowej. Wciąż nie ma dużej ilości danych o populacjach o niskim poziomie witaminy D.
Witamina D a rozwój dziecka
Gospodarka wapniem, alergie
Warto wspomnieć, iż mleko matki to stosunkowo słabe źródło witaminy D, zatem niezbędna okazuje się jej suplementacja już od najmłodszych lat, a nawet pierwszych dni życia. Istotny jest fakt, iż jej odpowiedni poziom jest niezbędny do zachowania m.in. prawidłowego stężenia wapnia w ustroju, a co za tym idzie zapobieganiu rozwoju krzywicy u dzieci, jak również osteopenii i w rezultacie osteoporozy w przyszłości. Co więcej niezbędna jest do odpowiedniego rozwoju masy kostnej u dzieci, który rozpoczyna się już w łonie matki. Prawidłowe jej stężenie u matki w czasie ciąży wiąże się z funkcjonowaniem układu oddechowego, jak i immunologicznego dziecka.
Istnieją doniesienia, iż stan taki wpływa na wzmożony rozwój takich schorzeń jak: astma, egzema, zakażenia górnych i dolnych dróg oddechowych oraz różnego rodzaju alergie. Co więcej wzmaga częstość występowania zespołu metabolicznego, w tym otyłości, chorób układu krążenia czy naczyń mózgowych oraz nadciśnienia czy upośledzenia metabolizmu glukozy.
🔎 Przegląd 15-letnich danych z Vitamin D Antenatal Asthma Reduction Trial (VDAART) [17] wykazał, że suplementacja witaminy D w trakcie ciąży zmniejsza ryzyko astmy i świszczącego oddechu u dzieci w porównaniu ze standardowym prenatalnym preparatem wielowitaminowym. Obserwacyjne badania wykazały 50% redukcję astmy i świszczącego oddechu u dzieci, gdy uwzględniono poziomy witaminy D w grupie kontrolnej.
Rozwój psychomotoryczny
Według niektórych badaczy dobry poziom witaminy D u matek może potencjalnie również wywierać istotny wpływ na rozwój psychomotoryczny noworodka oraz neurokognitywny dzieci, co jednoznacznie wiąże się z redukcją występujących nadpobudliwości oraz prawidłowego kształtowania mózgu. Ciekawe są także odkrycia wskazujące na podobny związek z wysokością IQ dzieci.
Mikrobiota jelitowa noworodka
🔎 Witamina D suplementowana w ciąży może wpływać także na mikroflorę jelitową noworodków [16]. Obecnie badacze analizują skąd bierze się korelacja, żeby wyjaśnić przyczyny różnic w mikrobiocie dzieci w zależności od spożycia witaminy D przez matki
Zdrowie kości
🔎 Badanie przeprowadzone przez Uniwersytet w Southampton [19] wykazało, że suplementacja witaminy D u kobiet w ciąży może mieć długoterminowe korzyści dla zdrowia kości ich dzieci. U dzieci, których matki przyjmowały witaminę D podczas ciąży, stwierdzono większą gęstość mineralną kości w wieku nawet sześciu do siedmiu lat, co może zmniejszać ryzyko złamań i osteoporozy w przyszłości. Wyniki te wspierają suplementację witaminy D w ciąży jako ważną strategię zdrowia publicznego, mającą na celu wzmocnienie zdrowia kości u dzieci.
Podsumowanie
Podsumowując ciąża jest stanem, podczas którego szczególnie należy zadbać o prawidłowe odżywienie organizmu i dostarczenie wszelkich niezbędnych składników odżywczych. Oprócz popularnego kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju dziecka są także inne składniki mineralne i witaminy, bez odpowiedniego stężenia których dojść może do przykrych konsekwencji i zaburzeń. Jednym z takich związków jest właśnie witamina D, która odpowiada również za odpowiedni rozwój dzieci w przyszłości i pozwala zapobiec rozwojowi niektórych schorzeń w wieku dorosłym. Zachowując zdrową i racjonalną dietę przyszłe mamy będą mogły w spokoju cieszyć się swoim stanem bez obaw o niepożądane patologie. Jej suplementacja zalecana jest w każdej grupie wiekowej, a dawka różni się w zależności od wieku, szerokości geograficznej oraz oczywiście diety. W celu określenia optymalnej jej ilości i odpowiedniego preparatu należy porozumieć się z lekarzem.
Bibliografia:
- Bi W.G., Nuyt A.M., Weiles H., Leduc L., Santamaria C., Wei S.Q.: “Association Between Vitamin D Supplementation During Pregnancy and Offspring Growth, Morbidity, and Mortality: A Systematic Review and Meta-analysis.”, JAMA Pediatr., 2018, 172(7), 635-645.
- Boghossian N.S., Koo W., Liu A., Mumford S.L., Tsai M.Y., Yeung E.H.: „Longitudinal measures of maternal vitamin D and neonatal body composition.”, Eur. J. Clin. Nutr., 2019, 73(3), 424-431.
- Bountouvi E., Douros K., Papadopoulou A.: “Can Getting Enough Vitamin D during Pregnancy Reduce the Risk of Getting Asthma in Childhood?”, Front Pediatr., 2017.
- Cabaset S., Krieger J.P., Richard A., Elgizouli M., Nieters A., Rohrmann S., Quack Lotscher K.C.: “Vitamin D status and its determinants in healthy pregnant women living in Switzerland in the first trimester of pregnancy.”, BMC Pregnancy Childbirth., 2019, 19(1).
- Di Marco N., Kaufman J., Rodda C.P.: “Shedding Light on Vitamin D Status and Its Complexities during Pregnancy, Infancy and Childhood: An Australian Perspective.”, Int. J. Environ Res. Public Health., 2019, 16(4).
- Darling A.L., Rayman M.P., Steer C.D., Golding J., Lanham-New S.A., Bath S.C.: “Association between maternal vitamin D status in pregnancy and neurodevelopmental outcomes in childhood: results from the Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC).”, Br .J. Nutr., 2017, 117(12), 1682-1692.
- Dovnik A., Mujezinović F.: “The Association of Vitamin D Levels with Common Pregnancy Complications.”, Nutrients, 2018, 10(7).
- Hong-Bi S., Yin X., Xiaowu Y., Ying W., Yang X., Ting C., Na W.: “High prevalence of vitamin D deficiency in pregnant women and its relationship with adverse pregnancy outcomes in Guizhou, China.”, J. Int. Med. Res., 2018, 46(11), 4500-4505.
- Martins M.E.P., Esmeraldo C.U.P., Sabia J.P.D., Carvalho J.H.L., Suano-Souza F.I., Sami R.O.S.: “Vitamin D Postpartum Concentrations: Relationship with Nutritional Condition and Morbidities during Pregnancy.”, J. Pregnancy, 2018.
- Millku K., Vinkhuyzen A., Blanken L.M., McGrath J.J., Eyles J.J., Burne T.H., et al.: “Maternal vitamin D concentrations during pregnancy, fetal growth patterns, and risks of adverse birth outcomes.”, Am. J. Clin. Nutr., 2016, 103(6), 1514-1522.
- Palacios C., De-Regil L.M., Lombardo L.K., Pena-Rosas J.P.: “Vitamin D supplementation during pregnancy: Updated meta-analysis on maternal outcomes.”, J. Steroid Biochem. Mol. Biol., 2016, 164, 148-155.
- Roth D.E., Leung M., Mesfin E., Qamar H., Watterworth J., Papp E.: “Vitamin D supplementation during pregnancy: state of the evidence from a systematic review of randomised trials.”, BMJ., 2017.
- Roth D.E., Morris S.K., Zlotkin S., Gernand A.D., Ahmed T., Shanta S.S., Papp E., Korsiak J., Shi J., Islam M.M., Jahan I., et al.: “Vitamin D Supplementation in Pregnancy and Lactation and Infant Growth.”, 2018, 379(6), 535-546.
- Santorelli G., Whitelaw D., Farrar D., West J., Lawlor D.A.: “Associations of maternal vitamin D, PTH and calcium with hypertensive disorders of pregnancy and associated adverse perinatal outcomes: Findings from the Born in Bradford cohort study.”, Sci. Rep., 2019, 9(1).
- Wilson R.L., Leviton A.J., Leemaqz S.Y., Anderson P.H., Grieger J.A., Grzeskowiak L.E., Verburg P.E., et al.: “Vitamin D levels in an Australian and New Zealand cohort and the association with pregnancy outcome.”, BMC Pregnancy Childbirth., 2018, 18(1).
- Molani-Gol R, Rafraf M. Maternal vitamin D in pregnancy and infant’s gut microbiota: a systematic review. Front Pediatr. 2023 Oct 16;11:1248517. doi: 10.3389/fped.2023.1248517. PMID: 37915988; PMCID: PMC10617198.
- Weiss, S. T., Mirzakhani, H., Carey, V. J., O’Connor, G. T., Zeiger, R. S., Bacharier, L. B., … & Litonjua, A. A. (2023). Prenatal vitamin D supplementation to prevent childhood asthma: 15-year results from the Vitamin D Antenatal Asthma Reduction Trial (VDAART). Journal of Allergy and Clinical Immunology.
- Yang WC, Chitale R, O’Callaghan KM, Sudfeld CR, Smith ER. The Effects of Vitamin D Supplementation During Pregnancy on Maternal, Neonatal, and Infant Health: A Systematic Review and Meta-analysis. Nutr Rev. 2024 Jul 1:nuae065. doi: 10.1093/nutrit/nuae065. Epub ahead of print. PMID: 38950419.
- Rebecca J Moon, Stefania D’ Angelo, Elizabeth M Curtis, Kate A Ward, Sarah R Crozier, Inez Schoenmakers, M Kassim Javaid, Nicholas J Bishop, Keith M Godfrey, Cyrus Cooper, Nicholas C Harvey, Elaine M Dennison, Richard Eastell, Robert Fraser, Saurabh V Gandhi, Hazel M Inskip, Stephen H Kennedy, Aris T Papageorghiou, Ann Prentice. Pregnancy vitamin D supplementation and offspring bone mineral density in childhood follow-up of a randomized controlled trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 2024; 120 (5): 1134
- Data pierwotnej publikacji: 31.03.2019
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 10.11.2024
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Dieta w ciąży i karmieniu piersią » Rola witaminy D w prawidłowym przebiegu ciąży oraz późniejszym rozwoju noworodków
Studentka II stopnia kierunku dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz absolwentka tegoż kierunku na poziomie licencjackim. Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi. Swoją wiedzę nieustannie pogłębia biorąc udział w różnorodnych szkoleniach oraz konferencjach. Na co dzień w wolnym czasie oddaje się aktywności fizycznej, a także pasji jaką jest tworzenie zdrowych i smacznych dań dietetycznych. Z doświadczenia wie, że zdrową alternatywę można znaleźć dla każdego rodzaju fast foodu czy słodyczy, wystarczy tylko chcieć! Podczas stażu zawodowego pogłębiła swoje doświadczenie pisząc artykuły, biorąc udział w nagrywaniu audycji radiowych oraz tworząc liczne projekty związane ze zdrowym żywieniem.